najnapredniji i najdojmljiviji

[FOTO/VIDEO] OpenR: Dodirni zaslon koji pruža najbolje od tehnologije u novom Renaultu Mégane E-TECH Electric

11.02.2022 u 09:07

Bionic
Reading

Renault je razvio elektroničku arhitekturu kakvu tržište još nikada nije vidjelo ne bi li modernizirao sustave za pomoć u vožnji i učinio ih vizualno preglednijima. Novi Mégane E-TECH Electric prvi je automobil u koji se ugrađuje takav zaslon

Još nas tjedan dana dijeli od odlaska na premijeru novog potpuno električnog Renaulta Mégane E-TECH Electric, koji ćemo imati priliku isprobati uživo. Jedna od stvari koja nas prilično zanima je i njegov revolucionarni zaslon OpenR, za koji francuski proizvođač i sam kaže da je bez sumnje najnapredniji i najdojmljiviji Renaultov tehnološki sustav u vozilu u posljednjih nekoliko godina. Stakleni zaslon dosad neviđenih dimenzija savršeno se stapa s obrisima kokpita. Njegovo sučelje temelji se na operativnom sustavu Android, a budući da uključuje Googleov ekosustav, upotrebljava se jednostavno kao pametni telefon. Rezultat je vidljiv na prvi pogled: zaslon je sedam puta odzivniji od zaslona prethodne generacije! Marc, voditelj upravljanja korisničkim iskustvom pri Renaultovu Odjelu za dizajn, vodi nas na hiperintuitivno digitalno putovanje.

Prvi automobil s dodirnim zaslonom, Buick Riviera, prošle je godine proslavio 35. rođendan. Međutim, elektronika u vozilu otad je znatno napredovala. Hardver je učinkovitiji, korisničko iskustvo još naprednije, aplikacije se neprestano ažuriraju, zasloni su visokorazlučivi, a navigacija je jednostavnija no ikad. No jedna se stvar u posljednje vrijeme nije mnogo mijenjala: multimedijski sustavi u vozilima sve su više nalik pametnim telefonima.

XXL zaslon u koji ćete uroniti

Renault je razvio elektroničku arhitekturu kakvu tržište još nikada nije vidjelo ne bi li modernizirao sustave za pomoć u vožnji i učinio ih vizualno preglednijima. Novi Mégane E-TECH Electric prvi je automobil u koji se ugrađuje takav zaslon.

Promatran s vozačeva sjedišta, digitalni multimedijski sustav sastoji se od dvaju međusobno povezanih zaslona koji zajedno tvore oblik slova L. Okomiti 12-inčni zaslon smješten je na središnjoj konzoli. 'Položen je tako da bude vrlo pregledan za vozača, da se njime lako služi i da iskoristi sve mogućnosti multimedijskog sustava bez skretanja pogleda s ceste', objašnjava Marc. Vodoravni 12,3-inčni zaslon ugrađen je u armaturnu ploču iza upravljača.

OpenR: dodirni zaslon u novom Renaultu Mégane E-TECH Electric Izvor: Promo fotografije / Autor: Groupe Renault

Budući da dva zaslona zajedno mjere 774 cm², površina prikaza maksimalno je povećana kako bi ponudila ekskluzivan i uranjajući doživljaj. To su najveći zasloni koje je Renault ikada ugradio u vozilo, a dimenzijama odgovaraju većim premium limuzinama.

To novo tehnološko dostignuće marke poklapa se s dolaskom najnovije platforme CMF-EV za električna vozila. Zahvaljujući njoj, inženjeri su premjestili jedinicu klima-uređaja u prostor motora i tako oslobodili dodatan prostor u kokpitu što im je omogućilo da pojednostave središnju konzolu i ugrade zaslon u ravnini s armaturnom pločom. Ručicu mjenjača i gumbe sustava MULTI-SENSE premjestili su na upravljač da bi poboljšali ergonomiju i dodatno oslobodili središnji dio putničkog prostora i središnju konzolu.

U vrijeme kada proizvođači automobila sve više funkcija prebacuju na zaslon, Renault se odlučuje za postepeniji pristup: 'Zadržali smo gumbe ispod središnjeg zaslona i tako očuvali fizička sučelja nekih važnijih funkcija, kao što su postavke klima-uređaja. Kromirani gumbi prirodno se stapaju s ostatkom kokpita, a uspjeli smo se riješiti 'lažnih', neupotrebljivih gumba kakvi su nekad bili ugrađivani ispod središnje konzole.'

Ti su neoznačeni gumbi predstavljali opcije koje su bile dostupne samo u nekim inačicama. U novom Méganeu E-TECH Electric svim se dodatnim funkcijama (npr. grijani upravljač) upravlja preko zaslona.

Komponente koje iz temelja mijenjaju iskustvo u unutrašnjosti

Zaslon OpenR novog Méganea E-TECH Electric proizvela je tvrtka Continental s pomoću stakla na bazi aluminosilikata (tip Gorilla), kakav nalazimo i na najnovijim pametnim telefonima. Kaljeno staklo zaslona iznimno je otporno na udarce i ogrebotine te može potrajati i do 15 godina. K tome je obloženo antirefleksivnim premazom i premazom protiv otisaka. Precizno profilirane linije štite rubove zaslona, dok kvaliteta TFT panela, visoka rezolucija od 267 piksela po inču i završna obrada zajedno stvaraju kristalno čistu sliku. Zaslon instrumentne ploče također ima antirefleksivni premaz i upotrebljava naprednu tehnologiju mikro-sjenila (tehnologija vizualne zaštite kakvu obično upotrebljavaju računala). To znači da 'sjenilo' koje obično natkriljuje instrumente više nije potrebno i da je dizajn unutrašnjosti sada još elegantniji! Marc također naglašava kako se 'zasloni prilagođavaju vanjskom osvjetljenju, pa su lakši za čitanje i manje zamorni za oči'.

Još naprednije iskustvo navigacije uz Googleov ekosustav

Korisničko iskustvo multimedijskog sustava Méganea E-TECH Electric ostavlja dojam pametnog telefona ugrađenog u vozilo. 'Nadahuće smo crpili iz značajki pametnih telefona u kojima korisnici najviše uživaju, stoga ne moraju učiti kako upotrebljavati novi sustav', dodaje Marc.

Android Auto i Apple CarPlay i dalje su dostupni, no sučelje je dizajnirano tako da u potpunosti eliminira potrebu za korištenjem pametnog telefona. Sve značajke nadohvat su vozačeve ruke. Budući da se sustav OpenR Link temelji na operativnom sustavu Android, na raspolaganju su mu i sve poznate aplikacije. 'Udružili smo se s vodećom tvrtkom u tom području, Googleom, da bismo iskoristili svu njezinu stručnost.' Na popisu aplikacija nalaze se najpopularnije Googleove usluge, poput npr. Google Maps. 'Korisnici koji već upotrebljavaju Google Maps na svojem pametnom telefonu uživat će u još boljem iskustvu na zaslonu svojeg automobila, šest puta većem od zaslona prosječnog pametnog telefona. Svakako praktičnije rješenje za vožnju.

Google Maps optimiziran je za električne automobile pa uključuje i funkciju planiranja rute. Planer u stvarnom vremenu analizira podatke o vozilu, vremensku prognozu i druge podatke i predlaže punionice, prikazuje kapacitet baterije kojim će vozilo raspolagati u trenutku dolaska na punionicu te vrijeme punjenja baterije. Također može procijeniti kapacitet baterije koji će preostati kada vozilo stigne na odredište.

Osim toga, karte se ažuriraju redovito i s vremenom postaju sve preciznije. Marc dodaje kako „milijuni korisnika neprestano obogaćuju Googleovu bazu podataka. Sustav je 'živ' i neprekidno se razvija.'

Sustav OpenR Link temelji se na deset godina stručnosti marke Renault u razvoju sustava u vozilu: 'Zadržali smo koncept sustava Renault Easy Link, ali i primijenili ono što smo dosad naučili od naših kupaca. Usredotočili smo se na pojednostavnjivanje upravljanja. 90 posto značajki koje svakodnevno koristimo sada su samo klik ili dva daleko, i baš sve je vidljivo na zaslonu.'

  • +9
OpenR: dodirni zaslon u novom Renaultu Mégane E-TECH Electric Izvor: Promo fotografije / Autor: Cream, Chris Noltekuhlmann

Napredna tehnologija: Renault se udružuje sa stručnjacima

Osim što surađuje s Googleom na razvoju programskog sučelja svojih novih zaslona, Renault je udružio snage s najjačim igračima na tržištu koji proizvode i dobavljaju najpouzdanije tehnološke komponente vrhunskih performansi. 'Govoreći o dimenzijama hardvera i odzivnosti zaslona, Renault je dosegao standarde kakvi se rijetko viđaju', zaključuje Marc.

U razvoju hardvera marka se udružila američkim stručnjakom Qualcommom koji je osigurao treću generaciju platforme Snapdragon Automotive Cockpit, temeljene na iznimno učinkovitom procesoru s pregršt dodatnog kapaciteta za buduće primjene. Zahvaljujući tomu, novi je zaslon sedam puta odzivniji od zaslona prethodne generacije.

Renault Grupa i Qualcomm sklopili su sporazum o produljenju suradnje 4. siječnja 2022. na trgovačkom sajmu CES u Las Vegasu. Renault će iskoristiti Qualcommovu tehnologiju Snapdragon Digital Chassis kako bi svoje najnovije modele opremio najnovijim povezanim i inteligentnim rješenjima. Drugim riječima, tvrtka Qualcomm pružila je marki svu svoju stručnost iz područja povezivosti, digitalnih kokpita i vizualizacije, kao i svoje uslužne platforme te sustave za pomoć u vožnji, uključujući autonomnu vožnju.

Međutim, zasloni, računalna snaga i sustav također zahtijevaju neki oblik inteligentnog upravljanja iza sučelja čovjek-stroj (HMI). U tu je svrhu Renault angažirao južnokorejsku multinacionalnu kompaniju LG Electronics koja je razvila programsku platformu za uparivanje dva zaslona u vozilu, kako bi vozač, na primjer, mogao vidjeti karte navigacijskog sustava na zaslonu instrumentne ploče.

Pretvaranje odvažnih zamisli u stvarnost

Glavno pitanje bilo je kako uklopiti najbolje multimedijske usluge u vozilo, a da se pritom ne žrtvuju praktičnost i udobnost za vozača. Renaultovi inženjeri i dizajneri koji su radili na novom Méganeu E-TECH Electric osmislili su nekoliko odvažnih načina da savršeno uklope svaki dio.

Uzmimo za primjer zračne otvore: zbog velikih zaslona bilo je teško pronaći prikladnu lokaciju za njih. Okomiti središnji zaslon sprječavao je pravilan protok zraka iznad i ispod svojeg okvira, a pomicanje prema gore nije dolazilo u obzir. Kako bi nadišao ovaj izazov, odnosno zadržao uglađen dizajn i očuvao udobnost putnika, Renault je u zračne otvore ugradio krilca. Krilca su neprimjetno ugrađena između dvaju zaslona te još učinkovitije usmjeravaju protok zraka u putničkom prostoru.

No to nije bio jedini značajni izazov, budući da je probleme stvarao i – upravljač. Ili, bolje rečeno, pronalaženje ravnoteže između njegove upotrebljivosti i kompaktnosti. Cilj je bio ugraditi što više gumba u njega kako bi se pročistila središnja konzola, ali i osigurati preglednost informacija na instrumentnoj ploči. Dizajneri su zato odlučili razviti manji upravljač pravokutnijeg oblika s ravnijim središnjim dijelom koji je užitak koristiti i koji povećava preglednost instrumentne ploče.

Ugradnja središnjeg zaslona također je bila izazov. Najveći okomiti zaslon koji je Renault ikada proizveo trebalo je uklopiti u posve novu arhitekturu. 'S gledišta dizajna, bio je to riskantan potez jer je zaslon instrumentne ploče bio vodoravan, a središnji zaslon okomit', objašnjava Marc. Unatoč tomu, Marc je inzistirao na ugradnji okomitog središnjeg zaslona kakvog Renault ugrađuje u svoje modele od 2014. 'Bila je to odluka koju je trebalo ispoštovati. Takav smo zaslon već ugrađivali u Espace i Clio, a sada smo ga odlučili namijeniti i Méganeu E-TECH Electric. Vjerujemo da je to najbolja opcija kada govorimo o preglednosti, posebno u smislu korištenja sustava pomoći u vožnji i navigacijskog sustava. Zašto okomiti, a ne vodoravni zaslon? 'Kad se koristite navigacijom, važno je znati što se događa ispred vas, a ne pored vas! A kada se krećete kroz dugačak glazbeni popis na Spotifyju ili Deezeru, okomiti zaslon prikazuje više pjesama odjednom', zaključuje Marc.