I ISTIM MOTOROM

Vozačica postigla ‘nemoguće’ - prevalila 1,6 milijuna km u pet godina s istim automobilom

20.12.2018 u 10:57

Bionic
Reading

Prevaliti milijun kilometara poprilično je dostignuće, no prevaliti milijun milja još je i veće. To je 1.609.344 km! Kad u jednadžbu uvrstimo vremenski rok od pet godina, koliko je stanovitoj Farrah Haines i njenoj Hyundai Elantri trebalo za dostizanje ove impozantne brojke, teško se ne zapitati - je li to uopće moguće?

I u Hyundai su bili skeptični kad im se Haines obratila. Naime, Elantrino putno računalo ima mjesta samo za šest znamenki, pa su Koreanci specijalno za vozačicu maratonku odlučili izraditi oznaku ‘1M’.

Također su temeljito provjerili Hainesinu rekorderku iz 2013.

Hyundaijevi inženjeri provjerili su serijski broj motora, remenje i postolje motora, a također su dobivene rezultate usporedili sa servisnim podacima i tehničkim pregledima.

Pokazalo se da je ova dostavljačica automobilskih dijelova uistinu prevaljivala u prosjeku 321.868 km godišnje. To znači da je svaki dan, uključujući subote i nedjelje, vozila prosječno 882 km! Usporedbe radi, prosječni Amerikanac godišnje prevali 22.500 km.

Doseg je tim veći kad se u obzir uzme podatak da je Elantra sve ove kilometre nanizala s istim motorom, što između ostalog može zahvaliti redovnim servisima i promijeni ulja svaka dva tjedna.

Kako bi odali priznanje nevjerojatnoj Farrah Haines u Hyundaiju su odlučili pokloniti joj potpuno novu Elantru, no nezaustavljiva dostavljačica ipak želi postojećim automobilom doseći 2 milijuna milja.

Izvor: Promo fotografije
Izvor: Promo fotografije
  • +15
Hyundai napokon ima kompaktnu raketu - ovo je i30 N Izvor: Promo fotografije / Autor: Hyundai