Svjetska prezentacija

Kia Seltos stiže do kraja godine: Kompaktni crossover zanimljivog vanjskog dizajna

21.06.2019 u 10:52

Bionic
Reading

Kijin najnoviji model kompaktnog crossovera kombinira mladenački stil s jednostavnim interijerom

Dok Europa s nestrpljenjem očekuje vidjeti premijeru nove Kije XCeed 26. lipnja, ostatak svijeta očekivao je premijeru novog modela Seltos. Ovaj je kompaktni crossover, novi globalni model Kije, bio već dugo vremena javnosti pomalo otkrivan u dugoj teaser kampanji koja je zapravo započela u veljači 2018. godine sa SP konceptom. Bliža produkcijska verzija nazvana Signature Concept debitirala je krajem ožujka ove godine, a nakon nje slijedile su skice modela proizvodne verzije koja je prikazana jučer u indijskom Delhiju.

Iako Kia ozbiljno računa na potencijalno ogromno indijsko tržište, Seltos je koji ostaje vjeran dvama koncepatima prije njega. Posebno su upečatljiva njegova složena prednja LED svjetla koji će se zasigurno razlikovati od mase ostalih modela na prometnicama. Izgleda prilično atraktivno u verziji GT Line i biti će ponuđen s 18-colnim kotačima s gumama dimenzija 235/45 R18. Slabije opremljeni modeli će imati 16 i 17-colne kotače dimenzija 205/60 R16 i 215/55 R17.

  • +4
Kia Seltos Izvor: Promo fotografije / Autor: KIA Motors

Slično kao i prednja svjetla, stražnja svjetla također koriste punu LED tehnologiju, pa čak i svjetla za maglu koriste svjetleće diode koje Kia Seltosu daju sofisticirani izgled. Široka rešetka 'tigrovog nosa' sjajno je uklopljena sa srebrnim zaštitnim kliznim pločama sprijeda i straga.

Iako slike kabine tek trebaju biti objavljene, kampanja teasera uključivala je i neke skice. Znamo da postoji 10,25-inčni zaslon osjetljiv na dodir i dodatni 8,0-inčni head-up zaslon koji pruža sve informacije koje ćete ikada trebati, dok će Bose zvučni sustav s osam zvučnika također biti na popisu opcija.

Ovisno o tržištu, Kia Seltos će biti ponuđen s 1.6-litrenim T-GDI četverocilindričnim turbo motorom sa 177 konjskih snaga, te 2.0-litrenim benzinskim motorom s atmosferskim usisom snage 149 KS i turbodizelskim 1,6-litrenim motorom od 136 KS. U ponudi će biti ukupno tri automatska mjenjača, ovisno o regiji; CVT, automatski sa šest stupnjeva prijenosa (6AT) i sofisticiraniji automatski mjenjač sa sedam brzina s dvostrukom spojkom (7DCT).

Iako nema riječi o pogonu na sva četiri kotača, Kia kaže da Seltos dolazi s Drive Mode Select sustavom za odabir načina vožnje s Normal, Eco i Sport načinima rada. Također ima nešto što se zove Sound Mood Lighting sustav sa šest tema i osam boja. Obloge na vratima iznutra su osvijetljeni na površini s 3D uzorkom, a svjetlosni impulsi su sinkronizirani s ritmom glazbe.

Kia će predstaviti Seltos globalnim tržištima u drugoj polovici ove godine te će proizvoditi ovaj kompaktni crossover u Gwangjuu u Južnoj Koreji i Anantapur District u Andhra Pradeshu, u Indiji.