urbana zračna mobilnost

[FOTO/VIDEO] Stellantis će s Archerom graditi Midnight eVTOL zrakoplov: Električna letjelica s vertikalnim uzlijetanjem i slijetanjem stiže 2024.

09.01.2023 u 17:19

Bionic
Reading

Uz domet od 160 km, Midnight, koji može prevesti četiri putnika plus pilota, je optimiziran za uzastopna putovanja na kratke udaljenosti od oko 32 km, s vremenom punjenja od približno 10 minuta između

Stellantis i Archer Aviation su zajednički objavili kako će značajno proširiti svoje partnerstvo udruživanjem snaga u proizvodnji Archerovog vodećeg električnog zrakoplova s vertikalnim uzlijetanjem i slijetanjem (eVTOL), Midnight.

Inače, Archer dizajnira i razvija električne zrakoplove s vertikalnim uzlijetanjem i slijetanjem za korištenje u mrežama urbane zračne mobilnosti. Archerova misija je otključati nebo, oslobađajući sve da ponovno zamisle kako se kreću i provode vrijeme. Archerov tim nalazi se u Santa Clari, u Kaliforniji.

Stellantis će s Archerom graditi Midnight eVTOL zrakoplov Izvor: Promo fotografije / Autor: Stellantis

Stellantis će surađivati s Archerom na održavanju Archerovog nedavno najavljenog proizvodnog pogona u Covingtonu, Georgia (SAD), u kojem tvrtke planiraju 2024. započeti proizvodnju zrakoplova Midnight. Midnight je dizajniran da bude siguran, održiv, tih i, s očekivanom nosivošću od preko 454 kg (1000 funti), može prevesti četiri putnika plus pilota. Uz domet od 160 km (100 milja), Midnight je optimiziran za uzastopna putovanja na kratke udaljenosti od oko 32 km (20 milja), s vremenom punjenja od približno 10 minuta između.

Ovo jedinstveno partnerstvo u industriji urbane zračne mobilnosti iskoristit će snagu i kompetencije svake tvrtke kako bi se zrakoplov Midnight plasirao na tržište. Archer dovodi svoj tim svjetske klase stručnjaka za eVTOL, električni pogon i certificiranje, dok će Stellantis partnerstvu pridonijeti naprednom proizvodnom tehnologijom i stručnošću, iskusnim osobljem i kapitalom.

Ova kombinacija ima za cilj omogućiti brzo skaliranje proizvodnje zrakoplova kako bi se ispunili Archerovi planovi komercijalizacije, dok Archeru omogućuje da ojača svoj put prema komercijalizaciji pomažući mu da izbjegne stotine milijuna dolara potrošnje tijekom faze povećanja proizvodnje. Cilj je da Stellantis masovno proizvodi Archerove eVTOL zrakoplove kao svog ekskluzivnog ugovornog proizvođača.

Stellantis će s Archerom graditi Midnight eVTOL zrakoplov Izvor: Promo fotografije / Autor: Archer

Kao daljnji znak svoje predanosti, Stellantis će osigurati do 150 milijuna dolara u kapitalu za potencijalno povlačenje od strane Archera prema vlastitom nahođenju 2023. i 2024., ovisno o postizanju određenih poslovnih prekretnica za koje Archer očekuje da će se dogoditi 2023. Stellantis također namjerava povećati svoj strateški udio budućim kupnjama dionica Archera na otvorenom tržištu. Ove radnje, zajedno s ostalim elementima ovog proširenog partnerstva, omogućit će Stellantisu da postane dugoročni temeljni ulagač u Archeru.

'Blisko surađujemo s Archerom posljednje dvije godine i stalno sam impresioniran njihovom genijalnošću i nepokolebljivom predanošću isporuci', rekao je Carlos Tavares, izvršni direktor Stellantisa.

'Produbljivanje našeg partnerstva s Archerom kao strateškim investitorom s planovima za povećanje našeg udjela pokazuje kako Stellantis pomiče granice kako bi pružio održivu slobodu mobilnosti, od ceste do neba. Potpora Archeru našom stručnošću u proizvodnji još je jedan primjer kako će Stellantis voditi put kojim se svijet kreće.'

'Stellantisovo kontinuirano priznanje Archerovog napretka prema komercijalizaciji i današnja predanost značajnim resursima za izgradnju letjelice Midnight s nama, stavlja Archer u snažnu poziciju da bude prvi na tržištu', rekao je Adam Goldstein, osnivač i izvršni direktor Archera. 'Naše dvije tvrtke zajedno poduzimaju ove važne korake kako bi ostvarile priliku koja se pruža jednom u generaciji za redefiniranje gradskog prijevoza.'

Stellantis je strateški partner Archeru od 2020. kroz razne inicijative suradnje, a kao investitor od 2021. Tijekom tog vremena, Archer je iskoristio Stellantisovu duboku proizvodnju, lanac nabave i stručnost u dizajnu u vezi s Archerovim naporima da dizajnira, razvije, i komercijalizirati svoj eVTOL zrakoplov.