EX SSANGYONG

KG Mobility predstavio novi Torres EVX i tri električna koncepta

04.04.2023 u 09:33

Bionic
Reading

Novi vlasnik posrnulog SsangYonga je u Seoulu javnosti predstavio buduće modele u formi EV koncepata: kompaktni crossover KR10 (nasljednik SsangYong Koranda), pick-up O100 (nasljednik modela SsangYong Musso) te SUV F100

Prije dva tjedna smo najavili kako će se ponovno oživjela korejska tvrtka SsangYong prilično bučno predstaviti na sajmu automobila '2023 Seoul Mobility Show'-u (od 30. ožujka do 9. travnja ove godine). U međuvremenu, treba reći da je marka poznatih korejskih terenaca SsangYong 22. ožujka ove godine na skupštini dioničara promijenila svoje ime u KG Mobility.

Razlog u ovoj promjeni leži u tome da se novi vlasnik želi osloboditi tereta imena posrnule marke u posljednjih desetak godina, ali i transformirati u buduću tvrtku za rješenja mobilnosti.

Prema vrlo upućenom izvoru (Korea Bizwire) novi vlasnik, lokalni konzorcij predvođen tvrtkom za proizvodnju kemikalija i čelika KG Group, bi se usredotočio na platformu električnih vozila, softverski definirano vozilo, autonomnu vožnju i umjetnu inteligenciju za preživljavanje usred ubrzanog pokreta elektrifikacije.

KG Mobility predstavio novi Torres EVX i tri električna koncepta Izvor: Promo fotografije / Autor: Seoul Mobility Show

Da podsjetimo, Stečajni sud u Seulu odobrio je SsangYongove planove otplate duga u kolovozu nakon što je u lipnju odabrao navedeni konzorcij kao posljednjeg ponuđača za preuzimanje dugom opterećene kompanije. U listopadu je SsangYong završio sudski program reprogramiranja duga 1 i pol godinu nakon što je stavljen pod sudsku stečajnu upravu.

SsangYong Motor je nastao iz Ha Dong-Hwan Motor Workshopa u siječnju 1954., a ime mu je promijenjeno u Dong-A Motor Co. 1977. te naposlijetku u SsangYong Motor 1988. godine.

  • +18
KG Mobility predstavio novi Torres EVX i tri električna koncepta Izvor: Promo fotografije / Autor: KG Mobility

Trenutna linija vozila korejskog proizvođača automobila usmjerenih na SUV vozila sastoji se od modela Torres, Tivoli, Korando, Rexton i Rexton Sports.

Torres EVX Izvor: Promo fotografije / Autor: KG Mobility

Kao što smo rekli, KG Mobility je u Seoulu javnosti predstavio Torres EVX, kompaktni crossover KR10 (nasljednik SsangYong Koranda), konceptni pick-up O100 (nasljednik modela SsangYong Musso) te privlačni konceptni SUV F100.

Iako KG Mobility nije otkrio mnogo detalja, nagađa se će se budući novi elčektrični modeli temeljiti na novoj EV platformi koju je KG također otkrio na sajmu.

Kompatibilna je s pogonom na prednjim i pogonom na sva četiri kotača i može se prebacivati između dva pogona isključivanjem motora. KG je dodao da će nova EV platforma također povećati praktičnost straga, zahvaljujući ravnom sustavu baterija, te da omogućuje do 400 KS.

KG Mobility je sugerirao da će se tri nova EV-a naći u prodaji u Južnoj Koreji do kraja 2025., a proizvodnja O100 trebala bi započeti u prvoj polovici te godine.