rusifikacija regije

Ukrajinska predstavnica za Krim upozorava na sve učestalije kršenje ljudskih prava

28.02.2024 u 08:46

Bionic
Reading

Ukrajinska predstavnica za Krim Tamila Taševa u srijedu je ukazala na sve učestalije kršenje ljudskih prava na Krimu, deset godina nakon što je Rusija pripojila taj poluotok na Crnom moru

"S današnjim danom, 24. veljače, okupacijske su snage ilegalno pritvorile 208 ljudi, uključujući 125 krimskih Tatara", rekla je stalna predstavnica ukrajinskog predsjednika Autonomne Republike Krim. Također je kritizirala "kolonizaciju" i "potpunu rusifikaciju" te regije.

Ruski predsjednik Vladimir Putin je zapečatio aneksiju Krima 18. ožujka 2014., prethodno rasporedivši vojnike bez vidljivih vojnih oznaka koji su stigli na Krim nakon svrgavanja proruskog predsjednika Viktora Janukoviča.

Taševa je uopzorila na pogoršavanje stanja ljudskih prava, posebice krimskih muslimanskih Tatara koji su nekada imali vlastiti parlament. Prema njezinim riječima, oko 70.000 stanovnika Krima je napustilo poluotok, dok se, prema raznim procjenama, na Krimu nastanilo između 500.000 i 800.000 Rusa.

Ruska statistika ne pokazuje tako veliko povećanje ruskog stanovništva. Prema službenim ruskim podacima, na Krimu živi 100.000 stanovnika više u odnosu na ukrajinsku statistiku prije aneksije.

Taševa na kraju zaključuje da je mir moguće postići jedino ako Ukrajina vrati Krim i ostala područja pod ruskom okupacijom. Također je rekla da ne vjeruje da će Rusija realizirati nuklearnu prijetnju.