KRUŽNO GOSPODARSTVO

[FOTO/VIDEO] Projekt MaterialLoop: Audi pokazao što radi sa starim autima u proizvodnji novih

06.03.2023 u 09:57

Bionic
Reading

Do sada je vrlo malo materijala korištenih u proizvodnji novih vozila dobiveno iz starih automobila. No Audi to želi promijeniti ponovnim korištenjem sekundarnih materijala iz otpadnih vozila u proizvodnji novih automobila

Audi je objavio kako sa svojim zajedničkim projektom 'MaterialLoop' poduzima sljedeći korak prema zatvaranju više materijalnih ciklusa u automobilskoj industriji. Zajedno s 15 partnera iz sektora istraživanja, recikliranja i dobavljača, marka s četiri prstena istražuje ponovnu upotrebu takozvanih 'materijala nakon upotrebe', koji se uzimaju iz vozila kupaca koja su na kraju svog životnog ciklusa za proizvodnju novih vozila. Projekt je dio Audijeve strategije kružnog gospodarstva i pruža dragocjene uvide u provedbu kružnog gospodarstva (CE) u praksi.

Do sada je vrlo malo materijala korištenih u proizvodnji novih vozila dobiveno iz starih automobila. Čelik, na primjer, obično završi kao konstrukcijski čelik nakon recikliranja vozila na kraju životnog vijeka. Audi to želi promijeniti ponovnim korištenjem sekundarnih materijala iz otpadnih vozila u proizvodnji novih automobila. Treba izbjegavati downcycling, što je gubitak kvalitete materijala koji je rezultat procesa recikliranja.

Audi Projekt MaterialLoop Izvor: Promo fotografije / Autor: Audi

'Projekt MaterialLoop naglašava našu ambicioznu viziju upravljanja visoko učinkovitim konceptom kružnog gospodarstva za vozila na kraju životnog vijeka,' kaže izvršni direktor Audija Markus Duesmann. 'Naš je cilj povratiti što više materijala na visokoj razini kvalitete i ponovno ih upotrijebiti u proizvodnji. To će uštedjeti vrijedne primarne materijale i smanjiti ekološki otisak proizvoda. Istovremeno, izravan pristup sekundarnim materijalima može doprinijeti povećanju sigurnosti opskrbe. Sirovine se više ne bi morale vaditi.'

Još u listopadu 2022., 100 vozila, uključujući među ostalima bivše razvojne automobile, rastavljeno je u sklopu zajedničkog projekta MaterialLoop. Samo ciljano rastavljanje pojedinačnih komponenti omogućilo je zadržavanje visokokvalitetnih sekundarnih materijala poput većih plastičnih komada za recikliranje.

Nakon rastavljanja, preostale karoserije automobila usitnjene su i razvrstane u grupe materijala od čelika, aluminija, plastike i stakla, u suradnji s partnerskim tvrtkama. S ciljem testiranja ponovne upotrebe takvih materijala u proizvodnji novih automobila, Audi je definirao i pilotirao daljnji proces recikliranja zajedno s projektnim partnerima iz reciklažne industrije, Audi opskrbnog lanca i akademske zajednice.

'Naš naglasak na ciklusima unutar industrije omogućuje nam da koristimo naše proizvode i materijale od kojih su izrađeni što je duže moguće. Naša je vizija da se u budućnosti manje oslanjamo na sekundarne materijale iz drugih industrija', objašnjava Johanna Klewitz, voditeljica odjela za održivost opskrbnog lanca u Audiju. Osim tehničke izvedivosti povrata materijala u lancu opskrbe Audija, u fokusu je i poboljšanje mogućnosti recikliranja budućih generacija Audi vozila. Projekt je dio Audijeve strategije kružnog gospodarstva i donosi vrijedne uvide u implementaciju kružnog gospodarstva u praksi. Dennis Meinen, stručnjak za kružno gospodarstvo u Audiju, je rekao: 'U svojoj srži, kružno gospodarstvo odnosi se na odgovorno rukovanje resursima. Dugovječnost, mogućnost popravka i, zapravo, sposobnost naših proizvoda da se recikliraju su stoga u fokusu.'

Novi život za reciklirani čelik u proizvodnji Audija A4

Pilot projekt trajat će do kraja travnja. Unatoč tome, Audi je već uspio vrijedna otkrića iz projekta MaterialLoop primijeniti u praksi, a neki se materijali sada vraćaju u proizvodnju automobila. Jedan od rezultata je da se veliki dio čeličnog otpada recikliranog u projektu može koristiti za izradu novih modela.

U početnom ispitivanju proizvedeno je šest čeličnih kotura, izrađenih od oko 12 posto sekundarnih materijala MaterialLoop, koji odgovaraju Audijevim visokim standardima kvalitete i mogu se koristiti za najzahtjevnije strukturne komponente. Audi planira koristiti dobivene koture za proizvodnju do 15.000 unutarnjih dijelova vrata za Audi A4 u tvornici za prešu u Ingolstadtu. Štoviše, istraživanjem provedenim u sklopu projekta, udio recikliranog čelika iz vozila u zavojnici zapravo se može dodatno povećati.

Štoviše, zajedno s projektnim partnerima, marka s četiri prstena dobiva vrijedne informacije za dizajn i izradu budućih modela. Osim poboljšanja u tehnologiji sortiranja, 'dizajn za cirkularnost' igra odlučujuću ulogu u Audijevim nastojanjima da optimizira mogućnost recikliranja novih generacija automobila. To znači da, što se tiče odabira materijala, sastava i modularnosti, automobilski dijelovi i njihove komponente moraju biti dizajnirani na takav način da se mogu sortirati prema vrsti materijala tijekom recikliranja na kraju životnog vijeka. Kao dodatni rezultat pilot projekta MaterialLoop, Audi je u suradnji s Volkswagen grupom razvio vodič za dobavljače koji objašnjava s kojim prostorima se plastični dijelovi mogu dizajnirati na način da se dodatno poveća stopa recikliranja u automobilskoj proizvodnji.

  • +24
Audi Projekt MaterialLoop Izvor: Promo fotografije / Autor: manuel hollenbach

Iskustvo u recikliranju stakla, plastike i aluminija

Audi želi postojano povećati udio recikliranih materijala u Audi floti u nadolazećim godinama. Audijev odjel nabave slijedi cilj uspostavljanja materijalnih ciklusa za automobilske primjene gdje god je to tehnički moguće i ima ekonomskog i ekološkog smisla.

U tu svrhu Audi je u proljeće 2022. počeo prikupljati znanje o recikliranju rabljenog automobilskog stakla. U drugom pilot projektu. Automobilska stakla koja se više ne mogu popraviti najprije se razbiju na male komadiće, a zatim sortiraju. Dobiveni stakleni granulat se topi i pretvara u novo pločasto staklo za automobilsku industriju – zapravo, ono se već koristi u proizvodnji Q4 e-trona.

Osim toga, marka s četiri prstena također je duboko uključena u recikliranje plastike. Zahvaljujući PlasticLoopu, jednom od tri projekta marke za recikliranje plastike, Audi i proizvođač plastike LyondellBasell uspostavili su proces koji po prvi put koristi kemijsko recikliranje za ponovno korištenje miješanog automobilskog plastičnog otpada za serijsku proizvodnju Audija Q8 e-tron. Od 2017. godine resursima aluminija upravlja se unutar ciklusa recikliranja na Audi lokacijama Ingolstadt, Neckarsulm i Győr kao i na Volkswagen lokaciji Bratislava. Ostaci aluminija koji nastanu tijekom proizvodnje vraćaju se izravno dobavljaču. Ondje se recikliraju kako bi se formirale aluminijske ploče iste kvalitete koje Audi zatim ponovno koristi u proizvodnji. To štedi dragocjene primarne sirovine i osigurava da automobili uđu u fazu uporabe s boljom ekološkom ravnotežom.