PROJEKT MLADIH

[FOTO] Premijera VW Golfa GTE HyRACER; pripravnici predstavili svoju verziju sportskog Golfa

19.08.2020 u 10:29

Bionic
Reading

Karoserija vozila logistički je bila remek-djelo, a polaznici su došli iz različitih autokuća širom Njemačke i samo su mogli u ograničenom vremenskom razdoblju raditi zajedno na automobilu

Pripravnici iz njemačke maloprodajne mreže Volkswagen Groupe (Volkswagen Groupe Retail Deutschland ili VGRD) predstavili su svoj projekt u Autostadtu u Wolfsburgu pod nazivom Golf GTE HyRACER. Projekt vozila prvobitno je bio planiran za '39. Wörthersee Treffen' VW Golf GTI susrete na poznatom austrijskom jezeru u Koruškoj u svibnju 2020., koje je otkazano zbog pandemije koronavirusa.

Polaznici VGRD-a prilagodili su vozilo u roku od nekoliko mjeseci. Zajedno su planirali Golf GTE HyRACER i izgradili ga prema svojim idejama. 'Hy' u nazivu modela označava hibrid, a 'RACER' aludira na dinamične gene showcar automobila homologiranog za vožnju na javnim cestama.

Jürgen Stackmann, član uprave za prodaju marke Volkswagen i Bernd Osterloh, predsjednik Vijeća za generalne i grupne radove koncerna Volkswagen, istaknuli su strateško značenje i važnost obuke u Volkswagenu. Ovaj je projekt premijera za VGRD, a polaznici su se mogli prijaviti putem internog postupka prijave. Iz velikog broja prijava odabrano je 13 mladih žena i muškaraca. Karoserija vozila logistički je bila remek-djelo. Polaznici su dolazili iz različitih autokuća širom Njemačke i samo su mogli u ograničenom vremenskom razdoblju raditi zajedno na automobilu. Precizno planiranje, intenzivna koordinacija i neovisni rad stoga su bili preduvjeti za uspješnu provedbu projekta.

Zanatska umijeća u mehanici, autolimarstvu i lakirerstvu bili su u prvom planu u dizajnu i pregradnji. Golf GTE HyRACER ima individualni komplet karoserije koji se sastoji od prednje 'pregače' s prepoznatljivim 'C' potpisom, prednjeg razdjelnika, proširenih blatobrana, stražnje 'pregače' s difuzorom, krovnog spojlera s integriranim Arteon svjetlom kočnice, sportskog ispušnog sustava sa središnjim dvostrukim ispušnim sustavom koji daje HyRACER-u bogat zvuk, kao i individualno podesive sportske šasije, koja spušta GTE za 40 mm. Proširenje cijelog vozila je preko 80 mm. Performanse sustava Golfa HyRACER-a tek su neznatno izmijenjene i povećane na oko 250 KS (185 kW). Individualizirani Golf koristi unikatne crne 19-colne naplatke finiširane tehnologijom praškastog premaza, koje su posebno dizajnirali polaznici za svoj projekt ovog vozila.

Inače, praškasti premaz je vrsta premaza koji se nanosi kao slobodno tekući, suhi prah. Za razliku od uobičajene tekuće boje koja se isporučuje putem otapala za isparavanje, praškasti premaz se obično nanosi elektrostatički, a zatim stvrdnjava pod toplinom ili ultraljubičastom svjetlošću. Prah može biti termoplastični ili termoset polimer. Obično se koristi za stvaranje tvrdog završnog sloja koji je tvrđi od konvencionalne boje. Praškasti premaz uglavnom se koristi za oblaganje metala kod automobila, motocikala i dijelova za bicikle. 265 mm široke gume pružaju potrebno prianjanje na asfaltu, a kočioni sustav s diskom od 380 mm zaustavlja vozilo.

Unutrašnjost je velikim dijelom opremljena Alcantara materijalom. Kontrastni plavi ukrasni prošivi i sportska sjedala s integriranim naslonima za glavu i izvezeni natpis GTE HyRACER u plavoj boji impresivno pokazuju da su se polaznici također pozabavili detaljima. Uz to ide odgovarajući karirani uzorak na sjedalima i vratima. Visokokvalitetni upravljač Alcantara s plavom oznakom '0-sati' na najgornjem položaju kola volana, koji se koristi u trkaćim vozilima kako bi vozači mogli u svakom trenutku znati pod kojim kutom im se nalaze prednji kotači, i plavim ukrasnim šavovima skladno zaokružuje kokpit. Lijep detalj u unutrašnjosti je logo vježbenika, koji su polaznici posebno dizajnirali za ovaj projekt. Tu je još jedan zanimljiv detalj u prtljažniku: dva električna skutera koja se također mogu napuniti i koristiti kada ovim vozilom dođete na svoje odredište.

Još jedan naglasak skriven je ispod poklopca motora: imena svih 13 polaznika ugravirana su na metalnoj pločici. Pored toga, deset gospodarskih područja Volkswagenove grupe za maloprodaju iz Njemačke i logotip vježbenika laserski su ugravirani u pločicu. Neizravna rasvjeta omogućava da metalna pločaica svijetli u različitim bojama.

Strukovno obrazovanje osigurava i kvalificira buduće specijalističko osoblje VGRD-a i stoga je odlučujući strateški faktor u filozofiji maloprodajne organizacije. Oko 1250 polaznika trenutno radi u tehničkim i komercijalnim zanimanjima u njemačkoj maloprodajnoj mreži Volkswagen Groupe. Ona uključuju među ostalim i tehničare motornih vozila, tehničare za mehatroniku, lakirere vozila, mehaničare za karoseriju i izgradnju vozila, kao i komercijalne profesije, poput prodavača automobila, specijaliste za logistiku skladišta, prodavače u maloprodaji kao i prodavače informatičkih sustava i IT stručnjake. Kao podružnica u potpunom vlasništvu koncerna, Volkswagen Group Retail Deutshland nudi atraktivno radno okruženje s mnogim individualnim mjerama daljnjeg osposobljavanja i kvalifikacijskim programima, kao i velikim šansama za napredovanje u VGRD grupi.

  • +7
Studenti osmišljavaju svoj projekt VW Golf GTI Izvor: Promo fotografije / Autor: Philip Bartz