Subaru VIZIV Adrenaline Concept

Vizija budućnosti s pogonom 4x4: Adrenalin je misao vodilja

11.03.2019 u 12:08

Bionic
Reading

Subaru je nastavio predstavljati svoje svjetske premijere konceptnih studija i na ženevskom salonu, a budući smjer je najvjerojatnije - elektrifikacija

Cijenjeni japanski proizvođač Subaru, poznat najviše po svojim automobilima s pogonom na sva četiri kotača, u Ženevi je predstavio najnoviju studiju pod nazivom Subaru VIZIV Adrenaline Concept. Riječ je o kompaktnom crossoveru dizajniranom u skladu s pristupom budućim vozilima iz Subarua zvanom Bolder. Neki već govore da je riječ o modelu Crosstrek iz budućnosti. Treba reći da ime Viziv, kad je riječ o njihovim konceptima, nije novo. Ime dolazi iz fraze Vision for Innovation (vizija inovacije), no pod tim imenom Subaru je počeo izlagati svoje konceptne studije još 2013. i to upravo na ženevskom autosalonu. Ovo je čak osma iteracija ovog imena.

Izvor: Promo fotografije / Autor: Subaru Global TV

Vratimo se malo unatrag - prva verzija VIZIV-a prikazana je 2013., pa VIZIV Evolution iste godine u Tokiju, slijedi VIZIV 2 u Ženevi 2014. Nakon toga VIZIV Future Concept 2015. u Tokiju, VIZIV-7 u Los Angelesu 2016., pa VIZIV Performance Concept u Tokiju 2017. i konačno VIZIV Tourer Concept 2018. u Ženevi. Treba reći i da ta studija nije uvijek obuhvaćala samo određeni tip automobila, koji bi trebao sugerirati neki budući model Subarua, već je to, rekao bih, osnovna ideja vodilja onog što se 'kuha' u Subaruu u budućnosti. No oni koji vole Subaru neće to zamjeriti ovom japanskom proizvođaču, već će im pogled biti usmjeren u neka buduća vremena u očekivanju novih modela.

Ovaj put studija ima naziv i Adrenaline, što već samo po sebi definira o čemu je riječ, a iz dizajnerske filozofije Dynamic x Solid iz 2014. Subaru je evoluirao prema novom dizajnerskom konceptu pod nazivom Bolder, jednom riječju – hrabrije. Cilj Subarua je da proširi svoju vizualnu pojavnost, dodatno se profilira te kreira više uživanja za sve putnike u automobilu.

Ovim konceptom japanski proizvođač oblikuje dinamičnost i osjećaj snage. Novi, jedinstveni dizajn krova ojačava strukturu cijele karoserije, a tu su i brojni strukturni dodaci koji služe kao štitnici. Sam izgled konceptnih guma Bridgestone ujedno sugerira namjenu budućeg modela. Stvoren za uživanje na terenu - osnovna je nit vodilja. Kombinirajući upotrebljivost koja podržava aktivni stil života sa sposobnostima za vožnju izvan ceste koja pruža užitak bilo gdje, VIZIV-ov adrenalinski koncept potiče um vozača, sugerira da se 'slobodno vozi po majčici prirodi'. To je primamljiva misao, s obzirom na to da smo svjedoci sve manje slobode u našim svakodnevnim životima.

Što se motorizacije tiče, Subaru nije obznanio na koji tip motora možemo računati, ali izvjesno je da će se ići na novi hibridni pogon e-Boxer. Ipak, s obzirom na trendove u autoindustriji, mislimo da će konačni prijedlog motora biti onaj potpuno električni.

  • +3
Subaru VIZIV Adrenaline Concept - svjetska prezentacija u Ženevi 2019. Izvor: EPA / Autor: MARTIAL TREZZINI