TRKAĆE NASLIJEĐE

[FOTO/VIDEO] Ovo je trkaći Ford Bronco DR: Najsnažniji serijski Bronco ikada stvoren za utrku Baja 1000

03.11.2021 u 16:05

Bionic
Reading

Tvornički napravljen za borbu s iscrpljujućom utrkom SCORE Baja 1000, Ford Bronco™ DR – Desert Racer – nudi off-road entuzijastima trkaći terenac Bronco prožet Ford Performance dizajnom i stručnošću, plus Multimatic tehnologiju ovjesa i umijeće

Inovirajući terenski krajolik za najzahtjevnije entuzijaste, brend Bronco™ podiže svoju stručnost u pustinjskim utrkama na novu razinu s potpuno novom verzijom legendarnog imena, Ford Bronco DR – prvom takvom ograničenom serijom SUV-a baziranom na terencu Bronco s četvero vrata nadahnutim pustinjskom utrkom Baja 1000.

Namjenski napravljen i po principu ključ u ruke, Bronco DR – Desert Racer – namijenjen je samo za terensku upotrebu. Nadovezuje se na već impresivnu sposobnost serijskog Bronca, potkrijepivši je s trećom generacijom Ford Coyote 5,0-litrenog V8 motora koji ima za cilj generirati više od 400 KS, Multimatic Positional Selective DSSV™ amortizere i Multimatic sigurnosni kavez, plus niz druge nadogradnje trkaćeg hardvera.

Ford Bronco DR (MY2023) Izvor: Promo fotografije / Autor: Ford

Prototip Bronco DR će imati svoj debi na utrci 2022. i cilja na ulazak u 2022 SCORE Baja 1000, noseći Ford Performance crvenu, bijelu, crnu i plavu boju u čast pobjede na utrci Baja 1000. Prvih 50 primjeraka modela Bronco DR (2023) bit će dostupno za prodaju krajem 2022. s početnom cijenom u rasponu od sredine cjenovnog razreda od 200.000 dolara.

Baja-fokusiran Built Wild sposobnost i izdržljivost

Sa sposobnošću i izdržljivošću marke Bronco Built Wild™ u svojoj srži, tim Ford Performance dizajnirao je i projektirao svaki aspekt Bronca DR kako bi pomogao izdržati višednevno mučenje na napornom terenu na visokim temperaturama SCORE Baja 1000 u Baja California, u Meksiku.

Dok će konačne specifikacije biti objavljene bliže datumu puštanja u prodaju, Bronco DR sadrži dugačak popis hardvera posebno za off-road utrke u pustinji. Dugogodišnji Ford Performance suradnik Multimatic poboljšao je ekskluzivni sustav ovjesa visoke performanse Off-Road Stability Suspension (HOSS), ekskluzivnog brenda Bronco, dodajući pozicione selektivne DSSV amortizere s karoserijom od 80 mm s kanalima za hlađenje tekućinom, kao i Multimatic dizajniran aluminijski donji dio vilica ovjesa. U usporedbi s Bronco serijom Badlands™ s četvero vrata, Bronco DR cilja na 55,1 posto više hoda prednjeg ovjesa, na 40 mm (15,8 inča), i 58,6 posto više na stražnjem, 44,2 mm (17,4 inča), za izvanrednu sposobnost na gotovo svim terenima.

Vozilo – s trkaćom težinom od oko 2812 kg (6200 funti) – ima pristupni kut od 47 stupnjeva, kut odlaska od 37 stupnjeva i kut pregiba od 33 stupnja kako bi mu se dalo sposobnost da krene na najsurovijim rutama. Prednji trag kotača od 1872 mm (73,7 inča) i stražnji od 1862 mm (73,3 inča) pružaju mu čvrsto uporište.

Ford Bronco DR (MY2023) Izvor: Promo fotografije / Autor: Ford

Bronco DR se vozi na 37-inčnim (vanjski promjer gume je 939,8 mm) BFGoodrich® Mud-Terrain T/A® KM3 cjelogodišnjim gumama (37x12.5R17) i beadlock kotačima. Gume koje su osvojile Baja imaju naprednu smjesu Krawl-TEK za poboljšano prianjanje na stijenama i klizavim površinama, dok Linear Flex Zone pruža bolje prianjanje u tzv. aired-down situacijama vožnje, kada je smanjem tlak zraka u gumama.

Multimatic FEA optimiziran potpuni sigurnosni kavez s integriranim OE ACCRA® cijevima pokriva kokpit za dvoje putnika, koji ima par trkaćih sjedala i Motec C187 zaslon i CAN sustav za prikupljanje podataka, s opcijskim pristupom podacima temeljenim na oblaku.

Bronco DR odgovara testiranom i dokazanom mjenjaču 10R80 i električnim mjenjačem na prijenosnoj kutiji iz ugrađenog Ford Tough F-150. Zakretni moment se prenosi putem neovisnog elektroničkog blokiranja prednjeg i stražnjeg diferencijala s omjerima 4,70:1. Prednje poluosovine su jedinstveni RCV dizajn kako bi se osigurala robusnost za dodatni kapacitet zakretnog momenta i hod ovjesa.

Veliki usisnici zraka na gornjim stranama i drugi na krovu osiguravaju dodatni rashladni zrak u stražnji hladnjak. Spremnik goriva od 295,5 litara (65 galona) smješten je ispod teretnog prostora. Bronco DR prenosi disk kočnice na četiri kotača iz serijskog Bronca i dodaje nadograđene pločice, dok sustav električnog servo upravljača s nadograđenim unutarnjim zglobovima omogućuje povećanu artikulaciju.

  • +24
Ford Bronco DR (MY2023) Izvor: Promo fotografije / Autor: Ford

Inovativni dizajn Built Wild usmjeren na utrku

Više od mišićavog trkaćeg tijela od staklenih vlakana koje se temelji na stilu nadahnutog naslijeđem Bronca šeste generacije, prvi Bronco DR pomaže osigurati maksimalnu izvedbu na terenu, a istovremeno se poziva na bogatu povijest natjecanja marke.

'To nije samo Bronco s nekim prugama na sebi', rekao je Paul Wraith, glavni dizajner Bronca. 'Bili smo inspirirani ekstremnim automobilima za reli, a onda smo dali all in. Za ovaj 'skunk projekt' Bronco tim je brzo pronašao temu i razvio CAD uz veliku upotrebu virtualnih alata. Ovo je terensko trkaće vozilo izgrađeno od serijskog vozila. Tako smo sretni što smo bili uključeni.'

Iza ploča karoserije od fiberglasa (RTM ili resin transfer molded), Bronco DR zadržava okvir i strukturu karoserije modela s četero vrata. Radi optimizacije pustinjskih utrka i uštede na težini, uklonjeni su sustav klimatizacije, ostali unutarnji sadržaji i sva stakla. Bočne ploče, koje zamjenjuju standardna vrata, pod utjecajem su modela Bronco R. Cjevasti metalni prednji branik, kao i niz drugih značajki, povezuje se s trenutnim proizvodnim modelom. Bronco DR ima jednodijelnu rešetku, proizvodna okrugla prednja svjetla, stražnja svjetla i tzv. terenske nišane (trail sights).

Njegov namjenski izgrađen kokpit usmjeren na utrku ima poznatu ploču s instrumentima Bronco s četvero vrata s prepoznatljivim ručkama za hvatanje i električnom kupolom. Nastavljajući svoju misiju spremnosti za natjecanje, usisnici zraka za hlađenje dominiraju gornjim dijelom tijela, a Bronco DR je dovršen u prepoznatljivoj Bronco trkaćoj livreji u crvenoj, bijeloj, crnoj i plavoj boji.

Rastuća Bronco motorsport ostavština

Portfelj utrka u pustinji Bronco koji datira još od pobjede na Baji u Hall-Minoru 1969. rastao je tijekom godina, jer je prva generacija Bronca nastavila osvajati pobjede u klasi Baja 1000 1967., 1969. (jedina ikad izravna pobjeda 4x4 ikada) , 1971. i 1972., plus dvije ukupne pobjede Baja 500 1970. i 1973. Kasnija modelska godina Bronca, 1978. do 1995., nastavila je legendarni pobjednički niz s devet pobjeda Baja 500 Class 3 od 2004. do 2015. i 15 Baja 1000 Class 3 pobjeda između 2002. i 2019.

Portfelj je ponovno porastao prošle jeseni kada su Shelby Hall, Rod Hallova unuka, i Penny Dale vozili Bronco Sport kako bi pobijedili u klasi Rebelle Rally X-Cross 2020., a zatim ponovno mjesec dana kasnije kada se prototip Bronco R natjecao na 53. SCORE-International Baja 1000.

Dok je svrha Bronco R bila dokazati Bronco pogonski sklop, dizajn šasije i ovjesa za 2021., Bronco DR stiže s potpuno drugom misijom – nudeći trkaće rješenje 'ključ u ruke' za ozbiljne off-road natjecatelje. Njegova cijela svrha je natjecanje na svjetskim off-road natjecanjima.