GRADSKI MALIŠAN

Francuzi pokazali električni automobil koji košta 56.000 kuna

09.01.2018 u 11:19

Bionic
Reading

Francuski proizvođač automobilskih dijelova Valeo na sajmu potrošačke elektronike CES u Las Vegasu pokazao nam je zanimljivi koncept ultrakompaktnog električnog gradskog mališana koji bi u prodaji mogao koštati oko 56.000 kuna

Maleni dvosjed koncept je samo imenom, jer je riječ o vozilu spremnom za upotrebu koje je većim dijelom zasnovano na Zhidou, kineskoj verziji koju Valeo radi u suradnji sa Shanghai Jiao Tong.

Svi dijelovi, osim baterije, djelo su francuskog proizvođača, a Valeov automobil koristi motor niske voltaže od 48V koji je pritom 20-ak posto štedljiviji od 400V motora koji se ugrađuju u snažnije električne automobile.

Iz istog razloga francuski mališan vjerojatno nema performanse od kojih zastaje dah, no zato postiže 100 km/h, te s punom baterijom prevaljuje jednako toliko kilometara.

Budući da 48V motor ne zahtijeva sve sigurnosne sustave kao 400V, također je jeftiniji za proizvesti, pa Valeo vjeruje da bi konačna cijena njihovog koncepta u serijskoj proizvodnji mogla iznositi oko 56.000 kuna.

Jedini problem je taj što Francuzi nemaju namjeru baviti se proizvodnjom automobila. Prvi čovjek kompanije Jacques Aschenbroich medijima je rekao da proizvodnja automobila nije njihov posao, te da sumnja da bi se oni time mogli baviti, a također se time ni ne žele baviti.

Nadajmo se da će Francuzi uspjeti pronaći partnera u Europi koji bi se uhvatio u koštac s proizvodnjom ovog električnog bombončića.