POSEBNA NAMJENA

[FOTO/VIDEO] Maleni potpuno električni Opel Rocks-e postao član tvorničke vatrogasne brigade

31.05.2022 u 08:24

Bionic
Reading

Umjesto da parkiraju vozilo pred vratima i prešetaju ostatak puta kroz prostrane zgrade, kao što je ranije bio slučaj, vatrogascima je omogućeno da uđu unutra zahvaljujući električnom pogonskom sustavu, duljini od 2,41 m i širini od 1,39 m

Opel Rocks-e, prvi SUM (Sustainable Urban Mobility) njemačkog proizvođača iz grupe Stellantis je imao svoju globalnu premijeru u kolovozu prošle godine, a sada je dobio i prilično zanimljivu ulogu. Naime, ovaj potpuno električni maleni gradski automobil je postao službeno vozilo vatrogasaca.

Ovaj je mališan također svestran i može se koristiti na razne načine, kao što su za putovanje na posao ili za dostavu. Opelova tvornička vatrogasna brigada u Rüsselsheimu zapazila je njegovu svestranost, pa je crveni Opel Rocks-e postao njihov novi član.

Najmanje vozilo u voznom parku vatrogasne postrojbe jednokratna je izvedba. Ali vatrenocrvena livreja, poseban sustav signalizacije, trepćuća prednja svjetla i broj za hitne slučajeve jasno pokazuju njegovu svrhu. Rocks-e je opremljen svime potrebnim za rad u prostorijama tvornice Rüsselsheim.

Opel Rocks-e KARGO Izvor: Promo fotografije / Autor: Opel

S dovoljno mjesta ispod suvozačevog sjedala i u prostoru za noge za alate, četverocikl nulte emisije prikladan je za rad na lokaciji od 1,9 km², na primjer, za provjeru aparata za gašenje požara.

Ulazi i u tvorničke hale

Koristeći agilni Rocks-e, čiji je krug okretanja samo 7,20 m, vatrogasna brigada vozi bez emisija i može brzo doći do svakog kuta objekta. Domet od 75 kilometara (prema WLTP) je više nego dovoljan. Umjesto da parkiraju vozilo pred vratima i prešetaju ostatak puta kroz prostrane zgrade, kao što je ranije bio slučaj, vatrogascima je omogućeno da uđu unutra zahvaljujući električnom pogonskom sustavu, duljini od 2,41 m i širini od 1,39 m (bez vanjskih ogledala). To štedi puno vremena. Rocks-e također privlači poglede gdje god prolazi i uvijek izmami osmijeh na lica zaposlenika.

  • +4
Opel Rocks-e postao član tvorničke vatrogasne brigade Izvor: Promo fotografije / Autor: Andreas Liebschner/Opel

Opel Rocks-e za vatrogasnu postrojbu u Rüsselsheimu zajednički su stvorili sami vatrogasci, kolege iz Advanced Engineeringa i OSV-a (Opel Special Vehicles). Njegova najveća brzina od 45 km/h je čak i malo previša, jer je u tvorničkim prostorima dopuštena brzina od samo 30 km/h. Kabel za punjenje je uvijek u vozilu i spreman je za svaku normalnu utičnicu. Nakon samo četiri sata, ovaj je maleni 'strujaš' ponovno potpuno napunjen.

Inovativni Rocks-e nije samo elegantna, pristupačan ulazni model električne mobilnosti za mlade u dobi od 15 i više godina; uskoro će također biti dostupan u formatu za dostavna vozila kao Opel Rocks-e KARGO.

Novi Rocks-e je krenuo još prošle jeseni s prodajom u Njemačkoj, a na drugim tržištima se očekuje ove godine.