LEGENDA

Alfa Romeo pokreće '33 Stradale Day': Kultni broj poprima dodatnu simboličku i slavljeničku vrijednost

07.03.2024 u 08:35

Bionic
Reading

Za prvu proslavu, održanu 3. ožujka, Alfa Romeo Centro Stile je objavio nove i ekskluzivne slike 33 Stradale u nekonvencionalnoj Blu Reale (kraljevsko plavoj) livreji, boji karoserije koja priziva njegovu slavnu prošlost

Godina 2023. će ući u anale kao godina modela Alfa Romeo 33 Stradale: legende, simbola koji utjelovljuje sve vrijednosti jednog od najlegendarnijih sportskih brendova u povijesti svjetskog automobilizma. Broj 33 postao je simbol identiteta, a u njegovu čast Alfa Romeo najavljuje osnivanje 'Dana 33 Stradale'. Počevši od 3. ožujka 2024., cilj ove obljetnice je postati dan koji će se slaviti zajedno sa svim entuzijastima diljem svijeta i njihovih više od 250 klubova koji dijele strast prema brendu.

Simboličan datum, 3/3, ponajviše da podsjetimo na ime novog automobila fuoriserie ('izrađenog po narudžbi') Alfa Romea, autentičnog 'manifesta' sposobnosti talijanske marke – sada i u budućnosti – u smislu stila i vozačkog iskustva. Proizveden u samo 33 ekskluzivna primjerka, za 33 obožavatelja marke, novi coupé s dvoja sjedala spaja nasljeđe i budućnost, a proizvodi se prema jedinstvenom zanatskom procesu s najvišim standardima kvalitete i opsesivnom pažnjom za detalje.

Alfa Romeo 33 Stradale: dinamička snimka Izvor: Promo fotografije / Autor: Alfa Romeo

33 je postao lajtmotiv za marku. Više jednokratna nego rijetka slučajnost, broj 33 također se može naći u komercijalnim rezultatima Alfa Romea za 2023.: globalno, marka je porasla za 33 posto u usporedbi s 2022., jedinstvena slučajnost koja je, čini se, stvorena posebno za proslavu ponovno pokretanje ikone iz 1960-ih.

Ali to nije sve. Vraćajući se u prošlost, broj 33 poprima dodatnu simboličku i slavljeničku vrijednost.

U lipnju 2021. – prije 33 mjeseca – Alfa Romeo 6C 1750 Super Sport iz 1929. je pobijedio na povijesnoj rekonstrukciji 1000Miglia, povijesnog natjecanja koje je Enzo Ferrari nazvao 'najljepšom automobilskom utrkom na svijetu'.

Da se vratimo dalje u povijest: 1933. bila je godina sportske slave, kada je Alfa Romeo dominirao sportskim natjecanjima, a njegov grb fascinirao i osvojio srca svih ljubitelja utrka. Poznati par Nuvolari-Compagnoni osvojio je Mille Miglia u 8C 2300 visokih performansi.

U istom je automobilu Antonio Brivio dominirao na Targa Florio, najstarijom utrkom automobila u izdržljivosti na svijetu, koja se održava na Siciliji. Konačno, još jednom u istom veličanstvenom trkaćem automobilu, dvojac Nuvolari-Sommer osvojio je 24 sata Le Mansa.

  • +16
Alfa Romeo 33 Stradale Blu Reale boja Izvor: Promo fotografije / Autor: Alfa Romeo

Ukratko, 33 je magični broj za Alfa Romeo i njegovo pleme ove godine. Za prvi '33 Stradale Day', Alfa Romeo Centro Stile proizveo je nove službene slike koje prikazuju fuoriserie izdanje u ekskluzivnoj i evokativnoj Blu Reale plavoj boji, koja je već dostupna na modelu 33 iz godine 1967. i jednoj od tri boje karoserije u ponudi, zajedno s klasičnom bojom Rosso Alfa crvenom i sofisticiranijom Rosso Villa d'Este crvenom.