ŠTEDNJA NA ŽRTVAMA NASILJA

Spasimo Autonomnu žensku kuću!

24.11.2010 u 07:00

Bionic
Reading

Djelovanje Autonomne ženske kuće Zagreb ove je godine ozbiljno dovedeno u pitanje. Iako se brine za sigurnost i egzistenciju žena žrtava nasilja, recesijska štednja nije zaobišla ni tu ustanovu

Autonomna ženska kuća Zagreb 30 posto prihoda dobiva od Grada, 30 posto od Županije te isti postotak od Ministarstva obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti. Osim Grada Zagreba, koji je jedini ispoštovao ugovor te AŽKZ-u 2010. osigurao jednak iznos kao i prošle godine, Županija je srezala izdatke za čak 56 posto tj. 310 tisuća kuna, dok je Ministarstvo smanjilo donaciju za deset posto.

No kako loše vijesti ne dolaze same, i Grad Zagreb je u prijedlogu proračuna za 2011. godinu smanjio davanja za AŽKZ sa 750 na 500 tisuća kuna. U isto vrijeme gradskom Domu za djecu i odrasle žrtve nasilja u obitelji 'Duga – Zagreb' koji pokriva tek trećinu smještajnih kapaciteta za žene žrtve nasilja Grad je smanjio izdatke od tri milijuna i dvjesto tisuća kuna za sto tisuća kuna.


Iako vladajući u doba krize štede gdje god stignu, sustavno financiranje ženskih skloništa ne bi trebalo biti upitno, no to u Hrvatskoj nije slučaj i djelovanje Autonomne ženske kuće Zagreb ove je godine dovedeno u pitanje. Voditeljica skloništa Neva Tolle nedavno je rekla da je njihovo funkcioniranje maksimalno ugroženo i da nisu posuđivale novac, već sada više ne bi bile otvorene.

Glazbenici i tportal pomažu Autonomnoj ženskoj kući Zagreb

Ipak, zahvaljujući hrvatskim glazbenicima i tportalu djelovanje Autonomne ženske kuće Zagreb nije upitno. Gabi Novak, Vanna i Tamara Obrovac otpjevale su potresne stihove nove pjesme 'Ako ima nekog iznad nas' poznatog hrvatskog glazbenika i skladatelja Brune Kovačića. Autorskih prava svi su se sudionici odrekli u korist AŽKZ-a, ZAMP će također donirati dio prihoda, a tportal se priključio donaciji sa sto tisuća kuna. Akciji se mogu priključiti svi koji to žele na Facebook stranici tportala.

Nema dovoljno kreveta

Prema podacima Odbora za ženska prava i jednake mogućnosti Europskog parlamenta, svaka zemlja trebala bi osigurati jedan krevet za zlostavljanu ženu na svakih deset tisuća stanovnika. Smještajni kapacitet u Zagrebu tek je 67 mjesta, a trebalo bi ih biti sto te još 200-tinjak mjesta za djecu.

Skloništa za žene ionako nema dovoljno

Godišnje u Autonomnoj ženskoj kući Zagreb utočište pronađe između 70 i 90 zlostavljanih žena i njihove djece. Sklonište veličine 470 metara kvadratnih, koje je AŽKZ dobio na korištenje od Grada Zagreba, nalazi se na tajnoj adresi. Sastoji se od devet spavaćih soba, dnevne sobe s blagovaonicom, kuhinje, tri kupaonice, dva WC-a, dječje igraonice, učionice, sobe za savjetovanje i ureda.

Žene žrtve nasilja te njihova djeca koja u većini slučajeva dijele sudbinu svojih majki u skloništu ostaju do godinu dana. Tamo im se pruža psihološka pomoć, pomaže im se oko ostvarenja prava, a odvjetnice im pomažu pri brakorazvodnim sporovima te u borbi za skrbništvo nad djecom i alimentaciju.

Prema podacima AŽKZ-a, u Hrvatskoj postoji tek pet autonomnih skloništa za žene i njihovu djecu. Ukupan godišnji trošak tih skloništa iznosi nešto manje od šest milijuna kuna. Iako tijela državne vlasti jedva financiraju i tih pet skloništa, takvih bi institucija trebalo biti znatno više.

'1 lajk - 1 glas'

Akcijom '1 lajk - 1 glas protiv nasilja nad ženama' tportal osigurava dodatna financijska sredstva Autonomnoj ženskoj kući te omogućuje besplatno preuzimanje pjesme 'Ako ima nekog iznad nas'. Pjesmu možete preslušati i preuzeti s ove adrese. Vlasnicima blogova i web stranica tportal omogućuje postavljanje pripadajućih humanitarnih bannera na vlastite stranice.

Bannere i pjesmu 'Ako ima nekog iznad nas' možete preuzeti s ove adrese