samo 120 primjeraka

Rolls-Royce predstavio Ghost Prism: Model kojim britanska luskuzna marka slavi 120 godina postojanja

13.03.2024 u 11:49

Bionic
Reading

Mnogi klijenti Rolls-Roycea moćne su i utjecajne osobe u međunarodnoj modnoj, dizajnerskoj i superluksuznoj zajednici. Na temelju bliskog odnosa koji dizajneri marke imaju s tim klijentima, predvidjeli su potražnju za novim estetskim pokretom i stvorili Ghost Prism

Mnogi klijenti Rolls-Roycea moćne su i utjecajne osobe u međunarodnoj modnoj, dizajnerskoj i superluksuznoj zajednici. Ovi pojedinci primjenjuju svoje profesionalne instinkte, kao i svoj osobni senzibilitet, na svoje Rolls-Royce automobile.

Na temelju bliskog odnosa koji dizajneri marke imaju s tim klijentima, predvidjeli su potražnju za novim estetskim pokretom i stvorili Rolls-Royce Ghost Prism. Isti je model izveden iz osnovne verzije Rolls-Royce Ghosta.

Rolls-Royce Ghost među legendarnim oldtimer modelima Izvor: Promo fotografije / Autor: Rolls-Royce Motor Cars

Globalno je dostupno samo 120 primjeraka Ghost Prism, suptilna potvrda da je 2024. 120. godišnjica Rolls-Royce Motor Carsa.

Crpeći inspiraciju iz svijeta suvremenog dizajna, Rolls-Royce Ghost Prism predstavlja besprijekorno dovršene tamne, neutralne tonove koji su suptilno naglašeni odvažnim potezima boje, stvarajući bezvremenski dojam. Upravo je taj kontrast između čvrstog oblika i svijetlih, spektralnih nijansi inspirirao ime Ghost Prism.

Predstavljeni primjerak prikazan je u Gunmetal sivoj boji, koja ima bogatu mineralnu završnu obradu, proizvedenu preciznim postupkom od deset koraka u kojem se pažljivo nanose četiri sloja boje, a zatim se ručno poliraju 16 sati.

Rolls-Royce Ghost (svjetska premijera 1.9.2020.) Izvor: Promo fotografije / Autor: Rolls-Royce Motor Cars

Tehničke karakteristike Rolls-Royce Ghosta

Struktura

Ghost je izgrađen na platformi Architecture of Luxury marke Rolls-Royce , koji se koristi u Phantomu, SUV-u Cullinanu i potpuno električnom Spectreu. Fleksibilnost i skalabilnost aluminijskog prostornog okvira stvara akustički superiornu, vrlo krutu i dinamičnu platformu, temeljenu na četiri fiksne točke, po jednu na svakom uglu automobila. Pomična aluminijska pregrada, pod, poprečni nosači i pragovi postavljeni su posebno kako bi Ghost bio jednako ugodan za vožnju kao i za vožnju. Gurajući dva sklopa za montiranje lijevanog ovjesa prema naprijed i postavljajući njegov motor iza prednjeosovine, daje optimalnu raspodjelu težine 50/50.

Ghost ima pogon na sva četiri kotača, upravljanje svim kotačima i planarni sustav ovjesa koji je posebno dizajniran kako bi poboljšao obilježje marke 'magic carpet ride'.

Potpuno aluminijsko kućište

Ghostova metalna nadgradnja je potpuno aluminijska, izveden kao jedan čist, ekspanzivan komad, koji neprimjetno teče od A-stupa, preko krova i dolje do stražnjeg dijela automobila. Kako bi eliminirali zatvorene linije i šavove tijela, četiri majstora ručno zavaruju tijelo zajedno; Ghost je također opremljen laserski zavarenim vratima od 100 posto aluminija. Osim što smanjuje ukupnu težinu automobila, aluminij nudi izvanrednu krutost od 40.000 Nm/stupanj i nižu akustičnu impedanciju od čelika, poboljšavajući ugođaj u kabini.

6,75-litreni V12 s dvostrukim turbopunjačem

Ghostov benzinski V12 twin-turbo motor po mjeri snage je 563 KS (420 kW) i 850 Nm okretnog momenta, s maksimalnim okretnim momentom dostupnim od 1600 okr./min. – samo 600 okr./min. iznad tick-overa. Sustav za dovod zraka uključuje velike otvore dizajnirane za smanjenje buke motora u unutrašnjosti.

Rolls-Royce otkriva i sljedeće podatke u kombiniranim uvjetima vožnje (WLTP): emisije CO2 od 347-359 g/km; potrošnja goriva 15,2-15,8 l/100 km.

Planarni sustav ovjesa

Planarni Sustav ovjesa rezultat je 10 zajedničkih godina testiranja i razvoja, stvarajući osjećaj 'leta na kopnu' koji nikada prije nije postignut u automobilu. Stvoren razvojem fizičkog inženjeringa i sofisticiranom tehnologijom skeniranja i softvera, uključuje prvu u svijetu jedinicu gornjeg poprečnog zgloba, rezerviranu isključivo za Rolls-Royce i nikad ranije primijenjenu u serijskim automobilima. Smješten iznad sklopa prednjeg ovjesa, pomaže kontinuirano varijabilnim, elektronički kontroliranim amortizerima i samonivelirajućim sklopovima zračnih opruga velikog volumena, stvarajući stabilnu vožnju bez napora.

Sustav marke Flagbearer koristi kamere za čitanje ceste ispred i prilagođavanje ovjesa proaktivno, a ne reaktivno pri brzinama do 100 km/h. To omogućuje Ghostu da predvidi i reagira na najzahtjevnije cestovne površine. Djeluje zajedno sa sustavom satelitskog prijenosa, koji crpi GPS podatke kako bi unaprijed odabrao optimalni stupanj prijenosa za nadolazeće zavoje, a svime upravlja planarni softverski sustav.

Stražnja osovina s pet karika koristi tehnologiju samonivelirajućeg zračnog ovjesa velikog volumena i upravljanje stražnjim kotačima.

Rolls-Royce Ghost - benzinski 6,75-litreni V12 twin-turbo motor Izvor: Promo fotografije / Autor: Rolls-Royce Motor Cars

Umjesto klasične završne obrade od nehrđajućeg čelika od sjajnog ogledala, maska motora i stražnji poklopac svijetle su u Burnout visokom sjaju, dimljeno crno-sivoj nijansi. Kako bi se postigao ovaj učinak, svaki metalni komad ručno pripremaju majstori marke: prvo se preko svakog komada koristi lagani abraziv kako bi se dobio 'ključ' za otporni temeljni premaz, na koji se zatim nanose četiri sloja Burnout boje.

  • +27
Rolls-Royce Ghost Prism Izvor: Promo fotografije / Autor: Benedict Campbell

Nakon stvrdnjavanja, ti se dijelovi pojedinačno poliraju kako bi se osiguralo da odgovaraju visokom sjaju karoserije automobila. U skladu s nenametljivom estetikom Ghost Prism, prednji branik i bočni profil svijetle boje imaju duboku sjajnu crnu završnicu.

Klijenti imaju izbor između četiri hrabre naglašene boje – Phoenix Red, Turchese, Mandarin i Forge Yellow – kako bi nadopunili svoju odabranu boju eksterijera i stvorili upečatljiv kontrast koji je središnji za ovaj suvremeni dizajnerski pokret. Odabrana naglašena boja primijenjena je na umetke u donjem dijelu branika, čeljusti kočnica i bočnoj tzv. coachline liniji – štedljiva, ali kohezivna gesta koja obuhvaća mehaničke, aerodinamičke i skulpturalne elemente Ghosta.

Suptilni bljeskovi boje dalje se proširuju na unutrašnjost automobila, uključujući 1040 obojenih 'zvjezdica' u Bespoke Starlight Headliner krovnoj oblozi krova – svaka zasebno postavljena u kožno platno kroz perforirane rupe, precizno ispisana kredom i izbušena rukom – koje ispunjavaju kabinu s nježnim sjajem.

Dok klijenti mogu opremiti svoj interijer s gotovo neograničenim brojem boja po narudžbi, rane narudžbe Ghost Prism uključuju svijetlu i živopisnu paletu, u kontrastu s odvažnim autoritetom vanjskog izgleda automobila.