FACELIFT

[FOTO/VIDEO] Polestar 2 je osvježen: Potpuno električni peterovratni fastback snažniji, boljih performansi i dometa do 635 km

25.01.2023 u 12:17

Bionic
Reading

Za modelnu godinu 2024., premium kompaktni EV ima novi visokotehnološki prednji dio, značajno povećanje performansi s potpuno novim električnim motorima, još snažnije baterije, poboljšanja održivosti i, po prvi put u Polestaru, stražnji pogon

Polestar, potpuno električna marka povezana s Volvom, je napravio veliko osvježenje potpuno električnog modela Polestar 2, svog fastbacka s petera vrata. Za modelnu godinu 2024., premium kompaktno EV ima novi visokotehnološki prednji dio koji odražava dizajnerski jezik premijerno predstavljen na Polestaru 3, značajno povećanje performansi s potpuno novim električnim motorima, još snažnije baterije, poboljšanja održivosti i, po prvi put u Polestaru, stražnji pogon.

'Tipično u automobilskoj industriji, facelifting uvodi površne vizualne promjene koje često uništavaju izvornu namjeru teme dizajna automobila. S novom modelskom godinom Polestar 2 radije smo otišli ispod površine i unaprijedili značajne tehničke i mehaničke komponente električnog pogona. Ovo je najbolji Polestar 2 do sada, a s ažuriranim prednjim dizajnom s novom SmartZone, također i najbolje izgleda,' kaže izvršni direktor Polestara, Thomas Ingenlath.

Polestar 2 iz 4. mjeseca 2022. Izvor: Promo fotografije / Autor: Polestar

Polestar 2 je prvi put ušao na visoko konkurentno premium EV tržište 2019., spajajući skandinavski dizajn i izvrsnu upotrebljivost sa zabavnim karakteristikama vožnje i posvećenošću održivosti. Bio je to prvi automobil na svijetu koji je imao infotainment sustav koji pokreće Android Automotive OS s ugrađenim Googleom, iskustvo koje se nastavlja razvijati i predvodi industriju. Ova jedinstvena mješavina kvaliteta brzo je učinila Polestar 2 omiljenim kod kupaca, dostupan na 27 tržišta diljem svijeta i nakon što je premašio brojku od 100.000 proizvedenih jedinica krajem 2022.

Dizajn visoke tehnologije

SmartZone ima svoj debi na Polestaru 2, označavajući pomak i odražavajući visokotehnološku prirodu vozila Polestar. Kao i na Polestaru 3, SmartZone sadrži neke od najvažnijih značajki aktivne sigurnosti vozila, uključujući prednju kameru i radar srednjeg dometa.

20-colni kovani aluminijski kotači u Performance Packu ažurirani su kako bi se Polestar 2 u njegovom najsportskijem izričaju uskladio s Polestarom 3.

Novi motori, dotjerana vožnja i stražnji pogon

Električni motori i pretvarači sljedeće generacije ugrađeni su u sve varijante modela Polestar 2, nudeći značajna povećanja učinkovitosti i performansi. Varijante s jednim motorom sada imaju pogon na stražnje kotače, a pokreću ih novorazvijeni motor s trajnim magnetom i inverter od silicij karbida. Novi motor ima izlaznu snagu do 220 kW (299 KS) što je povećanje od 50 kW (68 KS) i optimiziran je za maksimalnu učinkovitost i veliki okretni moment (490 Nm u odnosnu na prethodnu vriujednost 330 Nm) za daljnje povećanje dinamičkih performansi automobila. Vrijeme ubrzavanja 0-100 km/h smanjeno je za čak 1,2 sekunde, na 6,2 s.

Verzija s dva motora sada ima prednapon stražnjeg pogona koji povećava užitak vožnje i performanse zahvaljujući potpuno rebalansiranoj postavci pogona i omjeru okretnog momenta. Novi stražnji motor je primarni izvor pogona, podržan na prednjoj osovini novim asinkronim motorom. To omogućuje veću ukupnu snagu sustava od 310 kW (421 KS) i 740 Nm (povećano u odnosu na izvornih 300 kW (408 KS) i 660 Nm), znatno poboljšanu trakciju, veću ukupnu učinkovitost i veće performanse – 0-100 km/h postiže se za 4,5 s. Podržavajući povećanje učinkovitosti, prednji motor sada se može potpuno isključiti kada nije potreban. Kada vozač želi više snage, prednji motor ponovno se uključuje trenutno i neprimjetno.

  • +9
Polestar 2 (MY24) Izvor: Promo fotografije / Autor: Polestar

Snaga do 350 kW (476 KS) dostupna je uz dodatni Performance Pack, a vrijeme sprinta 0-100 km/h za samo 4,2 s. Povećanje snage, performansi i užitka u vožnji također je dostupno za kupnju kao bežična nadogradnja softvera za performanse za sve prihvatljive automobile s dva motora dugog dometa.

'Promjena s prednjeg na stražnji pogon u varijantama s jednim motorom i ponovno kalibriranje omjera okretnog momenta u varijanti s dva motora za bolji osjećaj pogona na stražnje kotače, podiže iskustvo vožnje Polestar 2 na potpuno novu razinu', kaže Joakim Rydholm, voditelj razvoja šasije u Polestaru. 'Ažurirani Polestar 2 još je razigraniji i agilniji automobil, zadržavajući svoju kompaktnost i potpuni osjećaj kontrole, dok u isto vrijeme postaje zreliji s dodatnom udobnošću.'

Bolji domet i brže punjenje

Sve verzije Polestar 2, na većini tržišta, imaju nadograđene litij-ionske baterije, s pozitivnim učinkom na učinkovitost i kapacitet kao i na vrijeme punjenja. Verzije dugog dometa sada imaju CATL baterije od 82 kWh s 27 modula. Baterija za standardne verzije zadržava kapacitet od 69 kWh s 24 modula, a sada je isporučuje LG Chem.

Ažurirane baterije imaju koristi od redizajnirane jedinice za isključivanje baterije, nadograđenih sabirnica i poboljšane kemije ćelija – što omogućuje brže stope punjenja do 205 kW DC za baterije dugog dometa i 135 kW za bateriju standardnog dometa.

Poboljšanja dometa su na snazi za sve verzije zbog većih i poboljšanih baterija i optimizacije isporuke snage iz snažnijih motora. Funkcija isključivanja prednjeg motora na varijanti Dual Motor Long Range posebno je učinkovita u maksimiziranju dometa, koji sada iznosi do 592 km WLTP, što je značajno povećanje od 105 km.

Verzija s jednim motorom standardnog dometa sada može preći do 518 km WLTP, što je povećanje od 40 km, a varijanta s jednim motorom dugog dometa sada može postići do 635 km WLTP, što je povećanje od 84 km.

Više performansi uz manje emisije ugljika

Unatoč većim baterijama, snažnijim motorima, većem dometu i uzbudljivijim performansama, emisije ugljika za verzije s novom baterijom od 82 kWh pale su za 1,1 tonu na 5,9 t po automobilu (prethodno 7 t po automobilu), zahvaljujući poboljšanoj kemiji stanica. Procjena punog životnog ciklusa (LCA) planirana je kasnije 2023. godine.

Revidirana standardna oprema povećava vrijednost

Standardna oprema u Polestaru 2 je revidirana kako bi se povećala ukupna vrijednost, kao i praktičnost. Značajke svjesnosti vozača sada su standardne, uključujući informacijski sustav za mrtvi kut (BLIS) s podrškom za upravljanje, upozorenje o križnom prometu s podrškom za kočnice, te upozorenje i ublažavanje sudara straga, zajedno s kamerom za surround pregled od 360 stupnjeva i automatskim zatamnjivanjem vanjskih ogledala. Bežični punjač za telefon sada je također dio standardne opreme na svim verzijama.