OŽIVLJENA LEGENDA

[FOTO/VIDEO] Valtteri Bottas ima novi osobni automobil; Finski F1 vozač preuzeo svoju Alfa Romeo Giuliju GTAm

14.03.2023 u 09:18

Bionic
Reading

Zahvaljujući opsežnom usvajanju ultralakih materijala, jedan od samo 500 primjeraka Giulije GTAm lakši je 100 kg u usporedbi s Giulijom Quadrifoglio i opremljen nadograđenom verzijom 2.9 V6 Bi-Turbo motora od 540 KS, specifične snage od 187 KS/l

Tim Alfa Romea dočekao je F1 vozača Valtterija Bottasa u izložbenom salonu Stellantis&You u Torinu kako bi mu isporučili njegovu Alfa Romeo Giuliju GTAm, koju je finski prvak kupio u prepoznatljivoj Alfa Romeo crvenoj boji. Kupnjom jedne od 500 Giulia GTA, najsnažnijeg automobila ikada proizvedenog od strane talijanske marke, Valtteri Bottas postaje punopravni član strastvenog Alfa Romeo 'plemena'.

Svi vodeći predstavnici marke bili su prisutni kako bi proslavili isporuku automobila finskom prvaku. Nakon toga su ga dočekali u Alfa Romeo Centro Stile i glavnom uredu. Štoviše, cijeli tim je zajedno s vozačem proslavio trenutak koji nadilazi jednostavnu kupnju vozila Alfa Romeo. Njegova želja da postane vlasnik 'legendarnog automobila' za talijansku marku predstavlja manifestaciju osobnog sjedinjenja s Alfa Romeom s kojim vozač dijeli ideale i vrijednosti. Izvor ponosa za one koji su od 1910. plemeniti talijanski sportski stil učinili temeljnom vrijednošću.

Alfa Romeo Giulia GTA na testnom poligonu Balocco Izvor: Promo fotografije / Autor: Alfa Romeo

Tijekom sastanka, Valtteri i tim također su imali priliku razgovarati o nadolazećim projektima u koje je vozač osobno uključen.

Valtteri Bottas, Alfa Romeo F1 vozač: 'Ja sam očito cjeloživotni entuzijast automobila i jednostavno volim marku Alfa Romeo. Čast mi je biti ambasador ove marke, a sada i postati kupac, kao vlasnik jedne od 500 Giulia GTA. Tehnički govoreći, ovo je izvrsno vozilo, izgrađeno u suradnji sa Sauber Technologies koristeći stručnost i tehničko znanje koje dolazi izravno iz Formule 1; ali za nas entuzijaste automobila i motorsportova predstavlja puno više. Oživljava jednu od legendi motosporta, Giuliju GTA iz 1965., i savršeno utjelovljuje DNK marke, strast prema motorsportu, užitak u vožnji i jedinstvenu i prepoznatljivu stilsku privlačnost.'

  • +4
Alfa Romeo Giulia GTAm Izvor: Promo fotografije / Autor: Alfa Romeo

Alfa Romeo Giulia GTA

Ovaj je model oživio jednu od automobilskih legendi i prekretnicu u povijesti marke: Giuliju GTA iz 1965. Ultimativni izraz jedinstvene sposobnosti Alfa Romea da kombinira stil i sportski duh, ovaj model predstavlja autentičan povratak korijenima Alfa Romea utemeljenim u svijetu performansi i velikih putovanja.

Giulia GTA je vozilo visokih performansi temeljeno na proizvodnom modelu, izvanrednoj Giuliji Quadrifoglio. Zahvaljujući opsežnom usvajanju ultralakih materijala, Giulia GTA ima prednosti smanjenja težine do 100 kg u usporedbi s Giulijom Quadrifoglio i opremljena je nadograđenom verzijom Alfa Romeovog 2.9 V6 Bi-Turbo motora od 540 KS specifične snage od 187 KS/litri.

Inženjeri Alfa Romea radili su na poboljšanju aerodinamike i upravljanja, ali prije svega na smanjenju težine - iste smjernice slijedile su za Giuliju GTA iz 1965. Kako bi se postigli ovi ciljevi, došlo je do opsežne upotrebe komponenti od karbonskih vlakana i kompozitnih materijala.

Aerodinamika je posebno dizajnirana za povećanje potisne sile. U ovim rješenjima nalazi se tehničko znanje koje dolazi izravno iz Formule 1 zahvaljujući sinergiji sa Sauber Engineeringom.

Inženjeri Alfa Romea mogli su iskoristiti stručnost i kapacitete Sauber Engineeringa. Švicarska tvrtka, s više od 50 godina iskustva u motorsportu, od čega 27 u Formuli 1, stekla je detaljno znanje o aerodinamici zahvaljujući i vlastitom zračnom tunelu koji je među najnaprednijim u Europi. Tim Saubera aktivno je sudjelovao u dizajnu, izradi prototipa i proizvodnji aerodinamičkih komponenti nove Giulije GTA.

GTA i Autodelta, uparivanje prepuno povijesti i sportskih uspjeha

Inicijali GTA predstavljaju 'Gran Turismo Alleggerita' (Gran Turismo Lite verzija), izumljen 1965. za Giuliju Sprint GTA, specifičnu verziju izvedenu iz Sprinta GT, postavljenu za sportsku homologaciju i predstavljenu na Amsterdam Motor Showu te godine. Karoserija Giulije Sprint GT zamijenjena je identičnom aluminijskom karoserijom, ukupne težine 745 kg u usporedbi s 950 kg cestovne verzije.

Druga varijanta odnosila se na motor s dvostrukom bregastom osovinom od 1570 cm³, koji je u svojoj cestovnoj konfiguraciji s dvostrukim paljenjem postigao impresivnu snagu od 115 KS. Tehničari Autodelte, prva verzija Alfa Romeovog službenog 'Racing Departmenta', odabrali su ga kao referentno vozilo za Touring kategoriju, i razvili ga da postigne maksimalnu snagu od 170 KS.

Uspjeh na natjecanjima došao je vrlo brzo nakon toga: tri uzastopna 'Challenge Europeo Marche', deseci nacionalnih prvenstava i stotine pojedinačnih utrka diljem svijeta. Povratak imidža u liniju također je ostavio svoj trag: doista, Giulia Sprint GTA je utjelovila tvrdnju 'pobjeda dnevno u vašem svakodnevnom automobilu'. Od tada je GTA postao dio kolektivne mašte, kao neosporna ikona 'Biscione' (grb Alfa Romea) sportskog duha, snaga njegovih inicijala na kraju je uvjerila javnost da identificira Alfa Romeo sportske automobile općenito jednostavno s 'GTA'.

Na kraju, treba naglasiti da je, kao i kratica GTA, naziv 'Autodelta' jednako ikoničan brend, a istoimena radionica smještena u Balocco Experimental Centeru čuva njegovu dragocjenu baštinu.