Kia u Seulu

Tri koncepta za svijetlu budućnost: Kia je u Seulu imala dvije svjetske premijere i jednu azijsku

29.03.2019 u 13:47

Bionic
Reading

Mohave Masterpiece, Signature i Imagine pokazali su dizajnerski smjer u kojem bi se trebala razvijati ova južnokorejska automobilska tvrtka

U tijeku je autosalon u južnokorejskom Seulu, pa je svaka premijera nekog modela automobila itekako u fokusu javnosti. Tako je Kia predstavlia čak tri nova koncepta. Dva su SUV koncepti: Mohave Masterpiece Blackpink (da, doista se zove 'remek djelo') i SP Signature ('potpis'). Treći koncept je Imagine ('zamisli'), ondje je imao 'samo' svoju azijsku premijeru jer je već viđen na ovogodišnjoj Ženevi.

Mohave Masterpiece Blackpink, naravno, sugerira na model koji je nakratko bio na tržištu u SAD-u, pod imenom Borrego, ali samo od 2008. do 2010. godine. Ovaj seulski koncept očito je namijenjen za prikaz buduće verzije Mohavea, ne samo na temelju naziva već i zbog Kijine izjave da taj veliki SUV nagovještava kako bi brand mogao prilagoditi svoj najnoviji dizajn i značajke za veliki terenski SUV segment. Nije još jasno kako u toj cijeloj priči o velikom terencu stoji model Telluride, koji je već u američkoj Kijinoj ponudi.

Kao i drugi najnoviji Kia modeli, eksterijer automobila karakteriziraju isklesana karoserija i podebljane linije. U kombinaciji sa svrhovitim SUV stavom i uzdignutom siluetom te snažnim sustavom pogona na sva četiri kotača, njegov robustan izgled podudara se s istinskom mogućnošću 'go-anywhere'.

Prednji dio automobila karakterizira nova inkarnacija Kijine legendarne rešetke, 'tigrov nos', koja je na ovom modelu još više proširena prema van preko cijelog prednjeg dijela koncepta, bez jasnih granica između rešetke i LED prednjih svjetala. Dizajn prednjeg dijela automobila odzvanja u stražnjem dijelu automobila, s naglašenim linijama na oba kraja vozila, što automobilu daje dosljedan dizajn.

Na stražnjem dijelu nalazi se široko treće stop svjetlo ugrađeno u krovni spojler, dok se stražnja LED svjetla nalaze lijevo i desno od osvijetljenog logotipa 'Mohave'. Četverokutne ispušne cijevi označavaju nešto snažno smješteno ispod poklopca motora, iako neke detaljnije podatke o motorima ili o izlasku na tržište, i koje, nismo dobili. Ali nama se čini da je ovaj 'koncept' gotov za proizvodnju. Osim toga, već je u siječnju ove godine opažen, naravno zamaskiran, u testiranjima na cesti. Na žalost, izložbeni primjerak imao je zatamnjena stakla kabine, pa nismo mogli vidjeti ništa u unutrašnjosti kabine. Ipak, nadamo se da je taj segment već potpuno definiran.

  • +2
Kia na autosalonu u Seulu 2019. Izvor: Promo fotografije / Autor: Kia Motors

Novi koncept SP Signature predstavlja nadolazeći Kijin kompaktni SUV, a jedna varijanta pod imenom SP koncept već je predstavljena 2018. godine Auto Expo u indijskom Delhiju. Kia je sada dodatno evoluirala taj koncept. Potaknut naprednom tehnologijom, koncept Kia SP nagovještavao je planove tvrtke da uvede novi mali SUV za svoja tržišta. Hrabar i elegantan, Signature kombinira sofisticiranu ljepotu, naprednu tehnologiju i visoku funkcionalnost u pametnom, kompaktnom paketu.

Sa širokom rešetkom i dugom prednjom haubom te stražnjim dizajnom koji naglašava stabilnost sa širokim stražnjim svjetlima i linijama karoserije, Signature se ističe na cesti. S prednje strane, svjetla su spojena na rešetku 'tigrov nos' s integriranim dnevnim svjetlima. Njegova snažna linija ramena, s panoramskim krovom koji se sužava prema stražnjem dijelu automobila, daje kompaktnom SUV-u naznaku sportskog izgleda. Vanjski oblik upotpunjen je nizom različitih značajki stila, pridonoseći suvremenom tehničkom dizajnu automobila.

To uključuje tanka LED svjeta sprijeda i straga, oštre linije utisnute u karoseriju i precizne metalne detalje. Signature najavljuje predstojeći dolazak modela za mlade korisnike. Koncept će predstaviti Kijin kompaktni terenac spreman za proizvodnju, koji će biti prvi put predstavljen pri kraju 2019. godine. Dizajn koncepta također će utjecati na buduće modele namijenjene Kijinim globalnim tržištima.

Koncept 'Imagine by Kia', potpuno je električni koncept sportske limuzine dizajniran je u Kijinom europskom dizajnerskom centru u njemačkom Frankfurtu. Vizualno utjelovljenje želje branda da se krene naprijed u uzbudljiv svijet elektrifikacije, ovaj koncept prvi je Kijin osobni automobil s četvero vrata. Namjerno osmišljen kako bi se smjestio izvan predefiniranih kategorija vozila, dosljedno povezuje elemente sportskog vozila, elegantnog i atletskog obiteljskog sedana te svestranog i prostranog crossovera. Koncept 'Imagine by Kia' predstavlja progresivniji Kia dizajn jezik za budućnost, s inteligentnim reinterpretacijama postojećih Kia motiva i karoserije karakterizirane mješavinom zategnutog lima, oštrih linija i učinkovite aerodinamike.

Kijin europski dizajnerski tim u potpunosti je iskoristio arhitekturu platforme potpuno električnog rasporeda pogona kako bi se povećao prostor u kabini i stvorio prozračan i prostran interijer. U duhovitoj suzdržanosti od trenutne opsesije automobilske industrije za sve većim ekranima na središnjoj ploči, koncept uključuje 21 ekran ultra visoke rezolucije. Ove se krivulje na vrhu armaturne ploče nalaze u rasporedu koji je istovremeno i opušten i usklađen. Iako nije odmah predodređen za proizvodnju, koncept ' Imagine by Kia' ukazuje na elemente unutarnjeg i vanjskog dizajna koji se mogu prilagoditi budućim proizvodnim modelima marke.