KONKURENCIJA STIŠĆE

Kineski NIO ES8 je premium SUV upola jeftiniji od Tesle X

19.12.2017 u 12:28

Bionic
Reading

Možda nikad niste čuli za NIO, no definitivno nije riječ o tamo još jednom kineskom proizvođaču automobila

NIO je početkom godine superautomobilom EP9 ponio neslužbenu titulu najbržeg električnog i najbržeg automobila uopće na Nürburgring Nordschleifeu. EP9 je također navodno najbrži autonomni automobil na svijetu, a već je pet primjeraka pronašlo vlasnike po cijeni od 1,5 milijuna dolara po komadu.

Kompanija je u međuvremenu prikupila milijardu dolara svježeg kapitala, te najavila globalnu ekspanziju. Ovo će pokušati postići modelima poput netom predstavljenog premium električnog SUV-a ES8, kojim će najvjerojatnije žestoko nagaziti na Tesline prste.

Luksuzni SUV, za početak, ne izgleda nimalo kineski već praktički europski. Sličan dojam stječe se i pri pogledu na interijer kojim dominiraju veliki displeji i fina Nappa koža. Pod kožom se skriva baterija kapaciteta 70 kWh i dva elektromotora koja s ukupno 643 KS i 840 Nm nude kontinuirani pogon na sva četiri kotača, lansiranje do 100 km/h za 4,4 sekunde, te autonomiju od 355 km s jednim punjenjem.

Tu je i čitava hrpa elektronike, od NIO Pilota - naprednog sustava za pomoć pri vožnji sačinjenog od 23 senzora, radara i kamera koji omogućavaju automatsko kočenje, zadržavanje vozila unutar trake, autopilotiranje na autocesti i prepoznavanje prometnih znakova, do, kako kažu, prve automobilske umjetne inteligencije koja sluša, priča i pomaže vozačima u prometu.

NIO ES8 Izvor: Promo fotografije / Autor: NIO

Sve ovo krajnje će kupce koštati 448.000 renminbija odnosno otprilike jednako toliko hrvatskih kuna. Usporedbe radi Teslin Model X košta 836.000 renminbija.

Nije poznato kad bismo ovaj automobil mogli dočekati na europskom tržištu, no s obzirom na brzinu kineske ekspanzije u sektoru električnih automobila rekli bismo - prije nego kasnije.