solarni pogon

[FOTO/VIDEO] Aptera je vozilo kakvo dosad još niste vidjeli; na Sunčevu energiju s dometom čak do 1600 km

09.12.2020 u 16:49

Bionic
Reading

Aptera koristi napredak u laganim konstrukcijama, aerodinamiku i hlađenje s malim otporom, znanost o materijalima i proizvodne procese kako bi isporučila najučinkovitije vozilo dostupno budućim korisnicima

Aptera Motors iz San Diega (SAD) je predstavila prvo solarno električno vozilo (sEV) koje ne zahtijeva punjenje za većinu svakodnevne upotrebe, a može se pohvaliti dometom do 1600 km (1000 milja) s jednim punjenjem, što premašuje dosadašnja postignuća kod takvih automobila. Ovakav pogon nije potpuna novost, jer smo u prošlosti vidjeli i modele Sono Motors Sion i Lightyear One, oba vrlo zanimljiva, ali još uvijek nisu dostupna za prodaju. Isto tako, vidjeli smo i Teslin model 3 s fotonaponskim krovom.

Aptera koristi napredak u laganim konstrukcijama, aerodinamiku i hlađenje s malim otporom, znanost o materijalima i proizvodne procese kako bi isporučila najučinkovitije vozilo ikad dostupno budućim korisnicima.

Aptera Izvor: Promo fotografije / Autor: Aptera Motors

'Uz Apterinu tehnologiju Never Charge (hrv. Nikada se ne puni) pokrećete se snagom sunca. Naš ugrađeni solarni niz drži bateriju napunjenom i kamo god želite ići, jednostavno idete', kaže suosnivač Chris Anthony. Never Charge je ugrađen je u svaku Apteru i dizajniran je da sakuplja dovoljno sunčeve svjetlosti za putovanje od preko 11.000 milja (17.600 km) godišnje u većini regija. Vozilo Aptera izrađeno je od laganih kompozita koji su višestruko jači od čelika, što omogućuje da njegov jedinstveni oblik tijela klizi kroz zrak s dosad neviđenim koeficijentom otpora zraka (Cd) od 0,13.'

Učinkoviti pogonski sklopovi Aptere

Električni motori s tekućim hlađenjem pokreću Apteru od 0-96,5 km/h (0 do 60 mi/h) za samo 3,5 sekunde, s najvećom brzinom od 177 km/h, koja je ograničena. Pogon na sve kotače i vektorizirana kontrola zakretnog momenta pružaju Apteri udobnost, kontrolu stabilnosti i sposobnost upravljanja u lošim vremenskim uvjetima.

Aptera 'Never Charge' tehnologija Izvor: Promo fotografije / Autor: Aptera Motors

Podesive postavke ugrađene u Apterino korisničko sučelje redovito ažuriraju upravljačke programe na načine na koje mogu uštedjeti energiju i proširiti domet u stvarnom vremenu. Apteru krasi i skalabilna proizvodnja, omogućujući brzu, masovnu i ekonomičnu proizvodnju vozila, zato jer ima samo četiri glavna dijela.

  • +7
Aptera Izvor: Promo fotografije / Autor: Aptera Motors

Dimenzije ovog vozila su sljedeće: duljina 4,37 m, širina 2,24 m, visina 1,45 m. U kabinu stanu tri osobe (dvije odrasle osobe i dijete, odnosno kućni ljubimac). Tvrtka nije objavila kompletne specifikacije, ali znamo da će biti na raspolaganju četiri baterije promjenjivog kapaciteta. Možete birati između 25 kWh, 40 kWh, 60 kWh i 100 kWh, čime ćete moći uživati u rasponima od 402, 643, 965 i 1600 km.

Aptera može imati pogon na sva tri kotača s motorima snage 150 kW (204 KS) ili kod modela s pogonom samo na prednje kotače od 100 kW (136 KS). Svaki pojedini motor jamči 67 konjskih snaga, a vi možete birati hoćete li imati dva prednja ili tri, s jedinicom u visini stražnjeg kotača. Cijene u SAD-u variraju, ovisno o verziji, između 25.900 i 46.900 dolara (približno 21.000 odnosno 38.637 eura).