stvoren za rekord

Alpine A110 Pikes Peak: Remek-djelo aerodinamike i motora za legendarnu brdsku utrku

02.05.2023 u 14:22

Bionic
Reading

Radikalni rad učinjen na Alpine A110R također se očituje na bočnim pragovima i difuzoru ovog jedinstvenog modela, dok se na krovu nalazi otvor za tjeranje zraka u motor, što rezultira s gotovo 500 KS i težinom od 950 kg

Otkako su najavili svoj ulazak na jedno od najpoznatijih brdskih uspona na svijetu, Alpine i Signatech nastavili su marljivo raditi iza kulisa kako bi odgovorili na izazov koji ih čeka 25. lipnja ove godine.

Najekstremniji A110 ikad

Dizajniran da se nosi sa suptilnostima 19,93 km duge utrke do oblaka, Alpine A110 Pikes Peak pravo je remek-djelo aerodinamike i dizajna motora koji može odgovoriti izazovu legendarne brdske utrke. Zahvaljujući bliskoj i plodonosnoj suradnji između timova ureda za dizajn Alpine koje vodi Raphaël Linari (voditelj dizajna) i onih iz Signatecha koje vode Lionel Chevalier (tehnički direktor) i François Letort (voditelj projekta), automobil, najekstremniji A110 do sada , pretvoren je u nevjerojatan trkaći stroj.

Među najimpresivnijim značajkama su intenzivno izraženi razdjelnici i deflektori na krajevima spojlera, da ne spominjemo impozantno stražnje krilo za generiranje potisne sile (downforce) u 156 zavoja staze. Radikalni rad učinjen na Alpine A110 R također se očituje na bočnim pragovima i difuzoru ovog jedinstvenog modela, dok se na krovu nalazi otvor za tjeranje zraka u motor, što rezultira s gotovo 500 KS. Također su napravljeni određeni radovi kako bi se težina automobila smanjila na samo 950 kg.

Alpine A110 R Izvor: Promo fotografije / Autor: Alpine

Dizajneri Alpine tako su u potpunosti prihvatili svoj izbor ekstrema, demonstracije i vizualnog dojma, zadržavajući neke originalne proporcije kako bi osigurali da automobil ostane kvalificiran za kategoriju Time Attack 1, koja je prikazana uvrštavanjem peraje morskog psa u stilu Le Mansa na stražnjem staklu koje je doslovno presjeklo masivno stražnje krilo.

Svjetla su također dobila agresivniji tretman. Dvije iznimno tanke laserski izrezane 'šipke' zamjenjuju dva kruga sprijeda. Istovremeno, svjetlosne funkcije stražnjih svjetala pomaknute su u tri okomita segmenta na bočnim tračnicama i središnjem grebenu, kao znak utrke 24 sata Le Mansa, dok je također pojačana percipirana širina automobila, istaknuta drugim detaljima kao što su kao kotači po mjeri.

A110 Pikes Peak diže stvari na višu razinu

Ovaj jedinstveni Alpine uskoro će krenuti u juriš na američke vrhove s ciljem obaranja rekorda. Nakon debitantskih vožnji u Lurcy-Lévisu 25. i 26. travnja, model će dočekati imenovanog vozača Pikes Peaka, Raphaëla Astiera, koji će sljedeći tjedan po prvi put testirati automobil u njegovoj konačnoj konfiguraciji.

Pobjednik FIA R-GT kupa 2022. s A110 Rally modelom, Raphaël Astier odvest će prvu sesiju u Drômeu, zatim u Val Thorensu. Francuz, koji je već četiri puta sudjelovao u natjecanju, zatim će s timom odletjeti u Colorado Springs (SAD), gdje će raditi na završnim pripremama za 25. lipnja 2023.

Raphaël Linari, glavni dizajner Alpine, je rekao: 'A110 Pikes Peak otkriva najluđu stranu ovog kultnog automobila. Okretan je i lagan po dizajnu, ali sa svojom specifičnom aerodinamikom i ekstremnim proporcijama, postao je prava trkaća zvijer. Ovaj legendarni događaj bio je beskrajan izvor inspiracije za potaknite našu kreativnost i poboljšajte A110 dok integrirate ograničenja povezana s izvedbom.'

  • +4
Alpine A110 Pikes Peak Izvor: Promo fotografije / Autor: Alpine

'Ovaj je projekt dovršen u izrazito kratkom vremenskom roku, zahvaljujući bliskoj suradnji s tehničkim timovima Signatecha. Radujemo se što ćemo vidjeti kako naša kreacija izaziva američke moćne kuće na njihovom domaćem terenu . Želim zahvaliti Junu Okazakiju i Victoru Sfiazofu, dvojici dizajnera koji su radili sa mnom na dizajnu ovog automobila. Da ne spominjem sjajnu suradnju s timom Signatech, koji je jednako vješt koliko i strastven.', dodao je Linari.

François Letort, voditelj projekta Alpine A110 Pikes Peak, je rekao: 'Alpine A110 Pikes Peak pomiče granice naše mašte, daleko iznad svega što smo mogli zamisliti u ranim fazama projekta. Bilo je zadovoljstvo raditi s dizajnerskim uredom Alpine, s kojim smo brzo krenuli u istom smjeru zahvaljujući našoj internoj stručnosti i sposobnosti da budemo nevjerojatno osjetljivi.'

'Naša osnovna djelatnost leži u ovoj snazi, a mogli smo se osloniti i na mrežu lokalnih dobavljača i podizvođača koji su obraćali pozornost na naše potrebe. Prva dva dana testiranja prošla su doista glatko. Alpine A110 Pikes Peak ispunio je sve svoje početne ciljeve, što je izvanredan podvig u tako kratkom vremenu. Stoga smo ponosni što možemo otkriti spektakularan model, kako vizualno tako i u pogledu performansi. Svi se veselimo legendarnom izazovu koji nas čeka!'