uoči premijere

Alpine pokazao novi A290 u maskirnim bojama: Novi električni 'hot hatch' na testiranjima na arktičkom krugu

19.02.2024 u 14:06

Bionic
Reading

Inženjeri Alpine od početka godine fino podešavaju karakteristike slabog prianjanja budućeg A290 u najekstremnijim vremenskim uvjetima s temperaturama koje mogu pasti ispod -30°C

Alpine, zasebna marka sportskih automobila Renault grupe, je pokazala prve slike potpuno novog modela A290, koji će uskoro biti predstavljen u lipnju ove godine. Dosad smo ga mogli vidjeti u konceptnom obliku pod nazivom A290_β.

Philippe Krief, izvršni direktor Alpine, je rekao: 'Naš A290, budući kompaktni električni sportski automobil B-segmenta trenutno se testira u ekstremnim i zahtjevnim uvjetima švedske Laponije. Cilj ove važne etape je potvrditi smjer koji smo zauzeli s upravljanjem i agilnošću, što je dio naš DNK u uvjetima slabog prianjanja.'

Alpine A290 na testiranjima na arktičkom krugu Izvor: Promo fotografije / Autor: Alpine

'Za fino ugađanje njegovog razvoja tako da može biti učinkovit u svim okolnostima i svim vremenskim uvjetima, zimska razvojna faza A290 ključna je jer se radi o potpuno novom automobilu. Naš inženjerski tim pomno je ispitao sve kriterije, a rezultati su izuzetno dobri za njegovo lansiranje u nadolazećim mjesecima,'

Alpine A290: budući potpuno električni 'hot hatch' sportski automobil, na testiranju u Švedskoj blizu Arktičkog kruga

A290 fino podešava svoje karakteristike slabog prianjanja od početka godine, u najekstremnijim vremenskim uvjetima s temperaturama koje mogu pasti ispod -30°C. Tehnički timovi Alpine testiraju prototipove na stazama i otvorenim cestama u ovim uvjetima kako bi osigurali izvrsnost u svim segmentima.

Svi tehnički parametri podliježu testovima u punom opsegu kako bi se zajamčilo postizanje potrebnih razina performansi.

Kao i kod svakog modela Alpine, posebna je pažnja posvećena dinamičkim performansama na A290. Odazivu motora, brzini, preciznosti vožnje i agilnosti pridaje se najveća pozornost kako bi se pružilo iskustvo vožnje koje se proteže iu ekstremnim uvjetima.

Također se testira širok raspon opreme, uključujući grijanje, kvaliteta odmagljivanja i odmrzavanja te ESC (elektronička kontrola stabilnosti) na snijegu. Nijedna od ovih točaka ne može se reproducirati u tehničkom centru i može se potvrditi samo u ekstremno hladnim uvjetima.

Za svoj prvi službeni izlazak, A290 nosio je originalnu kamuflažu Alpine, logo 'A-Arrow' na krovu i shemu boja Alpine Blue plave. Prototip je prvi put predstavljen sa svojom konačnom karoserijom i potvrđenim dimenzijama: duljina 3990 mm, širina 1820 mm, visina 1520 mm, međuosovinski razmak 2530 mm.

A290 je također predstavio ekskluzivni Alpine sportski upravljač od Nappa kože, s ravnom površinom i središnjom točkom, koji podsjeća na motorsport koji je u velikoj mjeri dio DNK marke. Uključuje tri bitne funkcije posuđene od Alpineovih upravljača Formule 1: OV (Overtake ili pretjecanje), RCH (recharge ili punjenje) i načini vožnje s pristupom jednim dodirom.

  • +33
Alpine A290 na testiranjima na arktičkom krugu Izvor: Promo fotografije / Autor: Alpine

Ekskluzivna oznaka 'A29' razvijena od strane Michelina za Alpine A290

Za ove testove, A290 koristi gume visokih performansi Michelin Pilot Alpin 5 za mjerenje i kontrolu razine kočenja i preciznosti vožnje u teškim zimskim uvjetima.

Od početka suradnje 2012. s modelom A110, Alpine i Michelin ojačali su svoje partnerstvo za razvoj guma za potpuno električni asortiman Alpine, počevši s modelom A290. Nakon dvije godine rada, A290 će biti opremljen posebnim gumama od 19 cola:

  • Zimska guma Michelin Pilot Alpin 5
  • Dvije sportske ljetne gume: Michelin Pilot Sport EV za optimiziranu energetsku učinkovitost i Michelin Pilot Sport S5, najviša razina performansi.

Ove tri gume razvijene su kako bi poboljšale i iskoristile performanse A290 u svim uvjetima vožnje, bilo da su suhe, mokre ili prekrivene snijegom.

Svaka će guma imati ekskluzivnu oznaku temeljenu na sustavu kodiranja za svaki model Alpine. Za A290, to će biti 'A29'. To će osigurati da korisnici dobiju potpuno iste performanse kada zamijene svoje gume: savršenu ravnotežu između sigurnosti, dometa, upravljanja, izdržljivosti, udobnosti i akustike.

Ovi testovi na ekstremnoj hladnoći u Švedskoj daljnji su korak u razvoju A290.