KEMIJSKO RECIKLIRANJE

[FOTO/VIDEO] Audi predstavio inovativne reciklirane navlake za kopče sigurnosnih pojaseva

28.11.2022 u 16:01

Bionic
Reading

Najmanje 70 posto plastičnog granulata za navlake kopči sigurnosnih pojaseva (uključujući punila i aditive) sastoji se od piroliznog ulja proizvedenog kroz projekt. Ovo pirolizno ulje dodaje se plastičnom granulatu tijekom procesa proizvodnje

Audi je lansirao posebne plastične poklopce za kopče sigurnosnih pojaseva u svojim modelima Q8 e-tron; kućišta su djelomično proizvedena od miješanog automobilskog plastičnog otpada postupkom kemijskog recikliranja.

Ovo je prvi put da tvrtka ugrađuje sigurnosne komponente izrađene na ovaj način, a u suradnji s projektom PlasticLoop uspostavila je inovativni proces s proizvođačem plastike LyondellBasell, temeljen na nalazima iz pilot projekta.

Audi projekt PlasticLoop Izvor: Promo fotografije / Autor: Audi

Videozapis naglašava kako se plastične komponente koje su nepopravljive najprije skidaju sa Audijevih vozila s otpada , oslobađaju od stranih materijala kao što su metalne spojnice, prije nego što se razlome na manje dijelove i prerade u ulje za pirolizu putem kemijskog recikliranja.

Ovo se ulje zatim koristi kao sirovina za proizvodnju nove plastike, koristeći pristup ravnoteže mase. Tako dobiveni plastični granulat koristi se u proizvodnji navlaka za kopče sigurnosnih pojaseva Q8 e-tron.

Najmanje 70 posto plastičnog granulata za navlake kopči sigurnosnih pojaseva (uključujući punila i aditive) sastoji se od piroliznog ulja proizvedenog kroz projekt. Ovo pirolizno ulje dodaje se plastičnom granulatu tijekom procesa proizvodnje.

  • +3
Audi projekt PlasticLoop Izvor: Promo fotografije / Autor: Audi

Dodjeljivanje otpadnog piroliznog ulja plastičnom granulatu provodi se u okviru pristupa masene bilance s kvalificiranim kreditnim prijenosom. To znači da ecocycle, neovisna vanjska certifikacijska agencija, potvrđuje da su članovi projekta zamijenili količine fosilnih resursa potrebnih za navlake kopči sigurnosnih pojaseva uljem za pirolizu proizvedenim od miješanih automobilskih plastičnih materijala.

Namjera je osigurati dovoljne količine ulja za pirolizu u gore navedenim količinama za cjelokupnu proizvodnu seriju Audi Q8 e-trona na temelju trenutno planiranih proizvodnih brojki.

Kroz ovaj je proces, proizvođač automobila zajedno s ostalim sudionicima projekta uspio oporaviti protok materijala koji je obično pogodan samo za oporabu energije. Ova će operacija omogućiti Audiju dulje korištenje fosilnih sirovina i sukladno tome smanjiti kupnju dodatnih primarnih materijala za Q8 e-tron. Materijali proizvedeni od piroliznog ulja jednako su visokog standarda kao novoproizvedena roba i nude identična tehnička svojstva.