unikatni model

[FOTO] Ford Performance pokazao jedinstveni Explorer ST: Ekstremni SUV napravljen za njihovu trkaću školu

19.08.2021 u 10:15

Bionic
Reading

Ovo uzbudljivo novo SUV vozilo napravljeno isključivo za stazu za četvero putnika bit će predstavljeno na izložbi Ford Performance Racing School za trajanja 'Mustang Alleya'

Kako bi skrenuli pozornost na programe koje nudi svim ljubiteljima vožnje i ekskluzivne programe za vlasnike Fordovih performansnih vozila, Ford Performance Racing School 21. kolovoza otkriva jedinstvenu, posebno izmijenjenu izvedbu Explorer ST, na 26. godišnjem krstarenju Woodward Dream koje je predstavio Ford. Ovo uzbudljivo novo SUV vozilo napravljeno isključivo za stazu za četvero putnika bit će predstavljeno na izložbi Ford Performance Racing School za vrijeme trajanja 'Mustang Alleya', događaja na kojem se okupljaju fanovi Mustanga s preko 600 Mustanga u privatnom vlasništvu.

'Na temelju našeg iskustva s proizvodnim vozilom u besplatnom programu, mi i Ford nudimo ST SUV Experience isključivo vlasnicima modela Explorer ST i Edge ST, a Explorer ST je fenomenalno vozilo. Već brz i spretan, naš cilj s našim modificiranim vozilom je uzeti ovu već sposobnu platformu i malo pojačati zvuk... dodatno oslobađajući zvijer u onu koja može oduševiti do četiri osobe na stazi - sve na siguran i kontroliran način. Blisko surađujući s Fordovim inženjerima i s našim cijenjenim partnerima na putu smo da to postignemo, a planira se da ovo vozilo provede dosta vremena na stazi koje počinje ubrzo nakon Woodward Dream Cruise-a', rekao je Dan McKeever, predsjednik Fordove trkaće škole Ford Performance Racing School. 'Ovo je rad u tijeku. Vozilo će biti podvrgnuti boljem podešavanju performansi dok spoznamo njegov puni potencijal.'

Ford Performance Racing School

Ova škola vožnje osnovana je 2006., a podučava vozače svih razina u vožnji vozila visokih performansi. Osim što nudi tradicionalne upute za vožnju svima, škola je dom i poslovnim programima i programima obuke o proizvodima koji se provode za Michelin/BFGoodrich, kao i besplatne programe koji se nude isključivo prvim vlasnicima novih vozila Ford Performance.

Počevši s programom Boss Track Attack 2012., ti su se programi proširili na sljedeće za vlasnike: ST Octane Academy (za vlasnike modela Fiesta ST i Focus ST), GT350 Track Attack, RS Adrenaline Academy (za vlasnike modela Focus RS), Raptor Assault, ST SUV Experience (za vlasnike modela Edge ST i Explorer ST), GT500 Track Attack i upravo pokrenuti Mach 1 Track Attack.

Ford Performance Racing School ima regionalno sjedište u Tooeleu u Utahu (SAD) i na Charlotte Motor Speedwayu u Concordu u Sjevernoj Karolini (SAD), sa satelitskim mjestima u svakoj regiji koja posjećuju ST SUV Experience. Uz Ford i Michelin/BFGoodrich, službeni marketinški partneri Fordove škole Ford Performance Racing School su Brembo, Castrol i RECARO.

O kakvom je vozilu riječ, najbolje govore njegov tehničke specifikacije, s kojima trenutno raspolažemo. Dakle, tunirani Expolorer ST koristi 3.0L EcoBoost V6 motor s dvostrukim turbopunjačem, vozi se na posebnim naplatcima SV503 Track Series s gumama Michelin Pilot Sport Cup2 dimenzija 315/30ZR21. Vozilo ima homologirani trkaći zaštitni kavez s cijevima 1.75” OD DOM, trkaće mreže na svim prozorima vrata, četiri RECARO Cross Sportster CS sjedala s prilagođenom FPRS razinom i Safecraft sigurnosnim pojasevima u 4 točke.

Za sigurno kočenje su zadužene Brembo monoblok aluminijske kočione čeljusti sa šest klipova (sprijeda) te Shelby GT500 16,5-colni ventilirani kočioni diskovi (prednje kočnice). Grafički dizajn vozila i grafički paket potpisuje tvrtka Lue Creative.

Ostale tehničke pojedinosti bit će poznate nakon službenog predstavljanja ovog čudovišnog trkaćeg SUV-a 21. kolovoza.