Kraj jedne ere

Salon automobila IAA Frankfurt odlazi u povijest; Evo kandidata za domaćina idućeg izdanja 2021.

IAA Frankfurt 2019 bilo je zadnje izdanje nakon prvog održanog 1951. godine

IAA Frankfurt 2019 bilo je zadnje izdanje nakon prvog održanog 1951. godine

Izvor: Promo fotografije / Autor: IAA Frankfurt

Da promjena, odnosno osvježenje koncepta ovakvih priredbi donosi i povratak zainteresiranosti posjetitelja i izlagača dokazuje Tokyo Motor Show 2019 održan prošle jeseni

Izgleda da je sve gotovo s jednim od najpopularnijih salona automobila na svijetu, IAA (Internationale Automobil-Ausstellung) u Frankfurtu. Loša posjećenost, prevelike cijene za izlagače, nedostatak zanimanja za ovakav tip promocije automobila kod samih proizođača, protesti ekoloških aktivista i okretanje novim načinima predstavljanja noviteta presudio je čak i njemačkom ponosu – Frankfurtu.

IAA Frankfurt 2019

IAA Frankfurt 2019

Izvor: Promo fotografije / Autor: IAA Frankfurt

Prošlogodišnje izdanje autosalona u Frankfurtu (na Majni), posjetilo je 560.000 posjetitelja, prema navodima VDA-a. To se uspoređuje s brojkom od 810.000 s bienalnog autosalona, koji se svake dvije godine izmjenjuje s onim u Parizu, održanog 2017. usred dizelske krize Volkswagen Grupe i govora o zabranama vožnje u zagađenim europskim gradskim središtima. I već tada vodila se rasprava o tome ima li ova izložba pravi format jer je broj posjetitelja pao s 931.700 u 2015. godini, što je bila najveća posjećenost u posljednjih osam godina.

Njemačka kancelarka Angela Merkel na Auto salonu IAA Frankfurt 2017.

Njemačka kancelarka Angela Merkel na Auto salonu IAA Frankfurt 2017.

Izvor: Promo fotografije / Autor: IAA

Sada je izvjesno da će Njemačka udruga autoindustrije (VDA) preseliti ovu izložbu automobila u neki drugi grad za sljedeće izdanje u rujnu 2021. godine. U najužem izboru su ostala tri njemačka grada koja su uvrštena kao potencijalne lokacije: Berlin, Hamburg ili München.

Berlin Internationale Automobilausstellung 1928.

Berlin Internationale Automobilausstellung 1928.

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Bundesarchiv, Bild 102-06820 / Georg Pahl

Tako ova izložba automobila u Frankfurtu završava gotovo 70 godina od prvog izdanja održanog u travnju 1951. godine, poslije prethodnih 33 izdanja održanih u Berlinu i Kölnu.

VDA je u izjavi rekla da želi promijeniti format ove priredbe kako bi se fokusirala na mobilnost u pametnim gradovima. Ugovor VDA-e s organizatorom autosalon završio je prošle godine, što je udruzi omogućilo šansu za promjenu mjesta održavanja. Sedam njemačkih gradova predstavilo je svoju koncepciju buduće IAA, uključujući Frankfurt, Hanover, Köln i Stuttgart.

Organizatori pariškog autosalona obećali su 'radikalno redizajnirani događaj' za ovogodišnju emisiju, koja će se održavati od 1. do 11. listopada 2020.

Tokyo Motor Show 2019

Tokyo Motor Show 2019

Izvor: Promo fotografije / Autor: JAMA

Da promjena, odnosno osvježenje koncepta ovakvih priredbi donosi i povratak zainteresiranosti posjetitelja i izlagača dokazuje Tokyo Motor Show 2019 održan prošle jeseni. Naime, 46. izdanje ovog japanskog autosalona, prema rezultatima koje je objavio organizator priredbe vratio nam je optimizam, a evo i podataka; od 24. listopada pa do zadnjeg dana autosalona 4. studenog ovu izložbu automobila i mnogo, mnogo šire posjetilo je – više od 1,3 milijuna ljudi!

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!