POVIJESNA ODLUKA

EU: Od 2035. prestaje prodaja novih automobila s motorima na unutarnje sagorijevanje

27.10.2022 u 22:37

Bionic
Reading

Pregovarači Vijeća EU-a i Europskog parlamenta postigli su u četvrtak navečer dogovor o zakonu koji predviđa prestanak prodaje novih vozila s motorom na unutarnje sagorijevanje od 2035. godine

'Ovaj dogovor utire put modernoj i konkurentnoj automobilskoj industriji u Europskoj uniji. Svijet se mijenja i mi moramo ostati predvodnici u inovacijama', izjavio je češki ministar industrije i trgovine Jozef Sikela.

Češko predsjedništvo pregovaralo je u ime 27 država članica s predstavnicima Europskog parlamenta. Postignut je dogovor da se do 2030. godine za 55 posto smanji emisija ugljikova dioksida iz novih automobila, a za 50 posto za kamionete u odnosu na razinu iz 2021. godine te do 2035. treba postići nultu emisiju i za nove automobile i za kamionete.

Ovaj je dogovor dio paketa 'Spremni za 55 posto', u kojem je EU zacrtao cilj smanjenja neto emisije stakleničkih plinova za najmanje 55 posto do 2030.

Dogovorenim zakonom bi se učinkovito zabranila prodaja novih automobila i kombija na benzin ili dizel u 27-članom bloku.Europske unije

'Upravo smo završili pregovore o razinama CO2 za automobile', tvitao je francuski europarlamentarac Pascal Canfin, koji je na čelu Komisije za okoliš Europskog parlamenta.

'Povijesna odluka EU-a za klimu koja definitivno potvrđuje cilj vozila sa 100 posto nulte emisije 2035. s međufazama između 2025. i 2030.'

Automobili trenutno čine 12 posto svih emisija CO2 u EU bloku, dok ukupni promet čini oko četvrtinu. Zemlje članice EU-a sada moraju usvojiti uredbu u nacionalno zakonodavstvo.

  • +4
Gužva na benzinskim postajama u Splitu Izvor: Cropix / Autor: Sasa Buric

Nije bilo planova za zabranu vožnje vozila s motorima s unutarnjim izgaranjem. Umjesto toga, očekuje se da će svi oni na kraju biti zamijenjeni električnim vozilima.