gradski mikroautomobil

smart slavi 25 godina: Ikonična marka se iznova osmišljava predana održivoj mobilnosti

17.08.2023 u 09:52

Bionic
Reading

smart bio prvi proizvođač automobila koji je u potpunosti prešao s vozila s motorom s unutarnjim izgaranjem na baterijska električna vozila (BEV) 2019., razvoj smart fortwo electric drive-a bio je još jedna revolucionarna prekretnica u povijesti marke

Prije točno mjesec dana smart, marka gradskih mikroautomobila je navršila više od 9000 dana, a u povodu svoje 25. obljetnice pionirska marka osvrće se na brojne prekretnice šarene karijere u automobilskoj industriji.

Od neustrašivog preispitivanja rješenja za urbanu mobilnost sa svojim praktičnim gradskim automobilima do odgovora na suvremene potrebe mobilnosti sa svojom novom smart generacijom potpuno električnih kompaktnih SUV-ova, marka je ostavila svoj pečat inovativnim i jedinstvenim proizvodima, a ovogodišnjim lansiranjem na tržište potpuno novog modela smart #1 u 13 europskih zemalja, smart nastavlja pisati svoju povijest s jasnom predanošću električnom pogonu, ostajući seizmograf duha vremena kakav je uvijek bio.

'Oduvijek je srž smarta bila iznenaditi nekonvencionalnim konceptima koji daju odgovor na izazove urbane mobilnosti', kaže Dirk Adelmann, izvršni direktor smart Europe GmbH. 'S našom novom generacijom vozila, nastavljamo sazrelo poimanje pametnog duha iz proteklih 25 godina.

Danas, smart označava fokus na čistu električnu energiju i sveobuhvatna rješenja povezivanja kako bi se omogućio urbani životni stil sutrašnjice.'

1998. - 2023.: postavljanje tona za buduću mobilnost

Daleko ispred svog vremena, prvi koncept iznimno kompaktnog automobila razvio je Mercedes-Benz 1972. kao odgovor na sve veće gužve u gradovima kao i sve veće zagađenje zraka. Nakon razdoblja daljnjih koncepata malih automobila poput 'Nahverkehrsfahrzeug' (prigradsko vozilo), skraćeno NAFA, 1981. i sveobuhvatnog partnerstva između Daimlera i osnivača grupe Swatch Nicolasa Hayeka, ideja je postala stvarnost i zauvijek promijenila lice urbane mobilnosti: 1998. , prvi model fortwo city coupé nove marke smart sišao je s proizvodne trake. Počevši s ovom neuobičajenom idejom, smart je u proteklih 25 godina ponudio raznoliku ponudu izvanrednih vozila, uključujući smart forfour, smart crossblade i smart roadster.

Budući da je smart bio prvi proizvođač automobila koji je u potpunosti prešao s vozila s motorom s unutarnjim izgaranjem na baterijska električna vozila (BEV) 2019., razvoj smart fortwo electric drive-a bio je još jedna revolucionarna prekretnica u povijesti marke. Još 2007. godine 100 električnih prototipova potpuno električnog fortwo testirano je na ulicama Londona.

Godinu dana kasnije isporučeni su prvi automobili za kupce koji su otvorili put električnoj budućnosti na međunarodnoj razini. Priča o održivoj mobilnosti usmjerena prema budućnosti, čije je novo poglavlje otvoreno svjetskom premijerom potpuno novog smarta #1 2022., prvog proizvoda iz cijele obitelji inteligentnih, potpuno električnih premium vozila koja će uslijediti.

Jedinstvenu marku smart i njenu uzbudljivu evoluciju omogućile su osobe s predanom vizijom, koje su se udružile u zajedničkom stvaranju - ne samo za uistinu poseban automobil, već i za stvaranje nove kulture mobilnosti. Kreativci poput Jeremyja Scotta i Freddyja Reitza uspostavili su reputaciju smarta kao poveznice između istomišljenika s optimističnim pogledom na budućnost.

Nasljeđe koje će se također nastaviti u novoj arhitekturi marke Mercedes-Benz i Geely Automotive: ove će godine međunarodno poznati grafički dizajner Stefan Sagmeister izraditi šest umjetničkih djela isključivo za smart, koja će također biti predstavljena u ekskluzivnoj knjizi stolova za kavu kao putujuća izložba.

Objavljena u povodu 25-godišnjice brenda, knjiga za stolić 'Uvijek nekonvencionalno' podsjeća na prekretnice brenda i nadahnjuje svoje čitatelje vizionarskim pričama, umjetnošću i izvanrednim slikama.

Lansiranjem ovog iznimnog kolekcionarskog primjerka, smart omogućuje uranjanje u nekonvencionalni svijet smarta sa svim svojim proizvodima, ljudima i neispričanim pričama. Knjiga stolića za kavu bit će prvi put predstavljena europskoj javnosti na sajmu IAA (5.-10. rujna) u Münchenu, gdje će posjetitelji također moći zaviriti u potpuno novo ograničeno vozilo u povodu 25-godišnjice.

  • +14
smart slavi 25 godina Izvor: Promo fotografije / Autor: smart

Još jedan vrhunac godine obljetnice je premijera izložbe na turneji koja će se zaustaviti u raznim europskim zemljama nakon svoje prve prezentacije na IAA. Na izložbi posjetitelji mogu pratiti povijest marke od prvih konceptnih automobila do danas.

Kako bi zaokružili slavlje, smart poziva svoju vjernu zajednicu entuzijasta brendova na novo izdanje dobro uhodanog događaja 'smart times' koji je prvi put održan 2001. Rekord za najveći broj sudionika postavljen je 2016. kada se preko 3000 smart obožavatelja i pratitelja okupilo u Hamburgu, u Njemačkoj.