DIGITALNI VENTILI

Još jedna tehnologija pruža ruku spasa benzincima i dizelašima

21.12.2018 u 15:30

Bionic
Reading

Motori s unutarnjim izgaranjem značajno su napredovali posljednjih 140 godina, no čini se kako ništa nije uspjelo u tolikoj mjeri motivirati inovatore na nova dostignuća kao smrtna presuda ovoj tehnologiji

U posljednjih tjedan dana tako smo doznali da je njemački startup Micro Wave Ignition AG osmislio tehnologiju paljenja smjese goriva pomoću mikrovalova, umjesto svjećica i grijača, a sad britanska kompanija Camcon Automotive benzincima i dizelašima nudi ruku spasa u obliku digitalnih ventila.

Njihov prototipni motor koristi sustav ventila koji uopće nije povezan s radilicom, već računalo i elektromotori svakim ventilom i pripadajućom bregastom osovinom upravljaju individualno.

Inteligentna tehnologija ventila, kako je u Camconu zovu, nudi precizniju kontrolu nad ventilima i smjesom goriva i zraka, te samim time nižu potrošnju i emisiju CO2.

Motoru su, navodno, također unaprijeđene performanse, snaga i okretni moment, a Britanci vjeruju kako digitalizirani ventili jamče jedinicama s unutarnjim izgaranjem zadovoljavanje svih nadolazećih ekoloških normi.

Kako sustav funkcionira u praksi možete vidjeti u priloženom videu. Camconov prototip zasnovan je na Jaguarovim Ingenium motorima, no kompatibilan je sa postojećim benzincima i dizelašima ostalih proizvođača.

Izvor: Promo fotografije / Autor: YouTube
  • +27
Mondial De L’Auto 2018 Izvor: Pixsell / Autor: Uli Deck/DPA/PIXSELL