SVJETSKA PREMIJERA

FOTO/VIDEO] Toyota predstavila novi Grand Highlander: Veliki SUV s tri reda sjedala i tri pogonska sklopa

14.02.2023 u 09:38

Bionic
Reading

Ovo će biti drugo Toyotino vozilo koje će nositi novu oznaku 'Beyond Zero', nakon potpuno novog Priusa - globalnog napora prema postizanju neutralnosti ugljika u Toyotinim proizvodima, proizvodnji i šire

Toyota je nekoliko sati prije dana otvaranja Chicago Auto Showa svijetu predstavila model Grand Highlander (MY2024), najnoviji i najbolji dodatak svojoj uspješnoj liniji SUV vozila.

'Definitivno postoji potreba na tržištu za SUV-om srednje veličine kojemu je prioritet unutarnja udobnost u sva tri reda, a Grand Highlander je ultimativna opcija', rekla je Lisa Materazzo, potpredsjednica grupe Toyota Marketing. 'Ovaj model s 3 reda prenosi nasljeđe Highlandera na potpuno novi prostor, a istovremeno ispunjava naše obećanje da ćemo isporučiti elektrifikaciju. Highlander je bio prvi model u svom segmentu koji je nudio hibridni pogon još 2006. godine, a Grand Highlander dodatno proširuje naše vodstvo u elektrifikaciji.'

Grand Highlander nudi opcije od početne razine do učinkovitosti i performansi, sve u jednom nevjerojatnom paketu. Dostupan je u tri pogonska sklopa u tri stupnja: dobro izbalansirani 2,4L turbo benzinski motor, vodeći u učinkovitosti 2,5L hibrid s kombiniranom potrošnjom od 6,9 l/100 km prema procjeni proizvođača i Hybrid MAX od 362 konjske snage koji traži vrhunske performanse.

Toyota Grand Highlander (MY2024) Izvor: Promo fotografije / Autor: Toyota

Kao dio Toyotinog raznolikog pristupa ugljičnoj neutralnosti, vozila Grand Highlander Hybrid i Hybrid MAX dio su linije koja se nastoji pomaknuti 'Beyond Zero'. S deset hibrida, dva plug-in hibrida, novim baterijskim električnim vozilom bZ4X i tehnologijom vodikovih gorivih ćelija s nultom emisijom za Mirai, Toyota je predana pronalaženju visoko učinkovitih rješenja s nultom emisijom koja odgovaraju životnom stilu kupaca diljem SAD-a. Kao simbol te predanosti, Grand Highlander modelna godina 2024. bit će drugo Toyotino vozilo koje će nositi novu oznaku 'Beyond Zero', nakon potpuno novog Priusa - globalnog napora prema postizanju neutralnosti ugljika u Toyotinim proizvodima, proizvodnji i šire.

Dizajniran od strane Calty Design Studios i ekskluzivno proizveden u tvornici Toyota Motor Manufacturing u Princetonu, Indiana (SAD), cijena i datum puštanja u prodaju potpuno novog Grand Highlandera (MY2024) bit će objavljeni kasnije ovog ljeta.

Velik prtljažni kapacitet

Izgrađen na platformi TNGA-K, Grand Highlander je aktivni obiteljski krstaš dužine 5116 mm pogodan za sve, od kratkih putovanja do dugih vožnji. Nudi promišljene prostore za pohranu u cijeloj kabini, velik prtljažni kapacitet s prostorom za sedam kofera iza 3. reda. Ukupno oko 2775 l prostora s preklopljenim sjedalima i prostranim trećim redom za odrasle.

Kontrole su smještene oko standardnog multimedijskog zaslona od 12,3 inča. U podesivu središnju konzolu može stati tablet (s uklonjenom unutarnjom ladicom), a također ima bežični punjač, dva USB priključka i tri držača za čaše – uključujući jedan koji može držati veliku bocu vode. Dok je na suvozačevoj strani predviđen džep u koji može stati mala torba. Ponuđen je klizni poklopac konzole tako da se poklopac može otvarati i zatvarati dok se koriste nasloni za ruke, što omogućuje još veću svestranost i za vozača i za suvozača. Na suvozačevoj strani armaturne ploče uključen je još jedan USB priključak i ladica koja može uredno držati kabel tijekom punjenja, pružajući veću upotrebljivost za suvozača.

U sjedalima u drugom redu, upravljačka ploča klima uređaja i odvojeni lijevi/desni USB priključci smješteni su zajedno na vrhu kraja konzole, na dohvat ruke putnicima u drugom redu. Držači za čaše također se nalaze na središnjem naslonu za ruku (specifikacija klupe), dok se držači za čaše, prorez za pohranu pametnog telefona i višenamjenska ladica nalaze na stražnjoj konzoli za konfiguraciju kapetanskog sjedala. Višenamjenska ladica kao i dodatno spremište za bocu vode nalaze se u oblogama vrata.

A za putnike u trećem redu, pojedinačni USB priključci, prostor za pohranu pametnog telefona/tableta i dva držača za čaše i boce nalaze se na bočnoj strani, što omogućuje različite scenarije korištenja. Osim toga, osiguran je potporni rukohvat za korištenje tijekom ulaska i prostor za potporu ruke za korištenje tijekom izlaska kako bi se poboljšala pristupačnost. U sva tri reda, Grand Highlander spreman je za putovanje – opremljen s 13 držača za čaše dovoljno velikih za velike boce s vodom i sedam USB-C priključaka za punjenje kako bi uređaji bili napunjeni i spremni.

Ostale dostupne pogodnosti uključuju grijani upravljač i električno sklopive retrovizore (Limited i Platinum), grijana i ventilirana sjedala u prednjem i drugom redu (Platinum), utičnice od 1500 W (Limited Hybrid, Limited Hybrid MAX i Platinum Hybrid MAX) i stražnja vrata koja se podižu bez ruku (Limited i Platinum).

Pogonski sklop za svakoga

Kada je riječ o performansama i učinkovitosti, Toyota nudi oboje u prvom Grand Highlanderu ikada. Nudi se u tri pogona s pogonom na prednje kotače (FWD) i pogonom na sva četiri kotača (AWD) – dobro uravnotežen 2,4L turbo benzinski motor (FWD/AWD), vodeći po učinkovitosti 2,5L hibrid (FWD/AWD) i Hybrid MAX od 362 konjske snage željne vrhunskih performansi s okretnim momentom od 542 Nm sa standardnim pogonom na sve kotače – ima ponešto za svakoga.

Sve tri opcije pogonskog sklopa dolaze s tri načina vožnje (Sport, Eco, Normal) kako bi vožnja bila privlačnija – dok se Multi-Terrain Select s tri načina rada (Mud & Sand, Rock & Dirt, Snow) nudi na plinskom AWD i Hybrid MAX pogonski sklopovi za još više mogućnosti na cesti i izvan nje.

Hybrid MAX pogonski sklop čini Grand Highlander najsnažnijim Mid-SUV vozilom koje je Toyota ikada napravila. Vozači će također doživjeti impresivne performanse izvan linije – zahvaljujući vremenu od 0-96 km/h za 6,3 sekunde. Hybrid MAX pogonski sklop također nudi 2268 kg kapaciteta vuče.

Napredna tehnologija za duge vožnje

Kada je riječ o najnovijoj tehnologiji, Grand Highlander opremljen je najboljim iz Toyote – zahvaljujući standardnom 12,3-inčnom Toyotinom audio multimedijskom sustavu koji je dizajnirao i projektirao Toyotin teksaški tim Connected Technologies. Vozači Grand Highlandera također će imati priliku pristupiti širokom rasponu poboljšanih dostupnih značajki povezivanja i pogodnosti, uključujući OTA (Over-the-Air) ažuriranja.

Korisnici mogu komunicirati sa sustavom putem intuitivnih kontrola dodirom i glasovnom aktivacijom. Uz dostupan Connected Service Drive Connect, vozači i putnici imaju pristup Intelligent Assistantu, Cloud Navigation i Destination Assist. Uz Inteligentnog asistenta, jednostavne fraze poput 'Hej Toyota' probude sustav za glasovne naredbe za traženje uputa, pronalaženje točaka interesa (POI), podešavanje audio kontrola, promjenu temperature u kabini i više. Cloud Navigation, dostupno onboard navigacijsko rješenje, koristi oblak za preuzimanje najnovije dostupne karte, informacija o prometu i rutama. Kako bi se osiguralo da korisnici imaju najažurnije mogućnosti pretraživanja, POI pretraživanje omogućuje Google Points-of-Interest podaci. Destination Assist također daje pristup 24/7 agentskoj pomoći za lociranje sljedećeg odredišta.

  • +24
Toyota Grand Highlander (MY2024) Izvor: Promo fotografije / Autor: Toyota

Nova Toyota Audio Multimedia omogućuje dvostruku Bluetooth® telefonsku vezu, uz podršku za standardnu bežičnu kompatibilnost s Apple CarPlay® i Android Auto™. Uz daljnje povezivanje, Grand Highlander ima dostupnu Wi-Fi Connect 1-mjesečnu probnu verziju koja nudi 4G povezivost za do pet uređaja – pretvarajući Grand Highlander u AT&T Hotspot. Dodajući ionako robusnu ponudu mogućnosti audio reprodukcije s HD Radio®, USB podacima i 3-mjesečnom probnom pretplatom na SiriusXM® Platinum Plan, Wi-Fi Connect također omogućuje novu značajku Integrated Streaming, pružajući korisnicima mogućnost da povežu svoj zasebni Apple Pretplate na Music® i Amazon Music za upravljanje vozilom.

Za one koji traže poboljšano audio iskustvo, Grand Highlander nudi dostupan JBL® Premium Audio sustav s 11 zvučnika, stvarajući mobilni koncert iz bilo kojeg glazbenog žanra. Standardno za razrede Limited i Platinum, uz korištenje Clari-Fi® tehnologije, sustav također može udahnuti život komprimiranim digitalnim glazbenim formatima poboljšavajući audio iskustvo.

Svaki Grand Highlander nudi mnoštvo dodatnih dostupnih povezanih usluga. Safety Connect uključuje gumb za hitnu pomoć (SOS), 24/7 poboljšanu pomoć na cesti, automatsku obavijest o sudaru, lokator ukradenog vozila i pomoć u slučaju sudara s probnim razdobljem do 10 godina. Service Connect vozačima daje mogućnost primanja izvješća o stanju vozila, upozorenja o održavanju i podsjetnika, također uz probno razdoblje do 10 godina.

S Toyotinom aplikacijom korisnici mogu ostati povezani sa svojim Grand Highlanderom uz jednogodišnju probu usluge Remote Connect. Korisnici mogu aktivirati prednja svjetla, zaključati/otključati vrata i daljinski pokrenuti vozilo. Korisnici također mogu provjeriti status vozila, primati obavijesti o podsjetnicima i postaviti upozorenja za gostujuće vozače. Digitalni ključ također je standardan na svim razinama s Remote Connect– što olakšava zaključavanje i otključavanje vrata, daljinsko pokretanje i još mnogo toga s pametnog telefona.

Spreman za sve potrebe punjenja uređaja, Grand Highlander je opremljen sa sedam USB-C priključaka u kabini. Sprijeda je bežični punjač za vozača, kao i dva Type-C USB priključka na dnu središnje konzole plus namjenski USB priključak za suvozača. Za putnike u drugom redu dva Type-C USB priključka nalaze se na vrhu središnje konzole. Putnici u trećem redu dobivaju USB priključak na svakom vanjskom sjedećem mjestu.

Pogodne značajke također su dovoljne za Grand Highlander. Nadzor mrtvog kuta (BSM) s upozorenjem na poprečni promet straga (RCTA) standard je za sve razine. Prednji i stražnji sustav pomoći pri parkiranju s automatskim kočenjem dostupan je u verzijama Limited i Platinum. Dostupan je monitor s panoramskim pogledom i pruža uživo rotirajući pogled od 360 stupnjeva oko vozila.

Vanjski i unutarnji dizajn

Grand Highlander nudi vanjski dizajn koji je osebujan i lijep, zajedno s prostranom unutrašnjosti koja se nalazi u sva tri reda. Sprijeda je inspiriran Highlanderovim oblikom, ali na potpuno nov način, zahvaljujući trapezoidnoj prednjoj maski s čekićastom glavom i dostupnim kotačima od 20 cola. Sofisticirani dizajn nastavlja se prema stražnjem dijelu, zahvaljujući oštrom stražnjem braniku. Inačica pogonskog sklopa Hybrid Max ide korak dalje s dostupnim dvostrukim ispuhom.

Vanjski izgled je lijep, ali funkcionalan. Stražnji stupovi u boji karoserije izražavaju određenu robusnost i korisnost trećeg reda kada se vide na cesti, dok mu crni ljuljači daju podignut izgled SUV-a. Bočna površina neprimjetno teče od vrata preko blatobrana do prednjih i stražnjih guma, izražavajući jednostavan, ali dinamičan dizajn. Za Hybrid MAX razine dostupan je ekskluzivni prednji/stražnji donji branik za vrhunski rezultat.

Promišljen i prostran dizajn nastavlja se na interijer. Mekano podstavljena ploča s instrumentima lebdi iznad dostupnih ukrasa s efektom drva koji se nastavljaju na obloge vrata, s funkcionalnim oblikom ladice koja je besprijekorno integrirana između njih. Dodatno, nisko u sredini je čvrsta konzola koja daje dojam fino izrađene sofe, izražavajući udoban prostor nalik dnevnoj sobi. Oblik gornjeg dijela ploče s instrumentima nastavlja se na oblogu vrata kako bi se stvorio široki prostor, dok donji dio ploče s instrumentima ima neovisne naslone za ruke na strani vozača/suvozača koji omogućuju korištenje bez obzira na to je li poklopac konzole otvoren ili zatvoren. Akcenti ukrasa čine interijer dojmljivim kao moderno umjetničko djelo izrezbareno iz punog komada drva. Visokokvalitetno šivanje kože izražava modernu i profinjenu eleganciju.

Vozači će uživati u dostupnim kožnim sjedalima s električnim podešavanjem u 10 smjerova za vozača i 8 smjerova za suvozača (Limited i Platinum). A ekskluzivno za Hybrid MAX, vozači će iskusiti Ultrasuede® i kožna sjedala s detaljima u brončanoj boji.

Grand Highlander nudi se u tri stupnja u tri različita pogonska sklopa – XLE, Limited i Platinum. Grand Highlander modelna godina 2024. će standardno dolaziti s najnovijom generacijom Toyota Safety Sense, TSS 3.0 sigurnosnim sustavom.