Vremenske neprilike

Stavili ste ljetne gume, a vrijeme nikako da se proljepša? Oprez, jer bi vas policija mogla kazniti

Prometna policija vas ima pravo isključiti iz prometa ako nemate propisanu zimsku opremu bez obzira na doba godine

Prometna policija vas ima pravo isključiti iz prometa ako nemate propisanu zimsku opremu bez obzira na doba godine

Izvor: Pixsell / Autor: Hrvoje Jelavic

Ako ste već skinuli zimske gume izbjegavajte prometnice na kojima vladaju zimski uvjeti, u protivnom ugrožavate svoju, ali i tuđu sigurnost. A, prometna policija vas ima pravo isključiti iz prometa i naplatiti kaznu

Ovih dana kod nas, pa i u velikom dijelu Europe vladaju vremenski uvjeti primjereniji zimskim mjesecima, nego kalendarskom proljeću. Vozači imaju jako puno problema, pogotovo na dionicama koje nose naziv 'zimske dionice'. Problem je u tome što prema Zakonu o sigurnosti prometa na cestama piše da su vozači u obvezi koristiti zimsku opremu na određenim, već gore spomenutim, dionicama u RH od 15. studenog tekuće godine do 15. travnja iduće godine. To se odnosi na sve vrste motornih vozila bez obzira na vremenske uvjete i stanje kolnika. A što ako je već prošao krajnji datum, 15. travnja, a na cestama vladaju zimski uvjeti?

Ako je na cesti snijeg ili poledica u obvezi ste imati zimsku opremu na svom vozilu!

Ako je na cesti snijeg ili poledica u obvezi ste imati zimsku opremu na svom vozilu!

Izvor: Pixsell / Autor: Edina Zuko

Savjetovali smo vam i da se ne žurite skinuti zimske gume. No ako ste to ipak učinili, a krenuli ste na put na primjer prema Lici onda ćete svakako morati, u slučaju da je na cesti snijeg ili poledica, imati i propisanu zimsku opremu. Bez obzira što je prošao 15. travanj! Što se točno pod time misli?

Pod zimskom opremom motornih vozila čija najveća dopuštena masa nije veća od 3,5 tone, sukladno posebnom propisu, podrazumijevaju se zimske gume (M+S) na svim kotačima ili ljetne gume s najmanjom dubinom profila od 4 mm i s lancima za snijeg pripravnim za postavljanje na pogonske kotače. Autobusi i teretna vozila koja zbog tehničkih razloga ne mogu postaviti lance na pogonske kotače moraju imati zimske gume (M+S) na pogonskim kotačima.

Ne krećite na put ako nemate propisanu zimsku opremu!

Ne krećite na put ako nemate propisanu zimsku opremu!

Izvor: Pixsell / Autor: Ivo Cagalj

Zaustavi li vas prometna policija platiti ćete propisanu kaznu od 700 kuna. Isto tako, ako nemate u svom automobilu propisanu zimsku opremu koju biste mogli odmah staviti na svoj automobil, prometna policija će vas trenutno isključiti iz prometa. Ali ono važnije je da unatoč izvanrednim okolnostima morate sami misliti na svoju sigurnost. Sukladno tome morate misliti i na to da ne ugrozite ostale sudionike u prometu, naravno.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!