bez zraka

[FOTO/VIDEO] Hankook predstavio futuristički koncept guma i-Flex: Biomimetički dizajn za bolju apsorpciju udara i nosivost

17.01.2022 u 14:29

Bionic
Reading

Kako bi apsorbirao udarce s ceste i izdržao opterećenje, usvojio je dizajn višeslojne isprepletene žbice inspirirane staničnom strukturom živih organiza

Hankook, južnokorejska tvrtka za proizvodnju guma, predstavila je svoju nepneumatsku gumu (NPT) 'i-Flex' u zajedničkom nastupu s Hyundaijem na najvećem svjetskom događaju potrošačke tehnologije, Consumer Electronics Show (CES) 2022, koji je upravo završio.

Hyundai je po prvi put predstavio Plug & Drive (PnD) modul, koji se temelji na robotskoj tehnologiji koja omogućuje mobilnost stvari (MoT), ekosustav u kojem su svi objekti mobilni. Ovaj modul je opremljen i-Flex gumama kako bi se maksimizirale karakteristike i funkcije PnD modula.

i-Flex je futuristička nepneumatska konceptna guma s biomimetičkim dizajnom. Veličina naplatka na koji se montira je 10 inča (254 mm), vanjskog promjera 400 mm i širine gazne površine 105 mm. Budući da nema zraka u sebi za razliku od konvencionalnih guma, sigurnost se može bolje osigurati jer će se tako izbjeći nesreće do kojih bi moglo doći zbog bušenja konvencionalnih guma punjenih zrakom. Nadalje, ova guma ne zahtijeva održavanje tlaka zraka, što ju čini optimalnim rješenjem za autonomna vozila.

Ovaj koncept zapravo i nije posve nov jer je Michelin prvi put predstavio svoju ideju prije šesnaest godina, točnije 2006., pod nazivom Tweel. A prije nekoliko godina počeo je prodavati proizvodne verzije za kosilice trave i građevinsku opremu, odnosno male radne strojeve pod nazivom Skid Steer (kod nas u Hrvatskoj ovi se strojevi popularno nazivaju Bobcat, prema najpoznatijem proizvođaču). Ali ono što je novo u tehnologiji njihova je upotreba za osobne automobile. Pod nazivom Uptis, dizajniran je za praktičnu uporabu ne samo po pitanju težine automobila, već i sposobnosti ovih guma što se tiče prianjanja i trajnosti pri vožnji većim brzinama na autocesti.

Hyundai je na CES-u 2022 predstavio Plug & Drive (PnD) modul Izvor: Promo fotografije / Autor: Hyundai

Višeslojne isprepletene žbice

i-Flex je razvijen kroz rigorozne biomimetičke studije i testiranje. Kako bi apsorbirao udarce s ceste i izdržao opterećenje, usvojio je dizajn višeslojne isprepletene žbice inspirirane staničnom strukturom živih organizama. Višeslojne isprepletene žbice strukturiraju ćeliju u trodimenzionalnom obliku za bolju apsorpciju udara, dok dopuštaju da se heksagonalne i tetragonalne stanične strukture različite krutosti spoje zajedno za stabilniju podršku opterećenja.

Osim toga, primijenjen je konkavni profil u obliku slova C kako bi se osigurala maksimalna kontaktna površina, što omogućuje sigurnu vožnju. Uzorak optimiziran za višesmjerno kretanje vozila također je usvojen korištenjem oblika stanične strukture na dizajn gaznoga sloja.

Hankook Tire je posvećen izgradnji održivije budućnosti u mobilnosti, a kao dio, od 2010. radi na tehnologiji nepneumatskih guma. Stalni napori doveli su do rođenja i-Flexa, gume bez zraka sa sigurnošću, niskim održavanjem i održivošću, služeći kao idealno rješenje za buduću mobilnost. Hankook nastavlja istraživanje i razvoj radi daljnjeg poboljšanja.

Hankook Innovative Performance (H.I.P), filozofija Hankook gume za tehnologiju, u srži je predanosti tvrtke nadogradnji senzibiliteta za sigurnu i ugodnu vožnju, kao i pretvaranju buduće mobilnosti u stvarnost. Hankook Tire kaže kako će 'nastaviti provoditi projekte za vodeće promjene u budućnosti, istovremeno jačajući svoju konkurentnost na tržištu svojim inovativnim tehnologijama'.