PRVI 'RR' NA STRUJU

[FOTO/VIDEO] Rolls-Royce nastavlja program testiranja: Potpuno električni Spectre već je odvozio 2 milijuna kilometara

09.02.2023 u 17:39

Bionic
Reading

Predstavljajući Spectre, Rolls-Royce postavlja novi presedan u stvaranju potpuno originalne klase automobila: Ultra-Luxury Electric Super Coupé. Ova oznaka odnosi se na Spectreove iznimne proporcije, navedene kao odgovor na obvezu da nema većeg luksuza od prostora

Godine 1900., suosnivač Rolls-Roycea, Charles Rolls, prorekao je električnu budućnost za automobile. Nakon što je nabavio električno vozilo pod nazivom The Columbia Electric Carriage, predvidio je njegovu prikladnost kao čistu, bešumnu alternativu motoru s unutarnjim izgaranjem – pod uvjetom da postoji dovoljna infrastruktura koja ga podržava. Danas, više od 120 godina kasnije, došlo je vrijeme da Rolls-Royce Motor Cars, u vlasništvu BMW grupe, ispuni proročanstvo svog utemeljitelja.

Spectre nije samo povijesni trenutak za Rolls-Royce, već i povijesni trenutak za elektrifikaciju – sa Spectreom marka potvrđuje da je tehnologija dosegla standard koji može sadržavati Rolls-Royce iskustvo. U tu svrhu, Rolls-Royce je potvrdio da će do kraja 2030. cijeli njegov portfelj proizvoda biti potpuno električni.

Ovo se proročanstvo ne bi moglo ispuniti bez novijeg obećanja, kada se glavni izvršni direktor Rolls-Roycea, Torsten Müller-Ötvös, javno obvezao na elektrifikaciju najavljujući da će potpuno električni Rolls-Royce izbaciti na tržište u ovom desetljeću. Proročanstvo Charlesa Rollsa i obećanje Torstena Müller-Ötvösa doveli su do povijesnog trenutka. U rujnu 2021. marka je potvrdila da je započela s testiranjem modela Spectre, prvog Rolls-Roycea koji je od samog početka zamišljen i projektiran kao električni automobil.

Rolls-Royce Spectre Izvor: Promo fotografije / Autor: Rolls-Royce Motor Cars

Kako bi osigurali da je ovaj transformativni motorni automobil dovoljno pripremljen za najzahtjevnijeg kupca na svijetu – klijenta Rolls-Roycea – marka je osmislila najiscrpniji program testiranja koji je ikada osmislila. Spectre je podvrgnut putovanju dugom više od 2,5 milijuna kilometara, simulirajući više od 400 godina korištenja Rolls-Roycea. Po završetku 2023. godine, Spectre će predstavljati ispunjeno proročanstvo, održano obećanje i dovršen pothvat.

Testiranje je započelo u zimu 2021. u posebnom testnom postrojenju u Arjeplogu u Švedskoj, samo 55 kilometara od Arktičkog kruga. Na temperaturama od -40°C, inženjeri Rolls-Roycea ispitali su i poboljšali svaki aspekt performansi Spectrea i upravljanja u snijegu i ledu, kao i sve učinke dugotrajne ekstremne hladnoće na baterije i druge elektroničke sustave automobila.

Nakon uspješno obavljenog ispita, Spectre je proveo ljeto 2022. u sunčanijoj, ali ništa manje zahtjevnoj klimi Francuske rivijere i oko Côte d’Azur. To je uključivalo testiranje na povijesnom poligonu Autodrome de Miramas, nekadašnjoj Grand Prix stazi koja sada nudi više od 60 kilometara zatvorenih ruta i 20 najsuvremenijih okruženja na testnim stazama. Međutim, većina testiranja provedena je u provansalskom selu, procjenjujući mogućnosti Spectrea u stvarnim uvjetima u području gdje će mnogi serijski automobili vjerojatno provesti svoj život.

Spectre trenutno prolazi testove ekstremno vrućeg vremena na dvije lokacije u Južnoj Africi: Augrabies u Northern Capeu; i Franschhoek, 'francuski kutak' u vinogorju Western Capea. Stabilna, ali kontrastna klima pruža neke od najboljih ljetnih vremenskih uvjeta na svijetu, sa suhim i ekstremno vrućim uvjetima na sjeveru i vlažnijim uvjetima u mediteranskom stilu na jugu. Na najtoplijim temperaturama mogu premašiti 50°C, dok južna regija nudi veliku raznolikost površina i terena, uključujući zavojite seoske ceste prepune šljunka, prašine i zemlje.

Dizajn

Predstavljajući Spectre, Rolls-Royce postavlja novi presedan u stvaranju potpuno originalne klase automobila: Ultra-Luxury Electric Super Coupé. Ova oznaka odnosi se na Spectreove iznimne proporcije, navedene kao odgovor na obvezu da nema većeg luksuza od prostora.

Dizajneri marke duboko su ukorijenjeni u kontekstu koji zauzimaju njihovi automobili. Stoga svoju inspiraciju crpe iz svjetova daleko izvan automobilizma, uključujući visoku modu, modernističku skulpturu, nautički dizajn, krojenje i suvremenu umjetnost. U osmišljavanju glavnih skica za Spectre, kreativci marke bili su privučeni modernim konceptima jahti, posebno jasnoćom i preciznošću linija, inteligentnom upotrebom odraza i primjenom suženja za emocionaliziranje silueta.

S prednje strane, Spectreov tretman podijeljenih prednjih svjetala presječen je najširom rešetkom ikada dodijeljenom Rolls-Royceu. Lopatice Pantheon rešetke sada su glatkijeg presjeka i bolje se uklapaju, dizajnirane da pomognu u usmjeravanju zraka oko prednjeg dijela automobila.

Opušteni kut i završna obrada rešetke od uglačanog nehrđajućeg čelika umnogome poboljšavaju prisutnost Spectrea koristeći refleksiju okoliša. Zajedno sa aero-tuniranom figuricom Spirit of Ecstasy – koja je sama proizvod 830 kombiniranih sati modeliranja dizajna i testiranja u zračnom tunelu – rešetka povećava koeficijent otpora otpora automobila bez presedana, koji sa samo 0,25 cd čini Spectre Rolls-Royceovim najaerodinamičnijim automobilom, ikada.

Ovaj inteligentni tretman spojen je s ikonografijom duhovnog prethodnika Spectre, Phantom Coupéa. Spectre jasno odaje priznanje svom prethodniku svojim izdašnim proporcijama i podijeljenim prednjim svjetlima – načelo suvremenog dizajna Rolls-Roycea. Spectreova oštra svjetla za dnevnu vožnju naglašavaju moćnu širinu od dva metra automobila i pomaknuta su s donjim grupama svjetiljki koje na prvi pogled izgledaju zatamnjene, ali skrivaju zatamnjena kromirana kućišta prednjih svjetala poput kutije za nakit. Kako bi potvrdio Spectreov izraz nakon što padne mrak, rešetka je nježno osvijetljena, s 22 LED diode koje osvjetljavaju pjeskarenu stražnju stranu svake lopatice, a njihov se blagi sjaj odražava u poliranim prednjim površinama za suptilan i trodimenzionalni noćni potpis.

U profilu, oštra, okomita linija pramca na prednjoj strani Spectrea privlači pogled unatrag na njegove monolitne bokove. Donja linija - poznata kao 'linija valova' - posuđuje izravno iz dizajna jahti. Umjesto preuveličavanja kretanja užurbanim detaljima ili aplikacijama, karoserija Spectre nježno se uvlači u prag, osvjetljava površinu i stvara jednostavan osjećaj kretanja reflektirajući cestu koja prolazi ispod nje, slično kao što trup trkaće jahte reflektira ocean dok reže kroz vodu. Ova 'linija valova' vizualni je prikaz 'vožnje čarobnim tepihom', a njezino kretanje prema naprijed nadahnuto je blagim podizanjem pramca motornog čamca koji ubrzava.

Najdramatičnija značajka siluete je Spectreov fastback, koji podsjeća na najevokativnije motorne automobile i plovila u povijesti. Besprijekornost površine staklenika značajno doprinosi postizanju najnižeg koeficijenta otpora ikad za Rolls-Royce. Slijedeći liniju krova unazad, stražnja svjetla postavljena su u najveću pojedinačnu ploču karoserije ikada proizvedenu za Rolls-Royce, koja se proteže od A-stupa do prtljažnika. Sama okomita stražnja svjetla poput dragulja bezbojna su radi neutralnosti, u iščekivanju mnoštva boja koje su odabrali klijenti tijekom procesa naručivanja. Njihova preciznost i smanjene dimenzije nadopunjuju velikodušni tok karoserije od mišićavih ramena prema natrag u repni dio s njegovim karakterističnim sužavajućim tlocrtom.

Proporcionalni zahtjevi Spectreove skale zahtijevali su od Rolls-Roycea da osnaži svoju strategiju kotača. Spectre je prvi serijski kupe s dvoja vrata opremljen 23-colnim kotačima u gotovo sto godina.

Unutra, Spectre je opremljen tehnološki najnaprednijim Bespoke značajkama do sada, crpeći inspiraciju iz bezvremenske mističnosti noćnog neba. Po prvi put u serijskoj proizvodnji Rolls-Roycea, Spectre je dostupan sa Starlight vratima, koja uključuju 4796 nježno osvijetljenih 'zvjezdica'. Vrata autobusa također se mogu naručiti s drvenom pozadinom Canadel Panelling, koja je dobila ime po uvali u južnoj Francuskoj gdje su Sir Henry Royce i njegov dizajnerski tim provodili zime.

Eterična noćna tema nastavlja se sa Spectreovom Illuminated Fascia. Razvijan tijekom dvije godine i više od 10.000 kolektivnih sati, uključuje pločicu s nazivom Spectre okruženu klasterom od preko 5500 zvijezda. Smještena na suvozačevoj strani armaturne ploče, svjetla su potpuno nevidljiva kada automobil nije u pogonu.

Uz izvanredne, osvijetljene površine, Spectre je opremljen potpuno redizajniranom digitalnom arhitekturom luksuza nazvanom SPIRIT, predstavljen u tipičnom stilu Rolls-Roycea. Ne samo da će SPIRIT upravljati funkcijama automobila, već je i besprijekorno integriran u aplikaciju Whispers marke, omogućujući klijentima interakciju sa svojim automobilom na daljinu i primanje informacija uživo koje pripremaju stručnjaci za luksuznu inteligenciju marke.

Po prvi put ikad, klijenti sada mogu proširiti svoju verziju po mjeri izvan fizičkog svijeta i na digitalnu arhitekturu koja podupire SPIRIT. Nadahnuta ljubavlju klijenata marke prema satovima po narudžbi, boja brojčanika sada može nadopuniti nijansu unutrašnjosti automobila.

Kao i sa svim Rolls-Royce automobilima, Spectreov interijer nudi klijentima gotovo beskrajne mogućnosti izrade po narudžbi. Potpuno novi dizajn prednjih sjedala inspiriran je britanskim krojem, s dijelovima s reverima koji se mogu prikazati u kontrastnim ili istim bojama u odnosu na glavnu bazu. Šivanje po narudžbi, vez i zamršeni rubovi su, kao i uvijek, razmatrani u njihovom početku.

Potpuno aluminijska platforma luksuza

2003. godine pojavio se prvi Phantom iz doba Goodwooda, izgrađen na vlastitoj platformi po narudžbi. Ova renesansa marke bio je Rolls-Royce 1.0. Nakon toga, zamišljena je 'Platforma luksuza' – nova, vrlo fleksibilna plaforma svemirskog okvira od potpunog aluminija i vizionarski podvig inženjeringa, koji se može prilagoditi za električni pogon, kao i današnji modeli Phantom, Cullinan i Ghost, te Coachbuild projekti. Ovo proširenje ponude marke bio je Rolls-Royce 2.0. Sposobnost da se arhitektura luksuza prilagodi električnom pogonu bila je temeljno razmatranje kada je prvi put osmišljena. Međutim, tek je sada tehnologija električnog pogona dovoljno napredna da ispuni iskustvo Rolls-Roycea. Uvođenje potpuno električnog pogonskog sklopa i decentralizirane inteligencije u portfelj marke predstavlja Rolls-Royce 3.0 i početak hrabre nove potpuno električne ere.

Osiguravajući od samog početka da se arhitektura luksuza može prilagoditi zahtjevima potpuno električnog Rolls-Roycea, inženjeri marke osigurali su kontinuitet iskustva iz svog trenutnog portfelja, čija je svaka evolucija učinila mnogo kako bi osigurala kontinuirani razvoj marke globalni uspjeh. Doista, inherentna fleksibilnost arhitekture i jednostavnost integracije električnog pogonskog sklopa oslobodili su inženjere, dizajnere i obrtnike da se usredotoče na kvalitetu iskustva, autentičnost dizajna i inovacije u Bespokeu.

Za Spectre su inženjeri Rolls-Roycea otključali daljnje prednosti. Sofisticirani ekstrudirani aluminijski dijelovi i integracija baterije u strukturu automobila omogućuju mu da bude 30 posto čvršći od bilo kojeg prethodnog Rolls-Roycea. Fleksibilnost arhitekture također je omogućila inženjerima da postave pod na pola puta između pragova, a ne na vrhu ili ispod njih. Stvoren je kanal za ožičenje i cjevovod za kontrolu klime između baterije i poda, s baterijom postavljenom ispod, čime se osigurava savršeno gladak podni profil. Ovo ne samo da stvara niski položaj sjedenja i kabinu koja obavija, već ostvaruje sekundarnu funkciju za bateriju – gotovo 700 kg prigušivanja zvuka.

Digitalni inženjering

Za Spectre, Rolls-Royceovi inženjeri vidjeli su kako se većina njihovog zanimanja prebacuje iz radionice u digitalni prostor. Spectre je najpovezaniji Rolls-Royce u povijesti, a u iskorištavanju snage izvanrednih mogućnosti obrade decentralizirane inteligencije ovog motornog automobila postoji više nego ikad zahtjeva za stručnim ljudskim iskustvom.

Kako bi se osigurao kontinuitet iskustva Rolls-Roycea, kao i njegov napredak, marka je odabrala najiskusnije inženjere za testiranje i razvoj da vode projekt, od kojih su neki s markom već više od dva desetljeća i odgovorni su za stvaranje prvog Phantoma 'iz doba Goodwooda'. Ovi inženjeri opisuju iskustvo koje nudi Spectre kao slično 'Rolls-Royceu u visokoj rezoluciji' na račun brzine i točnosti reakcije automobila na globalno širenje cestovnih i vremenskih uvjeta.

Kako bi se to ostvarilo, ručno je izrađena namjenska kontrola za svaku od 141.200 varijabli pošiljatelja i primatelja, a u gotovo svim slučajevima inženjeri su dizajnirali još nekoliko podvarijabli za varijacije u klimi, brzini kretanja, vrsti ceste, statusu vozila i stilu vožnje. Oni su izrađeni tijekom Spectre programa testiranja od 2,5 milijuna kilometara na naprednim poligonima i na stvarnim cestama diljem svijeta.

Planarni ovjes

U testiranju Spectrea proces uključuje ekstremne uvjete vožnje, pa je stoga ovom automobilu namijenjen i poseban ovjes, odnosno digitalno integrirana evolucija poznatog sustava ovjesa Planar.

Planarni ovjes je orkestar sustava s precizno definiranim odgovorima na upute vozača i uvjete na cesti, što je omogućeno najnovijim razvojem softvera i hardvera, pružajući Rolls-Royceov zaštitni znak 'vožnje čarobnim tepihom'.

  • +45
Rolls-Royce Spectre Izvor: Promo fotografije / Autor: Rolls-Royce Motor Cars

Korištenjem paketa novih hardverskih komponenti i iskorištavanjem Spectreovih mogućnosti brze obrade, Planar sustav može odvojiti stabilizatore automobila dopuštajući svakom kotaču da djeluje neovisno, sprječavajući ljuljanje do kojeg dolazi kada jedna strana vozila udari u valovitost cesta. Ovo također smanjuje nesavršenosti visoke frekvencije vožnje uzrokovane nedostacima u kvaliteti površine ceste.

Nakon što se zavoj identificira kao neizbježan, sustav Planar ponovno spaja komponente i učvršćuje amortizere, a sustav upravljanja na sva četiri kotača priprema se za aktivaciju kako bi se osigurao ulazak i izlazak bez napora. U zavojima se prati 18 senzora, a parametri upravljanja, kočenja, isporuke snage i ovjesa podešavaju se tako da Spectre ostaje stabilan. Rezultat je kontrola bez napora.

Snaga, domet i dimenzije

Konačne brojke o snazi, ubrzanju i dometu još se pročišćavaju, budući da izvanredni pothvat dorade Spectre ulazi u završnu fazu prije završetka u drugom kvartalu 2023. Preliminarni podaci pokazuju da se očekuje da će Spectre imati potpuno električni domet od 520 kilometara (WLTP) i nudi 900 Nm okretnog momenta iz svog pogonskog sklopa od 430 kW (585 KS). Predviđeno je da će postići ubrzanje od 0-100km/h za 4,5 sekundi.

Vanjske dimenzije ovog četverosjeda s dvoja vrata su sljedeće: duljina 5453 mm, širina 2080 mm, visina (neopterećeno) 1559 mm, međuosovinski razmak 3210 mm. Krug okretanja je 12,7 m, a masa praznog vozila 2975 kg.

Budući da još predstoje mnogi mjeseci testiranja i optimizacije Spectrea, ove brojke podložne su promjenama prije službene potvrde prije lansiranja na tržište u četvrtom tromjesečju 2023.