akustika e-automobila

[FOTO/VIDEO] Sigurnost ljudi na prvom mjestu: Jedinstveni zvučni sustav za potpuno električni trkaći Opel Corsa-e Rally

09.04.2021 u 16:22

Bionic
Reading

Od početka razvoja je bilo jasno da će električni trkaći automobil trebati ozvučenje, no kao i u drugim područjima revolucionarnog koncepta električnog relija, nitko nije imao iskustva sa zvučnim sustavima

Opel je opremio potpuno električni trkaći automobil na baterije Corsa-e Rally posebnim zvučnim sustavom koji automobil čini čujnim tijekom relija. Gledatelji i suci na brzinskim dionicama moraju čuti kad se približava automobil. Corsa-e Rally sa svojim jedinstvenim ozvučenjem debitirat će od 7. do 8. svibnja u uvodnoj utrci ADAC-ovog Opelovog e-Rally kupa, prvog svjetskog kupa za električne reli automobile.

Od početka razvoja je bilo jasno da će Opel Corsa-e Rally trebati ozvučenje. Njemačka federacija za motorsport zahtijeva da se rally automobili moraju čuti zbog sigurnosti službenih osoba i gledatelja. Međutim, kao i u drugim područjima revolucionarnog koncepta električnog relija, nitko nije imao iskustva sa zvučnim sustavima.

Opel Corsa-e Rally - novi sustav akustike Izvor: Promo fotografije / Autor: Opel

Prvo je bilo pitanje hardvera, koji mora biti moćan i robustan. Komercijalno dostupni zvučnici obično se ugrađuju u vozila ili zgrade, pa su rijetko vodootporni. Kako bi gledatelji dobro čuli električni rally automobil, zvučnici moraju biti postavljeni izvana, gdje su u potpunosti izloženi vibracijama, prašini i vlazi.

Opelovi inženjeri tražili su izuzetno izdržljive zvučnike i pronašli ono što su tražili u brodskom priboru. Na prednjoj i stražnjoj strani Corsa-e Rallyja sada se nalaze dva zvučnika otporna na prskanje, svaki s potrošnjom energije do 400 W. Opskrbljuje ih pojačalo koje svoje signale prima iz vlastite upravljačke jedinice. Ova crna kutija radi s posebno napisanim softverom koji pretvara podatke o vozilu.

Sustav ovisi o broju okretaja motora, što zato čini okretanje kotača zvučnim. Ugađanje konačnog uzorka zvuka trajalo je nekoliko mjeseci. Softver se kontinuirano razvijao i sada se temelji na stacionarnom 'zvuku u praznom hodu' koji se može prilagoditi svim rasponima brzine.

Glasnoću možete podesiti u dvije razine snage. Kada se vozi javnim cestama između natjecateljskih etapa, koristi se tihi način rada. Glasnoća se u potpunosti pojačava samo na brzincima. Propisi zahtijevaju da timovi prilagode glasnoću u skladu s tim.

  • +4
Opel Corsa-e Rally Izvor: Promo fotografije / Autor: Opel

'Nismo željeli jednostavno simulirati zvuk motora s unutrašnjim izgaranjem, već stvoriti jedinstveni električni zvuk koji odgovara projektu', kaže direktor Opel Motorsporta, Jörg Schrott. 'Zadovoljni smo rezultatom i uvjereni da će zvuk također oduševiti obožavatelje na specijalnim pozornicama, iako se namjerno razlikuje od klasičnog reli automobila s motorom s unutrašnjim izgaranjem.'

Ozvučenje će se prvi put testirati na natjecanju od 7. do 8. svibnja, na otvaranju sezone ADAC-ovog Opelovog e-Rally kupa, 33. ADAC ACTRONICS relija Sulingen.