lakše do struje

Mercedes-Benz ove jeseni širom svijeta otvara svoje prve stanice za punjenje velike snage

29.08.2023 u 09:29

Bionic
Reading

Uvođenje globalne mreže za punjenje Mercedes-Benz High-Power Charging dobro napreduje: otvaranje prvih stanica za punjenje u četvrtom kvartalu 2023. Njemački proizvođač premium vozila planira proširiti svoju globalnu mrežu brzih punjenja na više od 2000 brzih punionica do kraja 2024.

Mercedes-Benz je objavio kako će ove jeseni otvoriti svoje prve stanice za punjenje velike snage, ostvarujući svoje dalekosežne planove za širenje svoje globalne infrastrukture za punjenje. Počevši od listopada, prvi Mercedes-Benz Charging Hubovi početi će s radom u Atlanti (SAD), Chengduu (Kina) i Mannheimu (Njemačka). Do kraja 2024. Mercedes-Benz namjerava dodatno proširiti svoju globalnu mrežu punjenja na više od 2000 punionica velike snage. Dugoročni cilj je do kraja desetljeća stvoriti više od 2000 čvorišta za punjenje s više od 10.000 mjesta za punjenje.

Mercedes-Benz čvorišta za punjenje

Ovom mrežom za punjenje Mercedes-Benz postavlja nove standarde za brzo, praktično i održivo punjenje električnih vozila. Ovisno o regiji, punionice trenutno nude brzinu punjenja do 400 kW, koju osiguravaju odgovarajući standardni sustavi punjenja CCS1, CCS2, NACS i GB/T. Zahvaljujući inteligentnom upravljanju punjenjem, svako se vozilo može puniti maksimalnom snagom. Time se vrijeme punjenja za kupce smanjuje na apsolutni minimum.

Prilikom odabira mjesta punjenja, Mercedes-Benz veliku važnost pridaje ugodnom i sigurnom korisničkom iskustvu. Stanice za punjenje nalaze se na glavnim prometnim područjima i odabranim prodajnim mjestima Mercedes-Benza te nude druge pogodnosti u blizini, poput osvježenja, grickalica i toaleta. Radi sigurnosti predviđeno je opremanje punionica nadzornim kamerama. Na odabranim lokacijama inteligentni rasvjetni stupovi nude ne samo odgovarajuću rasvjetu već i funkcionalne LED elemente koji daju informacije o dostupnosti punionice i statusu napunjenosti vozila. Nadstrešnice na odabranim punjačima nude zaštitu od vremenskih prilika.

Mreža za punjenje otvorena je za vozače svih marki. Kupci Mercedes-Benza uživaju u posebnim pogodnostima, na primjer mogućnost rezerviranja mjesta za punjenje putem usluge Mercedes-Benz me Charge kako bi se smanjilo vrijeme čekanja. Mreža za punjenje Mercedes-Benza bit će besprijekorno integrirana i nadopunjavat će više od 1,3 milijuna punionica kojima korisnici već imaju pristup diljem svijeta. Uz pomoć Mercedes-Benzove navigacije s električnom inteligencijom, stanice za punjenje bit će integrirane izravno u planiranje rute kako bi pokazale najbolji način punjenja. Kako bi iskustvo punjenja bilo još praktičnije, stanice za punjenje nudit će dodatne značajke pogodnosti, kao što je Plug & Charge. Ova usluga omogućuje kupcima Mercedes-Benza da automatiziraju proces punjenja i plaćanja čim se kabel za punjenje priključi.

'Čvrsto vjerujemo da je električna mobilnost ključ za održivu budućnost bez emisija. Naš je cilj stvoriti infrastrukturu koja električnim vozilima nudi pouzdane i jednostavne mogućnosti punjenja. Na taj način aktivno podupiremo prelazak na električnu mobilnost s Mercedes-Benz High-Power Charging Network, proširujemo globalne mogućnosti punjenja i postavljamo nove standarde u punjenju električnih vozila. Želimo potaknuti naše kupce da prijeđu na vozila s nultom emisijom i tako daju pozitivan doprinos zaštiti našeg okoliša.', rekao je Franz Reiner, izvršni direktor Mercedes-Benz Mobility AG-a.

Mercedes-Benz otvara svoje prve stanice za punjenje velike snage ove jeseni Izvor: Promo fotografije / Autor: Mercedes-Benz Mobility AG

Održiva mobilnost sa zelenom energijom

U skladu sa svojom održivom poslovnom strategijom 'Ambition 2039', Mercedes-Benz također svojim kupcima omogućuje punjenje na ekološki prihvatljiv način sa 100 posto obnovljivom električnom energijom koja se koristi unutar ove mreže za punjenje.

To se po mogućnosti radi putem ugovora o opskrbi zelenom električnom energijom gdje god je to moguće ili korištenjem certifikata za obnovljivu energiju od ovlaštenog dobavljača. Odabrana čvorišta za punjenje također će biti opremljena solarnim pločama za opskrbu električnom energijom za sama čvorišta.

Proširenje mogućnosti globalnog punjenja

Mercedes-Benz nastavlja razvijati svoju strategiju 'samo na električnu energiju' i obvezuje se na infrastrukturu za punjenje usmjerenu na budućnost ulaganjem u globalnu mrežu za punjenje. S razvojem Mercedes-Benz High-Power Charging Network, Mercedes-Benz kontinuirano proširuje svoju postojeću ponudu.

Dio toga je također europska mreža za brzo punjenje IONITY i nedavno najavljeno zajedničko ulaganje sa šest drugih OEM-ova za daljnje proširenje sjevernoameričke infrastrukture za punjenje. Mercedes-Benz High-Power Charging Network dodatna je ključna komponenta ukupne strategije elektrifikacije tvrtke. Sve tvrtke povezane s ekosustavom punjenja smještene su pod Mercedes-Benz Mobility AG-om.