poprište nemira

UN u izvješću osudio 'naglo pogoršanje' ljudskih prava na Zapadnoj obali

28.12.2023 u 15:10

Bionic
Reading

U izvješću Ujedinjenih naroda od četvrtka osuđuje se "naglo pogoršanje" ljudskih prava na Zapadnoj obali pod izraelskom okupacijom i upućuje poziv izraelskim vlastima da okončaju nasilje nad tamošnjim palestinskim stanovništvom

Izvješće Ureda visokog povjerenika UN-a za ljudska prava (OHCHR) navodi da je 300 Palestinaca ubijeno na Zapadnoj obali od 7. listopada kad su Hamasovi naoružani napadači krenuli u smrtonosni pohod na jug Izraela iz Gaze i odveli 240 ljudi u palestinsku enklavu.

Većina ubojstava na Zapadnoj obali dogodila se tijekom operacija izraelskih snaga sigurnosti ili sukoba s njima.

Najmanje 105 smrtnih slučajeva može se pripisati izraelskim operacijama - zračnim napadima ili drugim vojnim taktikama u izbjegličkim kampovima ili drugim gusto naseljenim područjima.

Židovski doseljenici ubili su najmanje osmero ljudi, navodi se u izvješću.

Tal Heinrich, glasnogovornica ureda izraelskog premijera, odbacila je izvješće i opisala ga "prilično smiješnim".

"To u potpunosti umanjuje glavne sigurnosne prijetnje Izraelcima koje dolaze iz Judeje i Samarije", rekla je Heinrich, govoreći o Zapadnoj obali korištenjem hebrejskih biblijskih naziva.

"Da, uhitili smo stotine osumnjičenih za terorizam u tom području i nastavit ćemo činiti sve što je potrebno kako bismo održali našu sigurnost", rekla je.

Volker Turk, visoki povjerenik UN-a za ljudska prava, rekao je da je "izuzetno zabrinjavajuća" uporaba nepotrebne ili nerazmjerne sile protiv Palestinaca na Zapadnoj obali.

"Pozivam Izrael da poduzme hitne, jasne i učinkovite korake da se zaustavi nasilje doseljenika nad palestinskim stanovništvom, da istraži sve slučajeve nasilja koje su počinili doseljenici i izraelske snage sigurnosti, da osigura učinkovitu zaštitu palestinskih zajednica", rekao je.

OHCHR je priopćio da je zabilježio masovna proizvoljna pritvaranja, nezakonita pritvaranja i slučajeve mučenja i drugih oblika zlostavljanja palestinskih zatvorenika. Dodaje da je oko 4.785 Palestinaca pritvoreno na Zapadnoj obali od 7. listopada.

"Neki su satima bili goli, s povezima na očima, s lisicama i zavezanih nogu, dok su im izraelski vojnici gazili po glavama i leđima, pljuvali na njih, udarali o zidove, prijetili, vrijeđali, ponižavali i u nekim slučajevima podvrgavali seksualnom i rodno uvjetovanom nasilju", navodi se u priopćenju OHCHR-a o izvješću.

Iako je Zapadna obala već neko vrijeme bila poprište najvećih nemira u desetljećima, ono se intenziviralo nakon što je Hamas napao Izrael, a Izrael uzvratio invazijom na Gazu.