NEPOŠTIVANJE LJUDSKIH PRAVA

Rusija si ne može dopustiti socijalne nemire

04.02.2010 u 13:33

Bionic
Reading

Zamjenik ruskog premijera Igor Čuvalov ocijenio je u četvrtak da bi socijalni nemiri ugrozili gospodarsku stabilnost Rusije i zauzeo se za zabranu javnih prosvjeda, nekoliko dana nakon prosvjeda u Kalinjingradu.

"Rusija je složena zemlja i svaki pokušaj destabilizacije socijalne ravnoteže i društvenih odnosa znači da nećemo moći provesti prave gospodarske promjene", rekao je Čuvalov na gospodarskom forumu koji je organizirala banka Trojka Dijalog.

"To je veoma važan aspekt koji Rusiju razlikuje od drugih zemalja", dodao je dužnosnik koji je nedavno zadužen za poboljšanje ulagačke klime u Rusiji.

Kremlj ne pokazuje razumijevanje za prosvjede, napose otkako je počela gospodarska kriza. Velik broj aktivista za ljudska prava osuđuje grubo rastjerivanje sudionika prosvjeda.

Koncem 2008. moskovska policija je poslana u Vladivostok, na ruski krajnji istok, kako bi se obračunala s protuvladinim prosvjedima protiv povećanja poreza na uvoz automobila.

U subotu je desetak tisuća ljudi prosvjedovalo u ruskoj enklavi Kalinjingradu, što su najveći prosvjedi protiv vlade od početka gospodarske krize.

Neki su prosvjednici tražili ostavku ruskog premijera Vladimira Putina.