KRATKO I JASNO

Jednostavni video otkriva kako se različiti pogoni ponašaju na skliskoj podlozi

08.02.2019 u 14:03

Bionic
Reading

Ekipa škole rally vožnje Team O’Neil na YouTubeu ima jedan od zanimljivijih kanala u kojima često ruše automobilske mitove

U posljednjem uratku dečki su si dali truda i na jednom mjestu okupili niz automobila s različitim pogonima s ciljem demonstracije ovih sustava na skliskoj podlozi.

Tako u priloženom videu, na vrlo jasan način, možete uočiti sve razlike između otvorenog i diferencijala s ograničenim proklizavanjem, kao i integralnog pogona i onog na sve kotače.

Mnogo važnije, imamo priliku vidjeti i razliku između dva različita sustava elektronske kontrole proklizavanja - onog koji koči kotač u procesu proklizavanja i onog koji prilikom proklizavanja jednostavno pogonu oduzima gas.

Preporuka je ovakve sustave deaktivirati u situacijama kad je pred vama snijegom pokriveni uspon, budući da će kontrola proklizavanja kočenjem ili oduzimanjem gasa umanjiti inerciju vozila.

Iz priloženog videa također je evidentno da su moderni sustavi skloni prenositi snagu u smjeru najmanjeg otpora, pa je diferencijal s ograničenim proklizavanjem pametna investicija za sve one čiji se automobili često nalaze u skliskim situacijama.

Izvor: Screenshot
  • +2
Subaru Impreza WRX STi Izvor: Promo fotografije / Autor: subaru