Stellantis EV Day 2021

[FOTO/VIDEO] Opel ide potpuno električno, ulazi na kinesko tržište i lansira Mantu-e

09.07.2021 u 14:15

Bionic
Reading

Opel je usred opsežne ofenzive na elektrifikaciju: marka će ove godine već imati u ponudi devet elektrificiranih modela, a svi će modeli biti dostupni i u elektrificiranim verzijama do 2024. godine

Opel otvara sljedeće poglavlje sveobuhvatne ofenzive na elektrifikaciju: njemačka marka bogata tradicijom trenutno ne samo da proširuje paletu električnih modela, već će se od 2028. u cijelosti usredotočiti na električna vozila na baterije u Europi. Opel će također ući na najveće svjetsko tržište automobila Kinu - kao čisto električna marka. Nadalje, legendarna Opel Manta svoj će povratak proslaviti kao čisto električni automobil.

'Od 2028. godine Opel će na našem osnovnom tržištu u Europi nuditi samo električne automobile', rekao je izvršni direktor Michael Lohscheller na digitalnom Stellantis EV danu 2021. 'To jasno pokazuje predanost Opelove marke električnoj mobilnosti. Budućnost automobilske industrije je električna - i Opel je dio toga.

Opel Manta se vraća Izvor: Promo fotografije / Autor: Opel

Na putu smo da ponovno izumimo Opel i pretvorimo se u mladu, zelenu i globalnu marku', dodao je Lohscheller. 'Opel prelazi s hladnog na cool. Idemo prema budućnosti s nultim CO₂, jer je CO₂ nova valuta u našoj industriji.'

Uz to, sada je donesena konačna odluka o povratku marke Opel u Kinu, o čemu će više detalja biti objavljeno u dogledno vrijeme. 'Obećali smo da će Opel postati globalan - i to ćemo ostvariti. Kina je najveće automobilsko tržište na svijetu i sigurni smo da ćemo tamo profitabilno rasti. Kineski kupci mogu se veseliti našim proizvodima i našem emocionalnom njemačkom brendu', rekao je Michael Lohscheller.

Lohscheller je također najavio da će Opel ponovno 'izmisliti' legendarnu Mantu, nakon sjajnih povratnih informacija koje je marka dobila prilikom predstavljanja Opel Mante GSe ElektroMOD. 'Manta je prava ikona u povijesti našeg brenda i inspiracija za njegovu budućnost. Do sredine desetljeća uvest ćemo novu Mantu u serijsku proizvodnju. Potpuno električnu, naravno', rekao je Michael Lohscheller.

Tijekom prezentacije prikazana je jedna jedina najavna slika koja prikazuje koncept dizajna za oživljeni model, što sugerira da bi nova Manta mogla dobiti oblik SUV kupea.

Nisu objavljeni nikakvi daljnji detalji o automobilu, iako će se koristiti jedna od četiri Stellantisove platforme namijenjene električnim vozilima. Vjerojatno će se koristiti STLA Medium ili STLA Large platforma, namijenjena premium vozilima i pogonom na sve kotače. Obje platforme dizajnirane su za smještaj različitih izlaznih snaga i omogućuju pogon na prednje, stražnje i sve kotače.

STLA Medium može smjestiti do 104 kWh baterija, dopuštajući doseg od 704 km, dok SLTA Large platforma nudi domet do 800 km s baterijom od 118 kWh.

Manta A prve generacije lansirana je 1970. godine kao konkurent Ford Capriju, a temeljila se na limuzini Ascona. Ime je došlo iz koncepta Manta Ray na kojem se temeljila.

Opel je usred opsežne ofenzive na elektrifikaciju: marka će ove godine već imati u ponudi devet elektrificiranih modela, a svi će modeli biti dostupni i u elektrificiranim verzijama do 2024. godine.