AUTI i GUME

Alpine A290 će imati posebnu oznaku Michelin guma: Evo kako funkcionira partnerstvo proizvođača automobila i gumara

08.01.2024 u 17:02

Bionic
Reading

Kako bi prenijeli karakterističnu agilnost modela A110 i reputaciju zabavnog u vožnji na nadolazeći električni gradski automobil A290, Alpine Cars je angažirao Michelin da razvije gume za prvi model marke 'Dream Garage'

Kao jedina točka kontakta između vozila i ceste, gume igraju ključnu ulogu u određivanju dinamičkih kvaliteta svakog automobila. Još su kritičniji kada su u pitanju sportski automobili poput A110. Alpine, francuska marka sportskih automobila u sastavu Renault grupe, stoga nije oklijevao kada je počeo planirati nadolazeći model A290.

Dugogodišnje partnerstvo utemeljeno na inovacijama

Partnerstvo koje danas postoji između dviju tvrtki još je opravdanije jer slijedi dugu tradiciju koja datira iz 1960-ih, u vrijeme kada je Michelin bio predan razvoju radijalne tehnologije koja je revolucionarizirala svijet guma. Opremanje Alpineovih jednosjeda Formule 3, koji su imali podesivi ovjes, pridonijelo je finom ugađanju koncepta i eliminaciji fenomena otkidanja (eng. breakaway phenomenon) pri velikim brzinama koji je ometao rad Michelinovih inženjera.

Gume na Alpine A290 dizajnirao je Michelin Izvor: Promo fotografije / Autor: Renault Grupa

Dvije tvrtke od tada su nastavile blisko surađivati, kako u području proizvodnje automobila tako i u motorsportu. S Alpineom je Michelin zapravo predstavio prve trkaće slick gume, na 24 sata Le Mansa 1967. Ideju je odmah prihvatila i Formula 1. Također je s Alpineom i Michelinom radijalna tehnologija prvi put trijumfirala u Svjetskom prvenstvu u reliju (1973.) i na Le Mansu (1978.).

S obzirom na nedavni uspjeh A110, postojali su svi razlozi za proširenje suradnje u obliku ekskluzivnog partnerstva. 'Vrijednost našeg partnerstva proizlazi iz činjenice da je omogućilo postavljanje temelja za istinski projekt zajedničkog razvoja u vrlo ranoj fazi,' naglašava Alpineov stručnjak za vožnju i upravljanje, Philippe Mérimée.

Dimenzije guma zajednička odluka

Za prelazak s A110 sa stražnjim pogonom i njegovim motorom s unutarnjim izgaranjem na potpuno električni A290 s pogonom na prednje kotače, sažetak je nužno pokrivao područja koja su bila potpuno nova za Alpine. 'Morali smo ponovno procijeniti vrijednosti marke,' primjećuje Philippe Mérimée. 'Kada su u pitanju električna vozila, štedljiva potrošnja energije ključni je parametar.'

Proizvođači vozila obično diktiraju veličine guma svojim dobavljačima, ali Michelin je bio blisko uključen u ovaj vrlo strateški proces donošenja odluka u vezi s A290. 'Veličina guma ključna je za postizanje potrebnih razina dinamičkih performansi, otpornosti, mase, dometa i energetske učinkovitosti,' kaže Michelinov tehnički menadžer za Alpine, Frédéric Brigaud.

Izbor za A290 konačno se zaustavio na dimenziji 225/40R19, što odgovara širini gaznog sloja od 225 mm, u kombinaciji s bočnim stijenkama visokim 45 mm i unutarnjim promjerom od 19 cola. Za model su odabrana dva različita asortimana: Pilot Sport S5, guma za performanse dostupna isključivo kao originalna oprema, i Pilot Sport EV koji više stavlja naglasak na energetsku učinkovitost kroz nizak otpor kotrljanja.

Projekt koji je pokrenut 2021.

Tehnička suradnja Alpinea i Michelina na A110 započela je 2012. Ona koja uključuje A290 započela je 2021. 'U tom trenutku ništa opipljivo nije ni postojalo,' primjećuje Frédéric Brigaud, 'ali bili smo sposobni raditi na sažetku s elementima koje smo imao u virtualnom obliku.'

Alpine i Michelin Izvor: Promo fotografije / Autor: Alpine

Dva entiteta su nakon toga mogla započeti 'pravi' razvojni proces, uključujući zajednički program testiranja za procjenu opcija guma ugrađenih na pripremni laboratorijski automobil koji je nagovijestio nadolazeći model. Većina ovih testova – obično u trajanju od tjedan ili nešto više – održana je na Michelinovom poligonu u Ladouxu, u blizini Clermont-Ferranda u Francuskoj, gdje se može replicirati širok spektar uvjeta, uključujući mokru površinu s konstantnom dubinom vode. Sljedeći zajednički test održat će se početkom 2024., u postrojenju Indra u južnoj Španjolskoj.

Podaci dobiveni tijekom ove razvojne petlje bit će neprocjenjivi u utvrđivanju konačne specifikacije guma za A290 prije predstavljanja gradskog automobila Alpine javnosti sredinom 2024.

Ekskluzivna oznaka za Alpine gume

Specifične gume za A290 nude širok raspon performansi kako bi zadovoljile različite potrebe. Lako prepoznatljiva, ova jedinstvena oznaka osigurava očuvanje originalnih performansi pri svakoj zamjeni tijekom vijeka trajanja vozila. Bit će prikazan na svim gumama koje će opremiti Alpineovu buduću ponudu električnih vozila 'Dream Garage'.

Tportal je i na WhatsAppu

Želite dobivati najvažnije vijesti dana na WhatsApp: Zapratite tportalov kanal OVDJE i kliknite 'Prati'