NEĆE PROĆI TIHO

Poslušajte kako zvuči Jaguar F-type R 75: Nepogrešiv zvuk njegovog V8 motora pohranjen u knjižnici

04.08.2023 u 14:39

Bionic
Reading

Očuvanje nepogrešive buke F-type-a bit će poslano u arhivu zajedno s drugim kulturološki značajnim unosima kao što su prve ulične snimke automobila, osiguravajući da će biti dostupno ljudima da uživaju generacijama koje dolaze

Dok se Jaguar kreće prema gotovo nečujnoj vožnji svoje potpuno električne moderne luksuzne budućnosti od 2025., britanska legendarna marka sportskih automobila je podijelila zvučne snimke svog kultnog modela Jaguar F-type V8 s Britanskom knjižnicom za arhiviranje za sva vremena.

Snimke, napravljene iz kabine i izvan automobila, hvataju nepogrešivu F-type V8 zvučnu podlogu. Podijelivši ih s British Library (Britanska knjižnica zvukova divljine i okoliša), Jaguar je omogućio ljudima diljem svijeta – i za sva vremena – da uživaju u zvukovima posljednjeg sportskog automobila Jaguar s motorom s unutarnjim izgaranjem.

Snimljen u Gaydon Engineering Centeru, u Jaguarovoj namjenski izgrađenoj zvučno izoliranoj zvučnoj komori koja se koristi za razvoj i testiranje profinjenosti i kvalitete zvuka Jaguarovih vozila. Tu je ispušni zvuk F-type-a izvorno ugođen, ligurski satensko crni R 75 Coupé izveo je niz promjena brzina i sprintova ubrzanja, u trajanju od 30 i 47 sekundi.

Ispušni zvuk F-type R 75 Coupé u trajanju od 30 sekundi Izvor: Promo fotografije / Autor: Jaguar

F-type poklopac motora

'Motor V8 s kompresorom F-type-a daje jedinstven zvuk zbog preciznog rada na optimizaciji koji smo primijenili na cijeli pogonski sklop, ponajviše na usisni i ispušni sustav – više od 85 ponavljanja prije nego što smo prvi put lansirali automobil, i kontinuirano se razvijamo od tada.' rekao je Charles Richardson, viši inženjer zvuka u Jaguaru.

'Kulminacija tog rada – zvukovi koje doživljavate vozeći F-type R 75– nešto je što želimo da bude dostupno generacijama koje dolaze. Arhiviranje u British Library nam to omogućuje i to je nešto na što smo jako ponosni.'

Zvuk V8 motora bit će arhiviran u institucijama diljem svijeta, bilježeći globalnu ljubav prema poznatom režanju.

Za snimanje je odabran model F-type R 75 Coupé za 2024. godine, posebno izdanje stvoreno za obilježavanje posljednje modelne godine F-type-a i 75 godina sportskih automobila Jaguar. Ponuđen isključivo s pogonom na sve kotače, njegov 5,0-litreni V8 s kompresorom razvija 575 KS i 700 Nm okretnog momenta i može ubrzati automobil od 0-96,6 km/h za samo 3,5 sekunde i dalje do elektronički ograničene maksimalne brzine od 300 km/h.

'Oduševljeni smo što možemo sačuvati snimke F-type V8 motora za entuzijast Jaguara i slušatelje diljem svijeta. Kako se proizvodnja ovog motora bliži kraju, ova jedinstvena buka zauzima svoje mjesto u nacionalnoj arhivi uz druge zvukove koji se danas više ne mogu čuti.' rekla je Cheryl Tipp, kustosica Britanske knjižnice zvukova divljine i okoliša.

Rad u zvučnoj komori

Snimke od 30 i 47 sekundi započinju pokretanjem motora, označeno trenutačno prepoznatljivim 'bljeskom' dok okretaji rastu prije nego što se spuste na stabilnih 600 okretaja u minuti u praznom hodu, karakteristična nota osam cilindara suptilno nagovještava potencijal performansi automobila. Rad motora u komori simulira razne vokalne sposobnosti F-type-a.

Ispušni zvuk F-type R 75 Coupé u trajanju od 47 sekundi Izvor: Promo fotografije / Autor: Jaguar

Svaki put kad F-type ubrza, ventili u ispušnom sustavu se otvaraju kako bi promijenili usmjeravanje ispušnih plinova i to oslobađa prepoznatljivu riku koja je specifična za F-type iskustvo vožnje.

Slušatelji će čuti oštro prebacivanje u viši i niži stupanj prijenosa putem 8-brzinskog Quickshift mjenjača, te prepoznatljivo, prepoznatljivo pucketanje pri prelasku iz četverostrukih ispušnih cijevi, što je ključni element instinktivnog karaktera F-type-a usmjerenog na vozača.

  • +30
F-Type obilježava 75 godina sportskih automobila Jaguar Izvor: Promo fotografije / Autor: Jaguar

Kako bi se pružila optimalna kvaliteta reprodukcije, snimkama eksterijera može se pristupiti na Jaguar medijskoj stranici prije nego što se objave uživo na web stranici British Library.