SVJETSKA PREMIJERA

Toyota predstavila novi Land Cruiser: Povratak korijenima jednog od najsposobnijih terenaca

08.08.2023 u 09:56

Bionic
Reading

U Zapadnoj Europi će novi Land Cruiser biti predstavljen s 2,8-litrenim turbodizelskim motorom snage 204 KS (150 kW) s novim osmerostupanjskim automatskim mjenjačem Direct Shift, omogućujući vuču tereta do 3500 kg. Elektrificirana verzija s 48-voltnom blagom hibridnom tehnologijom stiže početkom 2025.

Toyota je predstavila potpuno novi Land Cruiser, model koji se izravno oslanja na izvorne kvalitete koje su ime Land Cruiser učinile sinonimom za snagu i pouzdanost više od 70 godina.

Legendarni Land Cruiserov DNK je, prema onome što kaže Toyota, kombiniran s novim tehnologijama za pružanje viših razina performansi kako na cesti tako i u svakodnevnoj uporabi. Rezultat jača globalnu reputaciju Land Cruisera kao prijevoznog sredstva kojem možete vjerovati da će vas sigurno odvesti do odredišta i vratiti kući, u najtežim uvjetima.

Toyota će otvoriti pretprodaju novog Land Cruisera za europske kupce u listopadu, a prve isporuke vozila očekuju se u prvoj polovici 2024. godine.

Ponosna baština

Land Cruiser rođen je prije 72 godine kao 'Toyota BJ', 1. kolovoza 1951. Ubrzo nakon toga pokazao je svoju snagu i sposobnosti postavši prvo vozilo koje se uspješno popelo do šeste postaje (2350 m) na obroncima planine Fuji visoke 3776,24 m, u Japanu.

Od tada je Toyotina misija za Land Cruiser bila osigurati ljudima vozilo koje će ih odvesti do njihovog odredišta u sigurnoj i sigurnoj situaciji, čak i u najtežim uvjetima. Različita iskustva kupaca diljem svijeta pokazala su se neprocjenjivima u razvoju bitnih prednosti Land Cruisera kao što su pouzdanost, izdržljivost i sposobnost da se nosi s teškim uvjetima na cesti.

Možda nije iznenađenje da ga je njegova trajna svjetska reputacija učinila jednim od Toyotinih najprodavanijih modela, s 11,3 milijuna prodanih do danas, u više od 170 zemalja i regija. Treba dodati i da od lipnja 2023. kumulativni i godišnji obujam prodaje uključuje modele Lexus LX i Lexus GX.

Temeljne performanse poboljšane novom GA-F platformom

Novi Land Cruiser zadržava svoju klasičnu, robusnu konstrukciju karoserije na okviru i slijedi veći Land Cruiser 300 (koji nažalost nije dostupan u zapadnoj Europi) u prihvaćanju Toyotine GA-F platforme, koja igra ključnu ulogu u značajnom poboljšanju performansi izvan ceste.

U isto vrijeme, novi model je lak za manevriranje i udobniji u konvencionalnoj cestovnoj vožnji, vjeran Toyotinoj predanosti da ovo vozilo bude praktično i prilagođeno svakodnevnim potrebama kupaca.

Toyota Land Cruiser - svjetska premijera Izvor: Promo fotografije / Autor: Toyota Motor Corporation

Novi okvir je 50 posto čvršći, a kombinacija karoserije i krutosti okvira veća je za 30 posto. Ova značajna povećanja doprinose poboljšanom odzivu, upravljivosti i udobnosti vožnje. Osnovne performanse ovjesa također su poboljšane, posebice kako bi se osigurala povećana artikulacija kotača, što je ključni čimbenik sposobnosti vožnje izvan ceste.

Novi električni servo volan

Ovo je prvi Land Cruiser koji koristi sustav električnog servo upravljanja (electric power steering ili EPS). To smanjuje količinu povratnog trzaja do kojeg može doći tijekom vožnje po neravnoj površini i omogućuje glatko, izravnije upravljanje i lakšu upravljivost pri svim brzinama. Korištenje EPS-a također omogućuje novom Land Cruiseru značajku Lane Tracing Assist kao dio njegove aktivne sigurnosti Toyota Safety Sense i paketa pomoći vozaču.

Odvajanje prednjeg stabilizatora, prvi put za Toyotu

Novi Land Cruiser dodatno dobiva na off-road sposobnostima s novim prednjim stabilizatorom koji se odvaja. Tehnologija – SDM (stabilizator s mehanizmom za isključivanje ili Stabiliser with Disconnection Mechanism) – prva je Toyotina i omogućuje vozaču promjenu statusa stabilizatora (anti-roll bar) pomoću prekidača na kontrolnoj ploči. Ova fleksibilnost omogućuje bolju upravljivost na lošim cestama i veću udobnost i lakše upravljanje u vožnji na cesti.

Nadogradnje na Multi-Terrain Monitor i Multi-Terrain Select pružaju dodatnu podršku pri vožnji izvan ceste. Koristeći kameru i zaslon visoke razlučivosti, Multi-Terrain Monitor daje vozaču jasan pogled na područje neposredno oko i ispod vozila; sustav Multi-Terrain Select automatski prilagođava performanse vozila kako bi odgovarao zahtjevima različitih uvjeta vožnje izvan ceste.

Novi pogonski sklopovi

Pogonski sklop odražava Toyotinu usredotočenost na osiguravanje da je model dizajniran i projektiran kako bi podržao životni stil ljudi i sredstva za život, prenoseći dugo uspostavljenu reputaciju modela za pouzdanost i izdržljivost na cesti i izvan nje.

U Zapadnoj Europi novi Land Cruiser bit će predstavljen s 2,8-litrenim turbodizelskim agregatom projektiranim za snažnu ravnotežu učinkovitosti goriva i performansi. Proizvodi maksimalno 204 KS (150 kW) i 500 Nm okretnog momenta te je usklađen s novim osmerostupanjskim automatskim mjenjačem Direct Shift-8AT, što mu daje snagu za vuču tereta do 3500 kg. Početkom 2025. bit će dostupan elektrificirani pogonski sklop koji kombinira snažan i učinkovit dizelski motor s 48-voltnom blagom hibridnom tehnologijom.

Dizajn: tradicija pomiješana s modernim

Tradicija je pomiješana s modernošću kako bi se stvorio bezvremenski izgled koji izražava sposobnost vozila da izdrži teške uvjete. Stil također odražava funkcionalnu ljepotu koja se nalazi u najboljim profesionalnim alatima.

Zdepast, čvrst izgled izražava kvalitetu 'povratka svojim izvorima' novog Land Cruisera, ali je također vrlo praktičan s pristupom 'oblik slijedi funkciju'. Terenskim performansama pomažu kraći prevjesi, isklesani zavoji i suženi donji dio karoserije, a dijelovi karoserije dizajnirani su za jednostavnu zamjenu u slučaju oštećenja.

Iz profila, vanjski dizajn prikazuje klasičnu siluetu Land Cruisera, sa snažnim horizontalnim linijama. Ukupna duljina je 4920 mm, širina 1980 mm i visina 1870 mm; međuosovinski razmak je 2850 mm.

Interijer nudi izbor konfiguracija s pet ili sedam sjedala, s dizajnom koji dočarava snagu i funkcionalnost autentičnog terenca. O tome svjedoče detalji kao što su vodoravno postavljena instrumentna ploča i prekidači koji su oblikovani za jednostavno rukovanje, čak i tijekom vožnje po zahtjevnom terenu.

Prednost je dana vozačevoj sveobuhvatnoj vidljivosti, čemu pomažu nisko postavljeni poklopac, vodoravna ploča s instrumentima i spuštena linija pojasa koja omogućuje ugradnju dubljih bočnih prozora.

Napredne sigurnosne funkcije

Novi Land Cruiser imat će koristi od najnovijih sustava Toyota Safety Sense unutar sveobuhvatnog Toyota T-Mate paketa naprednih sigurnosnih značajki i tehnologija koje smanjuju opterećenje vozača.

  • +18
Toyota Land Cruiser Izvor: Promo fotografije / Autor: Toyota

Prvo izdanje Land Cruisera - First Edition

Potpuno novi Land Cruiser bit će predstavljen u Europi s posebnim modelom First Edition, koji će kupci moći rezervirati isključivo tijekom početnog razdoblja pretprodaje od listopada ove godine.

Ova ograničena verzija – oko 3000 primjeraka bit će izgrađeno za Europu – naglašava baštinu Land Cruisera s posebnim stilskim značajkama i beskompromisnim terenskim karakterom. Detalji uključuju klasična okrugla prednja svjetla i dvije namjenske dvotonske završne boje eksterijera: Sand i Smoky Blue.

Toyota kaže kako će daljnje pojedinosti biti dostupne bliže pokretanju pretprodaje.