premijera

[FOTO/VIDEO] Ovo je novi Ford Mondeo: Pametniji i sportskiji, no nažalost Europa ga neće vidjeti

24.01.2022 u 10:03

Bionic
Reading

Fordov dizajnerski tim znao je da bi sljedeća generacija Mondea uspjela u Kini, morati će nastaviti tu tradiciju, kao i sadržavati izradu i estetiku dizajna koju očekuju tehnološki pametni i sofisticirani kineski kupci

Ford je prošli tjedan službeno predstavio potpuno novi Ford Mondeo u svom novom China Design Centru u Šangaju, otkrivajući sportsku limuzinu u coupé stilu prepunu tehnologije i predstavljajući hrabri novi Fordov dizajnerski jezik za Kinu.

Kao Fordova poznata globalna limuzina već gotovo 30 godina, Mondeo je postao poznat i cijenjen u cijelom svijetu. Od svog lansiranja u Kini 2002., Mondeo je među lokalnim potrošačima izgradio reputaciju moderne i sportske limuzine srednje veličine prepune pionirskih tehnologija. Fordov dizajnerski tim znao je da bi sljedeća generacija Mondea uspjela u Kini, morati će nastaviti tu tradiciju, kao i sadržavati izradu i estetiku dizajna koju očekuju tehnološki pametni i sofisticirani kineski kupci.

Novi Ford Mondeo Izvor: Promo fotografije / Autor: Ford

'Dizajnirati sljedeću generaciju dobro poznate pločice s imenom kao što je Mondeo bila je privilegija i izazov za naš tim,' rekao je Maurizio Tocco, glavni dizajner, Ford Motor Company. 'Željeli smo poštivati ​​i priznati povijest koja je došla prije nas, uz podizanje iskustva kupaca na sljedeću razinu. Polazna točka dizajna uvijek je kupac i traži inovativne načine da u dizajn ugradi ono što im treba i što žele.'

Nova filozofija dizajna

'Progressive Energy in Strength' (hrv. 'Napredna energija u snazi') nova je filozofija dizajna koju je Ford razvio za Kinu. Na temelju bogatog naslijeđa Forda i njegovih ikona dizajna, uključuje opsežno istraživanje marke o estetskom senzibilitetu i preferencijama kineskih kupaca. Utjelovljuje tri temeljna ekspresivna načela dizajna koja treba postići za Mondeo i sve Fordove dizajne za Kinu. Oni trebaju biti 'zapovjedni', 'agilni' i 'odzivni'.

Nova sportska limuzina demonstrira ove elemente kroz svoj vanjski dizajn i prepoznatljivu coupé estetiku. U profilu, ovo počinje s naprijed nagnutim stavom prednjeg dijela Mondea, koji odmah izražava okretnost sa samopouzdanjem. Duga, ubrzana linija haube teče do straga, gdje se odvažna i brza linija ramena i brzi odlazak linije krova spajaju u nježnom pokretu prema gore suptilnog integriranog stražnjeg spojlera. Donja vrata su izrazito skulpturirana, s tekućim konkavnim kapicama koje mijenjaju dubinu i oblik, ovisno o igri svjetla, te imaju izrazit osjećaj performansi.

  • +5
Novi Ford Mondeo Izvor: Promo fotografije / Autor: Ford

Ford Performance DNK znakovi jasni u sportskom dizajnu

Ova se agilnost nastavlja u Mondeovoj samouvjerenoj i sportskoj obradi prednjeg dijela. Osvjetljenje od obale do obale i definirani kutovi naglašavaju povećanu širinu Mondea i ističu njegov opružan stav. Osvijetljeni elementi savršeno uravnotežuju jedinstvenu rešetku aktivnih parametarskih ćelija, uokvirenih sa strane i ispod snažnom grafikom i mišićavim površinskim jezikom. Izlazeći iz rešetke i svjetala, izrazite isklesane grafike na poklopcu motora daju suptilnu snagu i zadivljujući osjećaj Fordovih performansi.

Pozdrav Fordovom naslijeđu nastavlja se straga, gdje jedinstvena stražnja svjetla dočaravaju legendarni DNK Fordovih performansi. Svjetiljke su uokvirene sjajno crnim elementom od obale do obale koji ponovno naglašava širinu Mondea. Limuzina je sada 23 mm šira i 63 mm duža od prethodnog modela. To čini još izdašniji prostor za putnike straga smješten između sportskih linija i krovne linije nalik kupeu.

Responzivni elementi dizajna potaknuti kineskim kupcima

Fordovo duboko lokalno istraživanje otkrilo je da kineski potrošači cijene vozila koja prihvaćaju elemente dizajna koji reagiraju. Oni se mogu vidjeti u cijelom novom Mondeu, uključujući i vanjski dizajn. Ručke na vratima koje su uvlače pomažu automobilu dati njegov moderniji izgled reagiraju na zahtjeve putnika, dok je stražnja Fordova oznaka osjetljiva na dodir i pametno aktivira otvaranje stražnjih prtljažnih vrata. Možda je najdinamičniji od ovih osjetljivih elemenata način na koji se animirano osvjetljenje pune širine i pojedinačne parametarske ćelije Mondeove prednje maske pomiču kako bi prepoznali vozače dok se približavaju vozilu.

'Ovi pionirski detalji dizajna ističu 'odzivni' aspekt naših novih dizajna, istovremeno naglašavajući sklonost naših kineskih kupaca prema naprednom tehnološkom izrazu i sofisticiranoj i profinjenoj izradi,' rekao je Max Wolff, direktor dizajna Forda za Kinu i međunarodna tržišna grupa. 'Naš cilj je bio stvoriti aerodinamičnu formu koja se kreće naprijed koja izražava energiju i snagu, a pruža prostor i udobnost. Snažna forma koja naglašava širinu, prepoznatljiva prednja grafika i snažan stav rade zajedno kako bi našim vozilima dali samopouzdanu prisutnost. To je 'Daqi-nost' koju kineski kupci cijene.'

Program potpuno novog vozila Mondeo vodio je tim Forda iz Kine koji surađuje na globalnoj razini i ukazuje na plan 'Najbolje od Forda, najbolje u Kini' koji nastavlja isporučivati ​​pionirske i inovativne modele za najveće svjetsko automobilsko tržište. Potpuno novi Mondeo će izraditi Changan Ford i isporučiti ga kineskim kupcima ove godine.