za 2024.

Toyota osvježila Yaris: Maleni automobil B-segmenta velikih performansi stigao u Europu

20.02.2024 u 08:39

Bionic
Reading

Pridružujući se etabliranoj opciji pogonskog sklopa 'Hybrid 115' u liniji, novi 'Hybrid 130' ima prednosti pete generacije Toyotine hibridne tehnologije za postizanje oštrijeg ubrzanja, povezano s temeljno okretnim karakterom automobila

Toyota je krajem svibnja prošle godine najavila niz poboljšanja za 2024. koja će dodatno ojačati ponudu vrlo uspješne trenutne četvrte generacije Yaris Hybrid hatchback modela. I kako sam proizvođač kaže, u Toyotinom svijetu stvari se mogu i uvijek će se poboljšavati. Ovo načelo – kaizen – prikazano je u inovacijama i poboljšanjima predstavljenim u novom Yarisu. Najnovija, četvrta generacija Toyotinog hibridnog električnog hatchbacka uživa veliki uspjeh od lansiranja 2020. godine, a sada će biti još bolja.

Inače, Yaris je jedan od najuspješnijih modela u Toyotinoj povijesti koji je, što se globalne prodaje tiče, premašio prodajnu brojku od 10 milijuna u 2023. godini. Dok novi Yaris ima svoj debi, prodajni učinak Yarisa ostaje snažan u Europi kao višegodišnji najprodavaniji model, dosegnuvši oko 170.000 primjeraka u 2023. godini.

Toyota Yaris za 2024. modeli Premiere Edition i GR Sport Izvor: Promo fotografije / Autor: Toyota

Ovo postignuće pokazuje da je ovaj mali automobil ispunio svoje prvotno obećanje da će u B-segment dovesti razmišljanje 'veliko-malo', kao automobil koji je kompaktan i svrhovitog izgleda, ali ima prostranu unutrašnjost.

Treba reći i kako je model prve generacije postigao trenutni uspjeh, osvojivši titulu automobila godine u Europi i Japanu na prijelazu tisućljeća.

Nova ponuda temelji se na prijašnjim Yarisovim postignućima, jačajući njegovu privlačnost u ključnim područjima i prihvaćajući nove tehnologije kako bi postao još uvjerljiviji što se tiče ponude na tržištu. Performanse, sigurnost i stil su pažljivo ispitani kako bi se osiguralo da model ostane vodeći igrač u visoko konkurentnom B-segmentu u Europi.

Ključna ažuriranja uključuju dodatni, snažniji novi hibridni električni pogonski sklop; značajne nove i poboljšane značajke sigurnosti i pomoći vozaču; i potpuno nove instrumente za vozača i multimedijski sustav koji iskorištavaju potencijal digitalne tehnologije.

Ova ažuriranja naravno ne umanjuju ono što je Yaris učinilo dugotrajno popularnim: automobil trajne kvalitete s kojim je lako živjeti, zabavan za vožnju i iznimno učinkovit.

Toyota Yaris Premiere Edition: eksterijer Izvor: Promo fotografije / Autor: Toyota

Izrađen u Europi za europske kupce, novi Yaris učvršćuje nagrađivanu reputaciju modela za inovaciju i izvrsnost u dizajnu i inženjeringu malih automobila.

Više snage, zabave i izbora s novim 'Hybrid 130'

Novi Yaris dlazi s opcijom novog, snažnijeg potpuno hibridnog električnog pogona, 'Hybrid 130'. Pridružujući se etabliranoj opciji pogonskog sklopa 'Hybrid 115' u liniji, novi 'Hybrid 130' ima prednosti pete generacije Toyotine hibridne tehnologije za postizanje oštrijeg ubrzanja, povezano s temeljno okretnim karakterom automobila.

To je vrsta profila performansi koja je sve više prioritet kupcima B-segmenta, osobito onima koji žele smanjiti izbor vozila. A s novom 'dvostrukom hibridnom' proizvodnom strategijom, Toyota proširuje Yarisovu privlačnost u kritičnom području: hibrid je glavni razlog za kupnju za većinu kupaca. Da podsjetimo, upravo je ova vrsta pogona na drugom mjestu prema prodaji novih automobila 2022. i 2023. na hrvatskom tržištu, iza benzinskih modela.

1,5-litreni potpuno hibridni električni sustav ima sjajne rezultate još od svog lansiranja, utemeljen na vodećoj učinkovitosti goriva i emisija i njegovoj sposobnosti da ide dalje i dulje u potpuno električnom EV načinu rada. Te se kvalitete održavaju i rekonstruiraju za povećanje učinka.

Ključna promjena je uvođenje novog hibridnog sklopa mjenjač-diferencijal sa snažnijim električnim motorom-generatorom (povećanje snage s 59 kW (80 KS) na 62 kW (84,3 KS)), zajedno s prilagodbama softvera i hardvera u jedinici za upravljanje snagom (PCU). Rezultat je povećanje ukupne snage sustava od 12 posto, sa 116 KS (85 kW) na 130 KS (96 kW).

Toyota Yaris Premiere Edition: u vožnji Izvor: Promo fotografije / Autor: Toyota

Novo digitalno korisničko iskustvo

Toyota također transformira korisničko iskustvo novog Yarisa s digitalnom tehnologijom, proširujući se od informacija za vozača do zabave i povezivosti u vozilu, pa čak i pristupa vozilu.

Prilagodljiv zaslon instrumenata

Ovisno o razini modela, ugrađen je digitalni zaslon s instrumentima za vozača od 7 ili 12,3 inča. Oba imaju oštro definiranu grafiku u boji koja se lako čita u svim uvjetima osvjetljenja.

Verzija od 12,3 inča može se prilagoditi vozačevim željama za sadržaj informacija i stil prezentacije. Postoji 12 opcija uzorka prikaza, s lijevim, središnjim i desnim zaslonom s više informacija.

Daljnja prilagodba omogućena je izborom od četiri teme zaslona – Casual, Smart, Tough i Sporty – i jednim, dva ili bez brojčanika.

Toyota Smart Connect multimedija

Novi Yaris predstavlja najnoviji multimedijski paket Toyota Smart Connect, dizajniran za lakše, intuitivnije upravljanje sa sučeljem koje brzo reagira. Uključuje pristup navigacijskom sustavu temeljenom na oblaku koji pomaže osigurati vremenski učinkovito planiranje putovanja s najnovijim informacijama o rutama, događajima u prometu i kašnjenjima.

Besprekidno povezivanje i ažuriranja

Današnji kupci žele jednostavnu, besprijekornu vezu s pametnim telefonom kada koriste svoj automobil, a u novom Yarisu to ne može biti jednostavnije s bežičnom integracijom za sustave Apple CarPlay i Android Auto.

Toyota također čini život lakšim i jednostavnijim isporukom nadogradnji softvera za multimedijske funkcije i napredne sigurnosne značajke bežičnim putem pomoću podatkovnog komunikacijskog modula automobila. Oni se zatim mogu preuzeti i instalirati kada to odgovara vlasniku, bez potrebe da se automobil nosi u servisni centar.

Pametni ključ

Yarisova digitalna preobrazba uključuje novu značajku Smart Digital Key, koja je standardna u Premiere Edition i kao opcija za modele GR Sport i Mid grade.

Povezano s Toyotinom MyToyota aplikacijom, to omogućuje do pet korisnika da pristupe vozilu koristeći svoj pametni telefon. Dizajniran je za potpunu praktičnost: možete zaključati, otključati ili pokrenuti vozilo bez potrebe da vadite telefon iz torbe ili džepa.

Toyota Yaris mobilna aplikacija Izvor: Promo fotografije / Autor: Toyota

Sigurnija, lakša vožnja uz poboljšane značajke Toyota T-Mate

Sadašnja generacija Toyote Yaris dizajnirana je od samog početka s ciljem da bude lider u segmentu u pogledu sigurnosti, opremljena bogatom opremom za aktivnu i pasivnu sigurnost.

Novi Yaris ide čak i dalje, s dodatnim i poboljšanim značajkama koje će ojačati njegovo vodeće mjesto u sveobuhvatnoj sigurnosti i pomoći Toyoti da napreduje prema krajnjem cilju eliminacije svih prometnih nesreća.

Toyota T-Mate obuhvaća sve napredne značajke koje novi Yaris čine sigurnijim i lakšim za vožnju i parkiranje, značajke koje su s novim i poboljšanim funkcijama postale učinkovitije nego ikad. To uključuje najnoviju generaciju sustava pomoći u vožnji Toyota Safety Sense.

  • +51
Toyota Yaris za 2024. Izvor: Promo fotografije / Autor: Toyota

Toyota Yaris Premiere Edition

Linija Yarisa ima novi vrhunski model u obliku Premiere Edition, verzije koja ide do maksimuma u pogledu specifikacije opreme i pokreće je isključivo novi pogonski sklop 'Hybrid 130'.

Ističe se na ulici dvobojnom završnom obradom koja kombinira ekskluzivnu novu Neptune Blue plavu s kontrastnim sjajno crnim krovom i stupovima i novodizajniranim crnim strojno obrađenim naplatcima od 17 cola.

Plava je također istaknuta boja u kabini, prikazana u šavovima presvlake sjedala i dekorativnim linijama koje ističu instrumente i ploče vrata.

Tu je i izbor Platinum Pearl ili Silver Metallic dvotonske boje za Premiere Edition, kao i nove Juniper Blue za ostale modele.

Toyota Yaris GR Sport

Za kupce koji traže sportski stil, GR Sport razina opreme pruža stilske nadopune koje hvataju duh Toyotine vrlo uspješne, višestruke pobjednike Svjetskih prvenstva u motosportu, Toyota Gazoo Racing tima.

GR Sport ima ekskluzivne 18-colne strojno obrađene aluminijske naplatke s istaknutim crvenim dekorativnim linijama, prednja sportska sjedala s crvenim presvlakama i ukrasnim šavovima, sportske papučice, perforirane kožne obloge upravljača i GR oznake na sjedalima, gumbu za pokretanje i upravljaču.

Dynamic Grey siva vanjska boja također je ekskluzivna za ocjenu s oznakama GR Sport na prednjem i stražnjem dijelu automobila, kao i motivom prednje rešetke u obliku slova G za istaknuti izgled.

Toyota Yaris GR Sport: eksterijer Izvor: Promo fotografije / Autor: Toyota

Mišićava vanjština, unutarnja prostranost

Yaris je zadržao mišićave, agilne linije koje ga izdvajaju od konkurencije u segmentu, sa sportskim profilom koji projicira energiju i dinamiku. Stil je vjeran njegovom agilnom, staloženom rukovanju i osjetljivoj šasiji, potkrijepljenoj kvalitetom njegove GA-B platforme kao dijela Toyotine nove globalne arhitekture.

Iako su visina i duljina kompaktne, automobil ima relativno dugačak međuosovinski razmak i širok prednji dio. To čini prostranu kabinu i solidan položaj na cesti. Proporcije su idealne za urbane ulice i uska parkirna mjesta, s kratkim prevjesima i kompaktnim krugom okretanja od 5,2 m (modeli sa 16-colnim kotačima).

Toyota Yaris GR Sport: u vožnji Izvor: Promo fotografije / Autor: Toyota

Interijer odiše kvalitetom i osjećajem prostranosti, dizajniran s pristupom 'manje je više'. Fokus je na osjetilnoj privlačnosti sa skladnim linijama i elementima mekim na dodir kao što su podstavljena armaturna ploča i umetci na ploči vrata od filca.

Raspored se razlikuje po nisko postavljenoj haubi za kućište s instrumentima za vozača, širokoj središnjoj konzoli i sportskom upravljaču malog promjera.