Sigurnost u prometu

Sigurni na dva kotača: Provjerite tehničku ispravnost motocikala i mopeda prije sezone

17.04.2019 u 16:09

Bionic
Reading

Vozači na dva kotača izuzetno su ugrožena skupina u cestovnom prometu, osobito doda li se tome i manjkava tehnička ispravnost

Akcija besplatne provjere tehničke ispravnosti motocikala i mopeda, koju provode stanice za tehnički pregled vozila, Hrvatski autoklub, Centar za vozila Hrvatske i Nacionalni program sigurnosti cestovnog prometa Republike Hrvatske, održava se od 23. do 27. travnja ove godine.

Pod nazivom 'Dani tehničke ispravnosti motocikala 2019', svi vlasnici vozila L kategorije, u koju spadaju mopedi, motocikli, četverocikli, bicikli s pomoćnim motorom i sl. (prema EU Uredbi 168/2013), moći će zatražiti provjeru s aspekta tehničke ispravnosti vozila za sigurno sudjelovanje u prometu, tj. izbjegavanje prometnih nesreća uvjetovanih tehničkom neispravnošću vozila.

Akcija je u potpunosti dragovoljna i težište je na pružanju savjetodavne pomoći oko uklanjanja eventualno utvrđenih nedostataka na motociklima i mopedima te se nikakve represivne mjere neće primjenjivati. Treba i reći da ovaj besplatni pregled ne zamjenjuje redovni tehnički pregled kojem podliježu vozila kojima se produljuje valjanost prometne dozvole ili se registriraju u tjednu trajanja akcije te se u tim slučajevima tehnički pregled naplaćuje sukladno odluci o visini naknada.

Prometna policija u tom će razdoblju tijekom redovnog obavljanja službenih zadaća upućivati vozače ovih kategorija vozila na mogućnost besplatnog pregleda u stanicama za tehnički pregled.