kompoziti od prirodnih vlakana

[FOTO/VIDEO] Volvo Cars Tech Fund ulaže u Bcomp za održive lagane materijale: Concept Recharge pokazao opravdanost

06.04.2022 u 08:17

Bionic
Reading

Bcomp-ovi izračuni pokazuju da su u usporedbi s običnim plastičnim dijelovima, kompoziti na bazi prirodnih vlakana do 50 posto lakši, koriste do 70 posto manje plastike i stvaraju do 62 posto niže emisije CO2

Volvo Cars je objavio kako su napravili strateško ulaganje u Bcomp, inovativnu švicarsku tvrtku koja razvija lagane materijale visokih performansi na bazi prirodnih vlakana, kroz Volvo Cars Tech Fund, svoju podružnicu rizičnog kapitala.

Za izradu svojih materijala, Bcomp koristi lanena vlakna, materijal na biološkoj bazi koji nudi značajne uštede u smislu težine, potrošnje energije i emisija u odnosu na obične plastične dijelove. Materijal također omogućuje mogućnosti oblikovanja estetskih površina.

Kompoziti od prirodnih vlakana

Volvo Cars aktivno istražuje korištenje kompozita od prirodnih vlakana u svojoj sljedećoj generaciji čistih električnih automobila, dok njegova strateška podružnica Polestar također ima za cilj koristiti Bcompove materijale u nadolazećim modelima.

Volvo Concept Recharge Izvor: Promo fotografije / Autor: Volvo Cars

Volvo Cars je koristio Bcompove materijale u svom najnovijem konceptnom automobilu, Concept Recharge iz 2021. Bcomp-ovi izračuni pokazuju da su u usporedbi s običnim plastičnim dijelovima, kompoziti na bazi prirodnih vlakana do 50 posto lakši, koriste do 70 posto manje plastike i stvaraju do 62 posto niže emisije CO2.

'Ova investicija još je jedan primjer naše predanosti održivosti i strateškom fokusu na smanjenje ugljičnog otiska', rekao je Alexander Petrofski, voditelj Volvo Cars Tech Funda. 'Imamo dugu tradiciju partnerstva s vodećim tehnološkim tvrtkama kao što je Bcomp, jer vidimo zajedničke prednosti u pomaganju im da skaliraju i razviju inovativne proizvode na globalnim tržištima.'

Samo potpuno električni automobili do 2030.

Predstavljen u ljeto 2021., Concept Recharge pokazuje korake koje Volvo Cars namjerava poduzeti u svim područjima čistog razvoja električnih automobila kako bi smanjio ukupni ugljični otisak svojih automobila i tvrtkin ukupni ugljični otisak. Tvrtka planira prodavati samo potpuno električne automobile do 2030., a cilj je biti klimatski neutralan posao do 2040. godine.

  • +5
Kompozitni materijali od prirodnih vlakana u Concept-u Recharge Izvor: Promo fotografije / Autor: Volvo Cars

'Vrlo smo ohrabreni mogućnostima koje nude kompoziti od lana, zbog čega smo ih koristili i u unutrašnjosti i na eksterijeru Volvo Cars Concept Recharge,' rekao je Robin Page, viši potpredsjednik dizajna u Volvo Cars. 'To je materijal koji je ekološki odgovoran s vrlo niskim ugljičnim otiskom koji također pruža atraktivnu i prirodnu estetiku.'

Volvo Concept Recharge: budući materijali Izvor: Promo fotografije / Autor: Volvo Cars

Unutar konceptnog modela Concept Recharge, Volvo Cars je upotrijebio kompozit od lana za donje prostore za odlaganje, stražnji dio naslona za glavu i oslonac za noge. Na vanjskoj strani automobila, prednji i stražnji branici, kao i letvice pragova sastoje se od lanenih kompozita.

Ambicija da se konstantno smanjuje emisija i da švedska tvrtka postane klimatski neutralana do 2040. dio je klimatskog akcijskog plana Volvo Cars, jednog od najambicioznijih u industriji. Već do 2025. godine tvrtka ima za cilj smanjiti emisiju CO2 po automobilu tijekom životnog ciklusa za 40 posto u odnosu na 2018.

Financijski detalji ulaganja Volvo Cars Tech Funda u Bcomp nisu objavljeni.