JAGUAR CLASSIC

[FOTO/VIDEO] Rijedak Jaguar XK120 iz 1950. zvijezda inauguracijskog '1000 Miglia Experience UAE'

22.12.2022 u 14:43

Bionic
Reading

Besprijekorno restaurirani primjerak pažljivo je održavan od pridruživanja zbirci Jaguar Classic Collection, a nekoć je pripadao Stuartu Lightfootu, osnivaču i tajniku natjecanja Kluba vozača Jaguara, osnovanog u lipnju 1956.

Rijedak XK120 iz kolekcije Jaguar Classic sada se nudi u Jaguar Classic Works u Coventryju u Engleskoj, nakon uspješnog završetka na inauguracijskom događaju '1000 Miglia Experience UAE' (Ujedinjeni Arapski Emirati). Otvoreni dvosjed Jaguar XK120 iz 1950. nudi se kao odobreni Works Legend i u krem boji s crnim mekanim krovom te Biscuit i crvenom unutrašnjosti.

Besprijekorno restaurirani primjerak pažljivo je održavan od pridruživanja Jaguar Classic Collection, a nekoć je pripadao Stuartu Lightfootu, osnivaču i tajniku natjecanja Kluba vozača Jaguara, osnovanog u lipnju 1956.

Prvi put izvan Italije

Stručnjaci tvrtke Jaguar Classic Works pripremili su vozilo za '1000 Miglia Experience UAE' – prvi put da je kultni automobilistički događaj održan izvan Italije – a Jaguar Classic podržao je izazov kao sponzor službene večere dodjele nagrada u Emirates Palaceu. XK su vozili kreator sadržaja i influencer Mohammad Al Muhaini (@Q8Stig) i Matthew Bailey, viši voditelj poslovnog razvoja, Jaguar Land Rover Classic. Ovaj XK120 OTS završio je 25. od 100 ukupno, i 13. u svojoj klasi, i nije zahtijevao tehničku podršku tijekom natjecanja koje se održalo između 4. i 8. prosinca i startalo u Dubaiju.

1000 Miglia Experience UAE Prologue 2022 Izvor: Promo fotografije / Autor: Octanium Experiences

Kao dio partnerstva Jaguar Classica i 1000 Miglia Experience UAE, modeli Jaguar C-type i D-type Continuation po prvi su put prikazani u UAE-u, uključujući i na ceremoniji dodjele nagrada.

'1000 Miglia Experience UAE' je bio otvoren za 100 vlasnika znamenitih vozila, uključujući sve od povijesnih vozila, Mille Miglia trkaćih vozila do suvremenih ikona iz modernog doba. S četiri etape između Dubaija i Abu Dhabija održane između 4. i 8. prosinca, poznati događaj bio je nova proslava automobilske kulture u regiji. '1000 Miglia UAE' je najveći klasični automobilistički događaj ikada organiziran na Bliskom istoku sa sudionicima koji su vozili kroz svih sedam Emirata.

Događaj je bio podijeljen u tri kategorije; klasa 1000 Miglia (1927.-1957.), u čast vozilima koja su sudjelovala u izvornom događaju; jubilarna klasa, za automobile proizvedene do 1971. (godina osnivanja UAE); i klasa Contemporary Icons, za moderna vozila.

Osim toga, britanski model i dugogodišnji entuzijast Jaguara, David Gandy, također je sudjelovao u vlastitom Jaguaru XK120 iz 1954., koji je Jaguar Classic 2019. renovirao po narudžbi. Njegov prepoznatljivi XK120 prošao je rekonstrukciju koja je trajala 2700 sati s jedinstvenim nadogradnjama na učiniti ga spremnim za utrke, s više snage i poboljšanom izdržljivošću njegovog 3,4-litrenog šesterocilindričnog rednog motora. Dovršen je u crnoj boji s interijerom od Aged Saddle tan kože u jedinstvenom rešetkastom dizajnu.

  • +4
Jaguar XK120 iz 1950. Izvor: Promo fotografije / Autor: Jaguar

Vozila Works Legends

Program Works Legends nudi poseban izbor izvrsnih, rabljenih klasičnih vozila, stručno nabavljenih iz cijelog svijeta. Potpuno certificirano od strane Jaguar Classica, svako vozilo ima 12-mjesečno jamstvo na neograničenu kilometražu i doživotnu povijest, sveobuhvatno provjereno i pripremljeno od strane tima Jaguar Classica.

XK120 iz 1950. Jaguar Classica spreman je za druge relije izdržljivosti nakon podviga na Mille Miglia i nalazi se u Registru – službenom popisu certificiranih i prihvaćenih vozila za kultnu utrku, s naknadama plaćenim do 2023. godine.

Simpatične nadogradnje uključuju dodavanje Brantz profesionalnog digitalnog mjerača vremena za reli, Bremont mehaničkog mjerača vremena za reli, pojaseva u četiri točke i aparata za gašenje požara. Također se pojavio u izdanju časopisa Classic and Sports Car povodom 40. obljetnice, u travnju 2022., gdje se pojavio na naslovnici.

XK120 je jedan od nekoliko odabranih automobila serije XK dostupnih od Jaguar Classica, globalnog autoriteta za ove modele, s mogućnošću servisiranja i restauracije vozila korištenjem originalnih arhivskih crteža i tehnika.

XK120 je predstavljen na sajmu automobila u Londonu 1948. i proizvodio se od 1948. do 1954. Oko 200 primjeraka napravljeno je s aluminijskom karoserijom prije nego što je 1950. godine preinačen u čeličnu. Izvorno otvoreni dvosjed, s fiksnim krovom i coupé modeli s padajućom glavom također su postali dostupni 1952. odnosno 1953. godine.

Dodatni primjer Jaguar Classic zaliha uključuje izuzetan ex-competition XK120 iz 1953., dovršen u Suede Green zelenoj boji s odgovarajućom Suede Green unutrašnjošću. Ovo je vozilo izvorno bilo u vlasništvu reli vozača, prije nego što je promijenilo vlasnika i sudjelovalo u XK Register trkaćoj seriji. Nakon četiri desetljeća skladištenja, potpuna restauracija podvozja prema FIA-inim specifikacijama je dovršena i sada je spreman za nastavak natjecateljske karijere.