Novi 'pogled'

[FOTO/VIDEO] Alfa Romeo evoluirao dva modela: Giulia i Stelvio se razvijaju u pogledu stila i tehnologije

07.02.2023 u 16:04

Bionic
Reading

Evoluirani modeli bit će dostupni u dizelskim verzijama sa stražnjim pogonom snage 160 KS zajedno, ali i sa snažnim benzinskim motorima od 280 KS i dizelskim motorima s pogonom na sva četiri kotača snage 210 KS

Europska turneja novih Alfa Romeo modela Giulia i Stelvio počinje danas, prije njihovog debija u ekskluzivnim salonima Alfa Romea. Dva nova modela obilježavaju značajnu etapu u svojoj povijesti, razvijajući se kako u poslovičnoj izvrsnosti marke - savršenoj ravnoteži težine, prvoklasnoj dinamici vožnje, tehnološkim rješenjima i rješenjima motora na vrhu segmenta - tako i u toj 'bezvremenskoj ljepoti', tipično obilježje dizajna Alfa Romea, što ih čini dva autentična 'pokretna umjetnička djela' zamišljena da traju godinama. A danas je ova 'ljepota' talijanskog dizajna još zavodljivija i suvremenija, fokusirajući stilsku intervenciju na prednju stranu kako bi se stvorio jasan i snažan obiteljski osjećaj s modelom Tonale.

Lansiranju dvaju novih modela prethodi događaj prezentacije za medije 'Evolving is performance art', koji obuhvaća sav rad i strast dizajnera i inženjera Alfa Romea kako bi poboljšali dva remek-djela, oba rezultat savršene estetike i funkcionalnosti. Ambiciozan cilj koji je zahtijevao doista izvanrednu posebnu vještinu i potragu za izvrsnošću, iste elemente koji leže iza umjetničkog djela. Zbog toga se evolucija Giulije i Stelvia može usporediti s 'Performance Artom', novom umjetničkom formom u kojoj se performans umjetnika odvija uživo pred gledateljima.

Alfa Romeo evoluirao dva modela: Giulia i Stelvio s novim izgledom i tehnologijama Izvor: Promo fotografije / Autor: MAX SAROTTO

Alfa Romeo navodi cijene za talijansko tržište, pa tako nova Giulia kreće od 47.050 eura i 53.150 eura za novi Stelvio.

Novi 'pogled'

Na prednjem dijelu nove Giulije i Stelvia ističe se potpuno novi tretman prednjih maski, na kojima je smješten logo, te donjih maski namijenjenih dvama glavnim usisnicima zraka, dajući život suvremenoj reinterpretaciji poznatog i osebujnog 'Triloba'. Prednje svjetlosne grupe predstavljaju glavnu novost na prednjem dijelu: od danas, zapravo, sustav osvjetljenja '3+3' ima svoj debi na oba modela, s novim adaptivnim Full-LED Matrix prednjim svjetlima, koji stvara snažnu povezanost s Tonaleom i, u isto vrijeme podsjeća na poznatu stilsku značajku marke koju su predstavili legendarni Alfa Romeo SZ Zagato i koncept Alfa Romeo Proteo.

Tri modula čine jednu prednju liniju nove Giulije i Stelvia i istovremeno opskrbljuju dnevno svjetlo i dinamički pokazivač smjera, jamčeći najbolje uvjete osvjetljenja zahvaljujući uvođenju dviju sofisticiranih tehnologija: 'Adaptive Front Lighting System', koji omogućuje kontinuiranu prilagodbu kratkih svjetala na temelju brzine i specifičnih uvjeta vožnje te 'Glare-Free High Beam Segmented Technology' koja u uvjetima slabog osvjetljenja automatski detektira frontalni i/ili nadolazeći promet kako bi se izbjeglo bliještenje drugih automobila; i na kraju uređaj 'Dobrodošli i doviđenja' koji se aktivira svaki put kada vozač zaključa ili otključa automobil.

Sve to dovodi do veće učinkovitosti - u smislu trajanja i štednje ergonomski – i više sigurnosti, zahvaljujući manjem naprezanju očiju i boljoj udobnosti vožnje. Čak je i raspored stražnjih LED svjetlosnih grupa, savršena kombinacija stila i sofisticiranih tehnologija, obnovljen kako bi se naglasio sportski duh oba modela. I U pojedinostima, Novi Stelvio ima nove stražnje svjetlosne grupe sa zatamnjenim staklom i sjajnom crnom završnom obradom, dok one na novoj Giuliji imaju staklo i prozirnu završnu obradu.

Nova potpuno digitalna ploča s instrumentima

Nova Giulia i Stelvio opremljeni su najnaprednijom tehnologijom kako bi se osiguralo povezano i udobno iskustvo, uz zadržavanje tipičnog užitka vožnje Alfa Romea. Najznačajnija inovacija može se vidjeti u središtu ploče s instrumentima, koju karakterizira povijesni 'teleskopski' dizajn, gdje se ističe novi 12,3-inčni TFT zaslon - potpuno digitalan - s kojeg možete pristupiti svim informacijama o automobilu i parametri koji se odnose na tehnologije autonomne vožnje.

Nadalje, klaster se može rekonfigurirati pomoću tri izgleda: 'Evolved', koji predstavlja viziju dizajna Alfa Romea budućnosti, poboljšavajući središnje područje zaslona uz zadržavanje 2 bočna kotačića; 'Relax', s posebnim fokusom na udobnost, bez detaljnih informacija o vozilu i karakteriziran odsutnošću 2 brojčanika; i konačno 'Heritage', koji je inspiriran kultnim modelima marke iz 60-ih i 70-ih, s karakterističnim detaljima poput obrnutih brojeva na kraju brzinomjera.

NFT tehnologija i 'Alfa Connect Services'

Nova Giulia i Stelvio opremljeni su fluidnim i intuitivnim HMI (Human Machine Interface) za sve funkcije na dohvat ruke. Nadalje, informacijsko-zabavni sustav jamči sadržaj, funkcije i platformu 'Alfa Connect Services' koja nudi širok raspon korisnih usluga za sigurnost i udobnost te je dizajnirana da nudi ažuriranja 'Over The Air'. Na primjer, funkcija 'My Remote' uključuje različite usluge, uključujući mogućnost daljinskog upravljanja određenim funkcijama vašeg vozila (otvaranje/zatvaranje vrata, treptanje svjetala) putem pametnog telefona/pametnog sata.

Tehnologija NFT (Non-Fungible-Token) uskoro će biti dostupna i na novim modelima Giulia i Stelvio. Tehnologija se temelji na konceptu 'blockchain kartice', tajnog digitalnog registra koji se ne može uređivati ​​i koji sadrži glavne podatke o jednom vozilu. Prepoznatljiva značajka izvan vozila, spremna za korištenje i održiva, koja naglašava inovativni karakter Alfa Romea. Na temelju odabira kupca, NFT generira certifikat koji sadrži podatke o vijeku trajanja automobila. Certifikacija koja se može koristiti kao jamstvo dobrog održavanja vozila, posljedično podržavajući njegovu preostalu vrijednost. Stoga NFT certifikat na tržištu rabljenih vozila predstavlja dodatni izvor vjerodostojnosti, koji pomaže vlasniku/trgovcu, ali i umiruje kupca pri odabiru rabljenog vozila.

Dinamika vožnje

Dinamika vožnje novih Alfa Romeo Giulije i Stelvija potvrđena je kao najbolja u klasi u svojim segmentima, nudeći duboko iskustvo vožnje obilježeno najautentičnijim duhom Alfa Romea, tj. pravom ravnotežom između talijanskog dizajna, vrhunskih motora, savršenog raspodjela težine, jedinstvena tehnička rješenja i izvrstan omjer težine i snage. Iz ove 'čarobne formule' proizlazi bit čistog sportskog duha modela Alfa Romeo, od jučer i danas, koji počevši od Tonalea - simbola Metamorfoze marke - evoluira kako bi redefinirao sportski duh 21. stoljeća, u savršenom skladu sa sve više održiva mobilnost.

Lakoća i agilnost: besprijekorno i sportsko dinamično ponašanje Giulie i Stelvia podržano je širokom upotrebom ultra-laganih materijala, kao što je aluminij koji se koristi, na primjer, za bazu motora i karbon, koji se koristi za pogonsko vratilo, a rješenje proizašlo izravno iz svijeta natjecanja.

Pogon na sva četiri kotača s Q4 tehnologijom: sustav upravlja trakcijom vozila na reaktivan i predvidiv način, kako bi se zajamčila najviša razina u pogledu performansi, učinkovitosti i sigurnosti u svim uvjetima vožnje. Tehnologija Q4 osigurava sve prednosti pogona na sve kotače i, u isto vrijeme, jamči smanjenu potrošnju goriva, odziv i sav užitak vožnje automobila sa stražnjim pogonom. Srce koje kuca je sustav aktivne distribucije okretnog momenta (aktivna prijenosna kutija ili ATC) koji prati uvjete prianjanja i zahtjeve vozača u stvarnom vremenu kako bi uvijek zajamčio najbolje performanse. Automobil ima 100-postotni pogon na stražnjim kotačima. Kako se granica prianjanja približava ili prema posebnom zahtjevu vozača, sustav Alfa Romeo Q4 zatvara spojke u distribucijskom sustavu i prenosi do 50 posto pogonskog momenta na prednju osovinu za manje od 150 milisekundi.

Q2 mehanički samoblokirajući diferencijal: na razini opreme Veloce moguće je integrirati Q4 pogon na sva četiri kotača s Q2 mehaničkim samoblokirajućim stražnjim diferencijalom, koji je također dostupan samo s pogonom na stražnje kotače. Samoblokirajući stražnji diferencijal naglašava agilnost i sportski karakter jamčeći savršeno prianjanje, veću stabilnost vozila u zavojima pri velikim brzinama i bočnim ubrzanjima te maksimalnu sigurnost u mokrim ili skliskim uvjetima zahvaljujući stalnoj kontroli kotača i smanjenju proklizavanja.

Alfa Link ovjes: vožnja automobila Alfa Romeo nepogrešiv je i nezaboravan osjećaj. To je također zahvaljujući ekskluzivnoj AlfaTM Link arhitekturi ovjesa. Sprijeda je dostupan ovjes s visokim poprečnim ramenima s dvostrukom donjom polugom i poluvirtualnom osovinom upravljanja, što optimizira učinak filtriranja i omogućuje brzo i precizno upravljanje za beskompromisno upravljanje. Straga je odabrano multilink rješenje s četiri i pol veze - patent Alfa Romea - koje jamči visoku upravljivost u kombinaciji s izvrsnom udobnošću. Aktivni ovjes AlfaTM s elektronički kontroliranim prigušenjem dostupan je kao ekskluzivna značajka posebne serije Competizione, koja se trenutačno prilagođava uvjetima vožnje i omogućuje vam odabir između ponašanja koje je više usmjereno na performanse ili udobnost.

Integrirani kočioni sustav (IBS): elektromehanički sustav kombinira kontrolu stabilnosti s kočionim sustavom, jamčeći trenutačnu reakciju kočnica, čime se ograničava zaustavni put, kao i značajno optimiziranje težine. Korištenje sustava kočnica pomoću žice zapravo uključuje znatno smanjenje komponenti unutar odjeljka motora zamjenom sklopa koji se sastoji od glavnog cilindra, pojačivača kočnice i ESP-a s jednim hardverom, jamčeći smanjenje konzolnih masa u korist o agilnosti automobila.

Izuzetno izravan upravljač, u kombinaciji s 8-stupanjskim ZF automatskim mjenjačem s fiksnim aluminijskim polugama koji jamči nenadmašnu okretnost u zavojima, doprinosi dinamičkoj izvrsnosti modela Giulia i Stelvio. Posljednje, ali ne i najmanje važno, u savršenoj ravnoteži između užitka u vožnji i sustava pomoći, nova Giulia i Stelvio nude kompletan skup funkcija ADAS (Advanced Driver Assistance Systems) za razinu 2 autonomne vožnje koja se po definiciji postiže kada vozač može dopustiti vašem automobil kontrolira gas, kočnicu i upravljač pod određenim uvjetima, putem elektroničkih sustava koji zahtijevaju kontinuirani nadzor vozača, ali ga podržavaju kako bi mu pružili veću udobnost na dugim putovanjima. Vozač mora u svakom slučaju vršiti stalnu kontrolu držeći ruke na upravljaču.

  • +30
Alfa Romeo evoluirao dva modela: Giulia i Stelvio Izvor: Promo fotografije / Autor: MAX SAROTTO

Jednostavna i intuitivna logika raspona

Nova Giulia i Stelvio spajaju se na novu logiku asortimana uvedenu s Tonaleom, što konfiguraciju od strane kupca čini još lakšom. Dostupne su četiri razine opreme, dobro definirane karakteristike koje zadovoljavaju potrebe najzahtjevnijih kupaca. Oprema 'Super' je ulaz u jedinstveno iskustvo Alfa Romea, još ekskluzivnije s razinom opreme 'Sprint', koja uključuje brojne opcije s jakim sportskim prizvukom.

Na vrhu ponude nalazimo presvlake 'Ti', koje naglašavaju eleganciju i karakterističan karakter dvaju automobila, i razina 'Veloce', kako bi se postigao maksimum u pogledu performansi i sportskog duha. Ne zaboravljajući da imena Super, Sprint, Ti i Veloce imaju svoje korijene u tradiciji Alfa Romea. Dakle, četiri karakteristične razine opreme, ali sve sposobne odgovoriti na potrebe kupca koji traži pravu simbiozu sa svojim automobilom. Konačno, nova Giulia i Stelvio bit će dostupni u dizelskim verzijama sa stražnjim pogonom snage 160 KS zajedno sa snažnim benzinskim motorima od 280 KS i dizelskim motorima s pogonom na sva četiri kotača snage 210 KS.

Posebna serija Competizione, vrhunski izraz performansi i stila

Kako bi proslavili debi nove Giulije i Stelvija, Alfa Romeo predstavlja posebnu seriju Competizione, autentični 'koncentrat' ​​stila i tehnologije koji će zasigurno zadovoljiti strastveno Alfa Romeo pleme. Nastalo na temelju Velocea i dostupno sa svim motorima, launch izdanje je vrhunska verzija, koju karakterizira ekskluzivna mat Moon Light siva boja, u kontrastu s crvenom bojom kočionih čeljusti.

Visoko sportska estetska konotacija koju na novom Stelviu naglašavaju aluminijski naplatci od 21 cola. Iznutra se ističe dotjerani Harman / Kardon audio sustav te armaturna ploča i sjedala presvučena finom crnom kožom s crvenim šavovima. Opremu upotpunjuju zaštitne naočale i oznaka Competizione postavljena sa strane i na prednjem naslonu za glavu. Ekskluzivni Alfa Active Suspension sustav i NFT (Non-Fungible-Token) tehnologija standard su na Competizioneu, što potvrđuje jedinstvenost svakog 'Competizione' automobila i jamči njegovu originalnu konfiguraciju. Stoga je Competizione najveći izraz, u smislu stila, performansi i tehnologije, suštine Alfa Romea.