NA STRUJU

[FOTO/VIDEO] Nissan Ariya e-4ORCE na čelu polarne ekspedicije; Od magnetskog Sjevernog pola do Južnog pola

12.01.2023 u 15:25

Bionic
Reading

Posebno prilagođena Ariya e-4ORCE, čije se službeno predstavljanje očekuje u veljači, bit će prvo vozilo koje će se zaputiti u takvu vrstu pustolovine

Nissan nam je odlučio odškrinuti vrata i pokazati kako izgledaju pripreme Ariyje e-4ORCE za putovanje od Sjevernog do Južnog pola.

Posebno prilagođena Ariya e-4ORCE, čije se službeno predstavljanje očekuje u veljači, trebala bi postati prvo vozilo koje će se zaputiti na više od 27.000 km dugačko putovanje i suočiti se s nekima od najekstremnijih uvjeta na zemlji. Britanski pustolov Chris Ramsey i njegova žena Julie otisnut će se na pustolovinu života u posebno prilagođenoj Ariyji e-4ORCE.

Chrisu Ramseyu ovo nije prva potpuno električna ekspedicija. Pustolovinom se bavi električnim vozilima više od desetljeća. Godine 2017. on i supruga Julie postali su prvi tim koji je završio Mongol Rally u potpuno električnom vozilu. Par je prešao preko 16.000 kilometara kroz više mjesta tijekom 56 dana u njegovom vlastitom Nissanu LEAF-u.

Posebno pripremljena Ariya

Kako bi odoljelo surovim uvjetima koji vladaju na Arktiku i Antarktici, Ramseyjevo ekspedicijsko vozilo posebno će se prilagoditi ugradnjom robusnih elemenata. Osim povišenog ovjesa i izbočenih lukova blatobrana ispod kojih će se isticati velike gume, Ariyjina karoserija bit će preinačena dodatnim dijelovima kako bi spremno prkosila jednima od najekstremnijih uvjeta na svijetu.

Nissan Ariya e-4ORCE na čelu polarne ekspedicije; Od magnetskog Sjevernog pola do Južnog pola Izvor: Promo fotografije / Autor: Nissan

'Imajući hrabrosti činiti ono što se drugi ne usude, Nissan i njegov revolucionarni ekspedicijski tim pomiču granice električne mobilnosti te nas ubrzano uvode u čišći, sigurniji i uključiviji svijet. Realizacijom ove ambiciozne ekspedicije želimo doprijeti do ljudi diljem svijeta, a kroz demonstraciju istinskih prednosti električnih vozila želimo povećati prihvaćenost električne mobilnosti, ukazati na to da je upravo ona pravo rješenje za smanjenje emisija i, u konačnici, potaknuti javnost na djelovanje', dodaje Clíodhna Lyons, regionalna potpredsjednica odjela za planiranje proizvoda i usluga.

Tehnologija e-4ORCE

Ova ambiciozna ekspedicija ujedno je i prilika za demonstraciju naprednih karakteristika Nissanove najnaprednije tehnologije kontrole svih kotača, poznatije kao e-4ORCE. Uspostavom ravnoteže između snažnih performansi i neviđene razine kontrole, tehnologija e-4ORCE precizno prilagođava isporuku snage i sustav kočenja, čime osigurava najveću udobnost i stabilnost u vožnji te pruža osjećaj samopouzdanja, udobnosti i kontrole. Zahvaljujući snažnim performansama i povezanoj tehnologiji, Ariya je kao vodeći model u svojem segmentu savršen izbor za ovakve pustolovne ekspedicije.

Nissan e-4ORCE Izvor: Promo fotografije / Autor: Nissan

Kad je riječ o modelu Ariya, e-4ORCE ima ukupnu snagu sustava od 225 kW (306 KS). To stvara živahno ubrzanje od 0-100 km/h za 5,7 sekundi. Vozilo krasi samouvjereno i agilno upravljanje u svim uvjetima, omogućujući snažno, ali glatko iskustvo vožnje.

U skladu s dugoročnom vizijom Nissan Ambition 2030, čiji je cilj osnažiti mobilnost (ali i više od toga) i promicati elektrifikaciju, Nissan nastoji povećati zastupljenost električnih vozila i utrti put prema čišćem svijetu.

Pratite Nissan i njegov polarni tim u avanturi života i misiji osvještavanja javnosti o klimatskoj krizi i ulozi električnih vozila u smanjenju ugljičnih emisija.