PREMIJERA 2022.

[FOTO/VIDEO] Lexus najavio potpuno novi RZ: Prvi potpuno električni model japanske premium marke

07.12.2021 u 16:45

Bionic
Reading

Budući RZ će imati potpuno varijabilni pogon na sva četiri kotača i tehnologiju upravljanja po žici, a obećava 'nevjerojatno skretanje u zavojima i držanje ceste'

Lexus je objavio prve najavne fotrografije svog potpuno novog RZ BEV (Battery Electric Vehicle), svog prvog potpuno električnog vozila na namjenskoj BEV platformi.

Otpije je poznato kako će do 2025. Lexus predstaviti 20 novih ili nadograđenih modela, uključujući više od 10 električnih vozila na baterije (BEV), plug-in hibride (PHEV) i samopunjive hibride (HEV) kako bi udovoljio potrebama različitih zemalja i regija diljem svijeta. Ojačat će svoj osnovni asortiman limuzina i SUV-ova, a također će istražiti mogućnost uvođenja novih tipova vozila, poput sportskih modela, automobila primjerenih za vožnju s vozačem i modela u potpuno novim kategorijama.

Lexus najavio potpuno novi RZ Izvor: Promo fotografije / Autor: Lexus

Iako sam proizvođač Lexus, luksuzne premium marke japanske Toyote, nije ponudio neka dodatna pojašnjenja o svom budućem modelu na baterije nulte emisije, uvijek dobro objaviješteni Autocar je rekao da model RZ stiže u prvoj polovici 2022. godine, a radi se o SUV-u orijentiranom na performanse.

Najava novog modela službeno je objavljena na godišnjem Kenshiki forumu Toyote i Lexusa, a temelji se na Toyotinoj e-TNGA platformi, ali s modifikacijama po narudžbi s ciljem podizanja 'iskustva vožnje na sljedeću razinu'.

  • +24
Lexus LF-Z Electrified koncept Izvor: Promo fotografije / Autor: Lexus

Varijabilni 4x4 pogon

Budući RZ će imati potpuno varijabilni pogon na sva četiri kotača i tehnologiju upravljanja po žici, a obećava 'nevjerojatno skretanje u zavojima i držanje ceste'.

Modifikacije po narudžbi, koje uključuju 'lakše i kompaktnije motore', povećanu krutost karoserije i Lexusovu vlastitu Direct4 tehnologiju potpuno varijabilnog pogona na sva četiri kotača - imaju za cilj pružiti 'zanimljivo i korisničko iskustvo vožnje na cesti'.

Sustav Direct4 omogućuje RZ-u da raspodijeli isporuku snage na obje osovine 'u tren oka', u biti se trenutno prebacuje između prednjeg, stražnjeg i pogona na sve kotače prema potrebi. Lexus će ovu postavu koristiti na svim budućim električnim vozilima izrađenim po mjeri, sugerirajući da će svaki koristiti postavu s dva motora.

Najavne slike pokazuju da će stil biti inspiriran radikalnim konceptom LF-Z Electrified koji je otkriven ranije ove godine. Kao takav, vjerojatno će usvojiti prepoznatljive proporcije poput SUV-a, ali će, kao i njegova braća Toyota bZ4X i Subaru Solterra, biti nešto niži kad je riječ o visini od podloge. Također će prenijeti niz novih dizajnerskih naznaka koji su prvi put viđeni na tom konceptu.

Ttanka stražnja svjetlosna traka i naglašeno ime marke LF-Z Electrified koncepta među značajkama su koje će vjerojatno definirati Lexusove EV-ove po narudžbi, na primjer, ali Autocar misli kako je već jjasno da istaknuta krovna peraja LF-Z neće uspjeti u proizvodnji.