PRIMJETNA UŠTEDA

Mercedesov šleper odbacio retrovizore u korist kamera

06.09.2018 u 15:49

Bionic
Reading

Brojne automobilske tehnologije doživljavaju unapređenja iz generacije u generaciju, no ne i retrovizori

Za to je ponajviše kriv zakon koji jasno propisuje njihovo korištenje. Ipak, proizvođači već neko vrijeme pritišću regulatore, te je vjerojatno pitanje vremena kad ćemo umjesto ogledala na automobilima i kamionima vidjeti kamere, posebice stoga što ovi sustavi doprinose značajnoj uštedi goriva i samim time smanjenju emisije CO2.

O kolikoj uštedi je riječ?

Mercedes je na posljednju generaciju Actrosa instalirao takozvani ‘MirrorCam’ sustav, te se šleper pokazao do pet posto učinkovitijim.

Video se projicira na dva unutrašnja displeja, smještena na A nosače, dijagonale 15 inča i rezolucije 720 x 1920 piksela. Sustav je moguće koristiti i kad je kamion ugašen.

U Mercedesu kažu kako Actros raspolaže i drugim naprednim funkcijama poput posljednje generacije adaptivnog tempomata, te sustava za automatsko kočenje i zadržavanje vozila unutar trake.

Šleper će imati svjetsku premijeru na međunarodnom salonu komercijalnih vozila u Hanoveru koncem rujna, a detaljnije ga možete proučiti u priloženoj galeriji na fotografijama snimljenim u Hrvatskoj.

  • +6
Mercedes-Benz Actros Izvor: Promo fotografije / Autor: Mercedes